DSC_0080.jpg (70 KB)

Suroviny

  • 4 plátky telecí kýty (jeden asi 150 až 200 g)
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 400 - 500 g lesních hub (nebo žampionů)
  • 3 lžíce hladké mouky
  • sádlo

Postup

Plátky telecího masa velice lehce naklepejte. Osolte a opepřete z obou stran. Houby nakrájejte na plátky.

Ve velké pánvi rozehřejte sádlo. Opečte na něm plátky masa, z obou stran. Vyndejte je z pánve a dejte stranou, na talíř. 

Do pánve teď dejte opékat houby. Ochuťte je solí, pepřem a kmínem. Opékejte pět minut a zalijte trochou vody. Přikryjte poklicí a duste 15 minut.

Sundejte poklici, zvyšte teplotu a nechejte odvařit tekutinu. Zaprašte moukou a promíchejte. Na houby vraťte maso, opět přidejte asi dvě deci vody. Promíchejte a nechejte provařit na mírnou teplotu, deset minut, pod poklicí. Občas promíchejte, ať se obsah pánve nepřichytí. Podle potřeby přidejte další vodu. 

Nakonec můžete (ale nemusíte) zjemnit trochou smetany.

Podávejte s rýží nebo brambory.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další nápady na pochoutky z telecího masa

Telecí roládky se šalvějí a sušenou šunkou

teleci3.jpg (117 KB)

Telecí kýta na houbách

tele3.jpg (376 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková