Slovo vegetarián pochází z latinského vegetus čili "plný života". Toto slovo vzniklo asi v 18. století, kdy se začal ve větší míře propagovat tento životní postoj.
Vegetariánství představuje komplexní životní styl zaměřený na péči o zdraví bezmasou stravou, abstinentstvím, nekuřáctvím, sportem a duševní "hygienou".

Dva hlavní důvody, proč se lidé stávají vegetariány:

- zřeknutí se masa pro jeho údajné negativní účinky jak na tělesnou, tak i duševní složku člověka. Odpůrci masité stravy udávají, že maso v potravě způsobuje zvýšený výskyt onemocnění, jako jsou vysoká hladina cholesterolu, dna, nádory, artrózu, dále větší agresivitu, neschopností přizpůsobovat se novým situacím, zvýšenou únavou a další faktory duševní nepohody,
- zřeknutí se masa v důsledku soucítění se zvířaty a odmítání požívání masa na úkor života jiných živých bytostí.

Vegetariánství se dále dělí na:

Laktoovovegetariánství
Odmítání jakéhokoliv masa, dále alkoholu, tabáku, někdy i bílého cukru a bílé mouky. Zastánci dávají přednost živočišnému mléku a mléčným výrobkům, vejcím a vaječným výrobkům.

Laktovegetariánství
Podoba s laktovegetariánstvím, ovšem s vyloučením vajec ve stravě.

Veganství
Konzumace stravy pouze rostlinného původu, žádné maso, žádná vejce, žádné mléko a mléčné výrobky. Někteří odmítají med či kvasnice.

Vitariánství
Obdoba veganství, ale vše se konzumuje v syrovém stavu, tedy bez vaření pečení a smažení.

Fruitariánství
Extrémní stravovací režimem, který spočívá v konzumaci syrového ovoce.

Těhotná, která nepřijímá masitá jídla, musí svoji stravu upravit tak, aby měla zabezpečený dostatečný příjem bílkovin, vitaminů, železa a vápníku, aby byly pokryty potřeby její i plodu.

Doplňkovými zdroji proteinů jsou luštěniny (čočka, hrách, fazole), sója, obilí, vajíčka a ryby. Zvýší se spotřeba mléka (odstředěného nebo nízkotučného) a mléčných výrobků (tvarohu, sýrů, jogurtů apod.), které obsahují vápník, vitaminy B6 a D. Zvýší se spotřeba listové zeleniny. Takovou úpravou stravy nebude však dostatečně zajištěn příjem vitaminu B12, který je obsažen v živočišných masných produktech. Proto je třeba užívat přídatné dávky vitaminu B12.

Těhotné, které nekonzumují mléko a mléčné výrobky, musí zvýšit podíl náhradních zdrojů proteinů včetně celozrnných pekařských výrobků s obsahem semen a obilí, včetně kukuřice. Přísun vitaminů B6, B12 a D zajistí tabletami, stejně jako železa a vápníku.

MUDr. Antonín Pařízek, CSc.  a Ivana Ašenbrenerová