Jablkový závin neboli štrúdl je moučník oblíbený dětmi i dospělými. Nápad pochází z Rakouska, ale to nám vůbec nevadí a pečeme ho téměř v každé domácnosti. Svou roli určitě hraje i to, že jde o recept snadný, nenáročný na čas i suroviny.

jablečný štrúdl

Kdo chce být bleskurychlý, rozvine plát koupeného rozváleného listového těsta, které už je připravené na pečicím papíru, poklade nastrouhanými jablky, posype cukrem, zavine, potře vejcem a upeče. Dezert hotový za pár minut.

Ten, kdo si v kuchyni rádi vyhraje, tak připraví vlastní, to nejlepší těsto. Recepty na tažený závin, na pivní těsto nebo domácí listové se dědí od babiček a někdo si je pečlivě střeží a nerozdává. S láskou vybíráme jablka, která má někdo rád mírně nakyslá, jiný zase sladká. Dosladit můžeme bílým či třtinovým cukrem, agávovým sirupem, medem nebo, což je u nás doma poslední hit, javorovým sirupem.

Jablka do štrúdlu oloupeme nebo neloupeme, každý to má rád jinak. Nastrouháme na hrubém struhadle nebo nakrájíme na maličké kousky.

Teď záleží opět na chuti každého z vás. Máte rádi ořechy? Skvěle se hodí vlašské, které ještě před zamícháním do těsta krátce opražím na pánvi. Výborné jsou také pekanové ořechy. Někdo má rád ve štrúdlu hrozinky, které můžete ještě předem namočit v rumu. Místo hrozinek zkuste použít brusinky nebo švestky. Jsou to netradiční kombinace chutí, ale o to zajímavější.

Určitě nezapomeňte před jablkovou náplní posypat rozválené těsto strouhankou. Zabrání vsakování vlhkých jablek do těsta, a to je po upečení křupavější.

Připravená jablíčka navrstvíme v pruhu doprostřed těsta. Zavineme z jedné i druhé strany, konce pořádně uzavřeme, aby nám šťávy nevytékala. Potřeme rozšlehaným vejce a už jen upečeme. Do horní části štrúdlu uděláme vidličkou pár děr, aby měla kudy unikat pára a těsto se zbytečně nenafukovalo.

Pečeme na 200 °C, 20 minut.

Jablkový štrúdl chutná nejlépe ještě teplý. Stačí jen pocukrovat moučkovým cukrem. Nebo kus štrúdlu pěkně posadit na talíř, přidat kopeček kvalitní vanilkové zmrzliny nebo šlehačky. Tím ho povýšíte na dokonalý dezert.

Partnerem rubriky Vaření a vybraných článků je značka Maggi a stránky www.maggi.cz , kde najdete mnoho zajímavých receptů. Chceme vám doporučit i facebookové stránky značky, kde se stále něco děje a každý den zde najdete zajímavé tipy a inspiraci – můžete se stát členem https://www.facebook.com/MaggiCZSK

Jaký je váš osvědčený recept na těsto? Čím závin sladíte? Jaká používáte jablka?

1