Jablkový závin neboli štrúdl je moučník oblíbený dětmi i dospělými. Nápad pochází z Rakouska, ale to nám vůbec nevadí a pečeme ho téměř v každé domácnosti. Svou roli určitě hraje i to, že jde o recept snadný, nenáročný na čas i suroviny.
Kdo chce být bleskurychlý, rozvine plát koupeného rozváleného listového těsta, které už je připravené na pečicím papíru, poklade nastrouhanými jablky, posype cukrem, zavine, potře vejcem a upeče. Dezert hotový za pár minut.
Ten, kdo si v kuchyni rádi vyhraje, tak připraví vlastní, to nejlepší těsto. Recepty na tažený závin, na pivní těsto nebo domácí listové se dědí od babiček a někdo si je pečlivě střeží a nerozdává. S láskou vybíráme jablka, která má někdo rád mírně nakyslá, jiný zase sladká. Dosladit můžeme bílým či třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem nebo, což je u nás doma poslední hit, javorovým sirupem.
Jablka do štrúdlu oloupeme nebo neloupeme, každý to má rád jinak. Nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na maličké kousky.
Teď záleží opět na chuti každého z vás. Máte rádi ořechy? Skvěle se hodí vlašské, které ještě před zamícháním do těsta krátce opražím na pánvi. Výborné jsou také pekanové ořechy. Někdo má rád ve štrúdlu hrozinky, které můžete ještě předem namočit v rumu. Místo hrozinek zkuste použít brusinky nebo švestky. Jsou to netradiční kombinace chutí, ale o to zajímavější.
Určitě nezapomeňte před jablkovou náplní posypat rozválené těsto strouhankou. Zabrání vsakování vlhkých jablek do těsta, a to je po upečení křupavější.
Připravená jablíčka navrstvíme v pruhu doprostřed těsta. Zavineme z jedné i druhé strany, konce pořádně uzavřeme, aby nám šťávy nevytékala. Potřeme rozšlehaným vejce a už jen upečeme. Do horní části štrúdlu uděláme vidličkou pár děr, aby měla kudy unikat pára a těsto se zbytečně nenafukovalo.
Pečeme na 200 °C, 20 minut.
Jablkový štrúdl chutná nejlépe ještě teplý. Stačí jen pocukrovat moučkovým cukrem. Nebo kus štrúdlu pěkně posadit na talíř, přidat kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Tím ho povýšíte na dokonalý dezert.
Partnerem rubriky Vaření a vybraných článků je značka Maggi a stránky www.maggi.cz , kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK |
---|
Jaký je váš osvědčený recept na těsto? Čím závin sladíte? Jaká používáte jablka?
Nový komentář
Komentáře
Blueberry — #19 uvidíš, že se to povede, tohle je těsto, které se netrhá a ani nelepí na vál.
gerda — #13 Dekuju, zkusim, tento vikend tu mame Dikuvzdani takze budu mit velkou spolecnost a Kanadani se po takovych dobrotach muzou utlouct!
y — #16 prosím, můžeš trošku rozepsat technologii? Díky.
Hanďule — #15 ano, to je ten důvod, proč taky lístkové nedávám, musí se sníst okamžitě, provlhlý už není tak dobrý.
Mám recept
1 Hera, 500g hladká mouka,2 žloutky,6-8 lžic mléka,2 lžíce octa.Vypracuji těsto,nechám odležet,nejlépe do druhého dne. Těsto se nezabaluje,ale překládá,listuje.
Jako náplň používám nejraději jablka,ale i třeba s mákem.Povrch potřít bílkem,posypu mandlemi.
Nesnáším listové těsto na štrůdlu. Obzvlášť druhý den, zvlhlé
Dělám svoje z Omegy, potírám máslem, podsypávám strouhanými piškoty. A není problém pro nás sežrat 4 nohy během dvou dnů
Jo, a v dnešním receptu je postup při svinování závinu - teda pro mě, nechápavou - ne moc přesně popsaný, pro začátečnice si to dovolím napsat takhle: obdélník těsta, který jsme naplnili náplní, na pravé i levé straně založíme tak, aby byly obě strany pevně uzavřené. Tedy asi 2 cm těsta přitiskneme na náplň zleva i zprava. Pak teprve rolujeme seshora směrem dolů a přeneseme opatrně na plech, vyložený pečícím papírem...
klidně, je to snadné. Na 4 nohy štrúdlu. Asi 60-70 dg hladké (jen hladké, jiná nemá tolik lepku) mouky, špetka soli, 1 rozstrouhaná kostka Omegy (250 g) anebo stejné množství Ivy. Přiléváme světlé pivo, orientačně 1/2 flašky (na značce nesejde), rukama zpracováváme a piva přidáváme tolik, abychom měli měkké, pružné a nelepivé těsto. Že je těsto hotové poznáme tak, když o sebe promneme omoučené ulepené ruce a "ošubolíme" je skoro dočista. Těsto dáme do mikrotenu bokem odpočinout, nachystáme si jemné pokrájená (je to lepší, než postrouhaná) jablíčka, osmažíme strouhanku na másle. Do misek připravíme skořici, cukr, rozinky, ořechy - lze vynechat - rozpuštěné máslo, aby to šlo od ruky. Těsto rozdělíme na 4 díly a postupně vyvalujeme co nejtenší plát. Nemělo by se to už lepit na vál, ale podle potřeby podsypeme moukou. Plníme jak jsme zvyklé. Upečeme do růžova a ještě horké po vytažení z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
gerda — #8 Muzes mi hodit recept na "pivni testo"?
Pavla_b — #10 až budeš mít víc času, zkus to, je to chuťově dost velký rozdíl - osmažením se chuť lépe rozvine (ale musí to být samozřejmě domácí strouhanka, ne ze starého chleba v supermarketu)
gerda — #9 taky do štrůdlu nedávám ořechy, strouhanku na másle nesmažím - těsto posypu strouhanku, pokapu rozpuštěným máslem, jabka, rozinky, skořici, cukr, zabalit, do trouby
doginka — #7 jéje, to děláš chybu, to je jako bys vynechala skořici, patří tam, posekané - mleté tam nejsou tolik cítit.
Nejlepší uměla babička - tažený. Táhla ho přes ubrus a těsto bylo opravdu průsvitné. Taky bych ho zvládla, ale jsem lenivější, tak to švindluju pivním těstem. Vyvaluje se taky krásně dotenka, nepraská a po upečení je nádherně křupavé. A není asi tolik mastné, jako lístkové. Však do štrúdlu patří osmažená strouhanka na másle, to už je tučné taky dost. Po upečení hotový ještě potírám máslem rozpuštěným, aby máslově chutnal - těsto je z Omegy anebo Ivy (a piva, samozřejmě).
Štrůdl máme rádi, ořechy také,ale mě ve štrůdlu nějak nesedí,tak je tam nedávám.
u nás jediný kdo zatím protestoval proti štrúdlu byl Pepíno, který nemá rád teplé jablka :-D Ale už jsem ho zlomila...
No, na štrůdlu ujíždíme doma všichni
U nás je štrůdl výsadou manžela.Těsto si zásadně dělá sám,i prsty olizujeme.
souhlasím s tím, že se mi nejvíc osvědčilo kupované listové těsto - náplně taky děláme různé - jak sladké tak slané a vždycky se po něm zapráší - mňam až jsem na něj dostala chuť :-D
Mě štrúdl nikdy nezklame, mám ho ráda.
Štrúdl dělám s různými náplněmi, máme je doma rádi a příprava není náročná