Za chvíli je tady další houbová sezona a tak je čas spotřebovat poslední zbylé sušené a mražené houby. Pomůže nám recept naší čtenářky. Jídlo, které připravila své rodině, výborně chutná a krásně vypadá.
Telecí maso je totiž opravdovou pochoutkou. Je jemné, křehké, šťavnaté a ještě navíc dietní. Pokud hledáte ten nejlepší kousek telecího masa, pak vás jistě nezklame kýta a právě z ní je připraven dnešní recept.
Kde telecí maso koupit? Běžná nabídka supermarketů už je tak pestrá, že seženete telecí maso téměř ve všech. Nebo u vašeho oblíbeného řezníka.
Suroviny
- 4 plátky telecí kýty
- 2 hrsti sušených hub
- 1 cibule
- sůl
- pepř
- hladká mouka
- olej
- 4 vejce
- brambory na hranolky
Postup
Houby namočíme do vlažné vody a dáme na chvíli stranou. Telecí plátky lehce naklepeme pěstí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Po chvíli na cibulce orestujeme i maso. Podlijeme vodou, přidáme scezené houby, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nebude maso zcela měkké.
Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a osušíme. Promícháme se solí, pokapeme olejem a vložíme na plechu do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme doměkka. Hranolky musí být zlatavé na povrchu a krásně křupavé.
Těsně před servírováním si připravíme ztracené vejce. Základem jsou čerstvá vejce. Ztracené vejce můžeme připravit následovně:
--- V kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme lžíci octu a stáhneme plamen. Ve vodě vytvoříme vír a vložíme do něj vyklepnuté vejce. Vodu udržujeme těsně před bodem varu. Voda nesmí vřít, jinak by nám potrhala bílek a efekt by byl rázem pryč. Vejce vaříme 3-4 minuty, záleží, jak chceme mít tekutý žloutek.
--- Kdo se bojí přípravy ztraceného vejce, může použít jednu vychytávku. Do menší misky rozprostřeme potravinářskou folii. Vyklepneme do ní vejce, zabalíme do uzlíčku a svážeme provázkem. V kastrolku přivedeme vodu k varu, stáhneme plamen a vložíme do něj připravené vejce. Vaříme 3-4 minuty, opět dle toho, jak chceme mít tekutý žloutek.
Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.
Telecí maso třikrát jinak
Telecí roládky se šalvějí a sušenou šunkou
Telecí závitky s vaječnou nádivkou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář
Komentáře
Musí to být mňamka!
Vypadá to dobře
Dobrota.