tele3.jpg (376 KB)

Za chvíli je tady další houbová sezona a tak je čas spotřebovat poslední zbylé sušené a mražené houby. Pomůže nám recept naší čtenářky. Jídlo, které připravila své rodině, výborně chutná a krásně vypadá. 

Telecí maso je totiž opravdovou pochoutkou. Je jemné, křehké, šťavnaté a ještě navíc dietní. Pokud hledáte ten nejlepší kousek telecího masa, pak vás jistě nezklame kýta a právě z ní je připraven dnešní recept. 

Kde telecí maso koupit? Běžná nabídka supermarketů už je tak pestrá, že seženete telecí maso téměř ve všech. Nebo u vašeho oblíbeného řezníka.

Suroviny

  • 4 plátky telecí kýty
  • 2 hrsti sušených hub
  • 1 cibule
  • sůl
  • pepř
  • hladká mouka
  • olej
  • 4 vejce
  • brambory na hranolky

Postup

Houby namočíme do vlažné vody a dáme na chvíli stranou. Telecí plátky lehce naklepeme pěstí, osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Cibuli nakrájíme najemno a zpěníme na oleji. Po chvíli na cibulce orestujeme i maso. Podlijeme vodou, přidáme scezené houby, přikryjeme pokličkou a necháme na mírném plamenu probublávat, dokud nebude maso zcela měkké.

tele2.jpg (43 KB)

Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a osušíme. Promícháme se solí, pokapeme olejem a vložíme na plechu do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečeme doměkka. Hranolky musí být zlatavé na povrchu a krásně křupavé.

Těsně před servírováním si připravíme ztracené vejce. Základem jsou čerstvá vejce. Ztracené vejce můžeme připravit následovně:

--- V kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu, přidáme lžíci octu a stáhneme plamen. Ve vodě vytvoříme vír a vložíme do něj vyklepnuté vejce. Vodu udržujeme těsně před bodem varu. Voda nesmí vřít, jinak by nám potrhala bílek a efekt by byl rázem pryč. Vejce vaříme 3-4 minuty, záleží, jak chceme mít tekutý žloutek.

--- Kdo se bojí přípravy ztraceného vejce, může použít jednu vychytávku. Do menší misky rozprostřeme potravinářskou folii. Vyklepneme do ní vejce, zabalíme do uzlíčku a svážeme provázkem. V kastrolku přivedeme vodu k varu, stáhneme plamen a vložíme do něj připravené vejce. Vaříme 3-4 minuty, opět dle toho, jak chceme mít tekutý žloutek.

Dobrou chuť přeje Jana - Solnička v kuchyni.

Telecí maso třikrát jinak

Telecí roládky se šalvějí a sušenou šunkou

tele4.jpg (117 KB)

Telecí závitky s vaječnou nádivkou

tele5.jpg (89 KB)

Telecí maso pečené s dýní

teleci2.jpg (81 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková