saltimbocca

Znáte italskou pochoutku zvanou saltimbocca? Jde o telecí maso se šalvějí, sušenou šunkou a bílým vínem. Jeho příprava je velice snadná, ať už se rozhodnete pro verzi zamotanou do roládky nebo pro plátek masa.

Když se vám podaří narazit na kvalitní telecí maso, můžete si připravit třeba právě tohle skvělé a snadné jídlo. Já jsem váhala a přemýšlela, jestli se pustit do klasických vídeňských řízků nebo raději zvolit něco, co jsem doma ještě nevařila. Zvítězila chuť na italskou kuchyni a bylo to skvělá volba.

Telecí maso se úplně rozpadá, je velice měkké a jemné. Šalvěj mu dodá netradiční chuť a vůní, stejně jako sušená šunka.

Suroviny

  • 4 plátky libového telecího masa (jeden cca 200 g)
  • 150 g sušené šunky
  • čerstvá šalvěj
  • 2 - 3 lžíce hladké mouky
  • 150 ml bílého vína
  • máslo
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Postup

Telecí plátky si na obou stranách osolte a opepřete. Na každý plátek položte sušenou šunku a pár lístků šalvěje.

telecí plátky

Zamotejte do rolády a zajistěte párátky nebo jinak, jak jste zvyklí. Já používám silikonové provázky, určené přímo na závitky.

telecí roládky

Každou roládku obalte důkladně v hladké mouce.

Ve velké pánvičce rozehřejte olej s kouskem másla. Dejte osmahnout roládky, pěkně ze všech stran. Zalijte vínem, které necháte vyvařit. Přidejte trochu vody a přikryjte poklicí.

Roládky nechejte podusit doměkka.

saltimbocca

Podávejte s libovolnou přílohou a šťávou, která vznikla v pánvičce.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zaviňte si i jiné skvělé maso. Inspiraci najdete na našem magazínu.

vepřová roláda

kuřecí roláda s bramborový noky

závitky s mozzarellou a olivami

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková

Reklama