Těsto:
- 350 g hladké mouky s vysokým procentem lepku
- špetka soli
- 125 ml vlažné vody, případně víc podle potřeby
- 1 vejce
- 30 g sádla nebo 2 lžíce jemného rostlinného oleje
- 1/2 lžičky jablečného octa
Náplň:
- 700-900 g nakyslých pevných jablek, oloupaných a bez jadřince, nakrájených na půlměsíčky
- asi 100 g světlé strouhanky
- 60 g Korunního cukru na pečení
- 60 g hrozinek
- 40 g vlašských posekaných ořechů nebo oloupaných, na sucho opražených mandlí
- 30 g másla na osmažení strouhanky
- nastrouhaná kůra a šťáva z 1 citronu
- 2 lžíce rumu na namočení rozinek
- asi 1/2 lžičky mleté skořice
- špetka muškátového oříšku
- asi 120 g (možno i víc) rozpuštěného másla na potírání
Na vál prosejeme hladkou mouku se solí. V hrnku smícháme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem nebo olejem, vmíchejte celá vejce. Do mouky uděláme důlek a nalijeme do něj vodu s vejcem a tukem. Vypracováním až vznikne měkké, lesklé a táhnoucí se těsto, které se nelepí na ruce ani na vál. Z těsta uhněteme kouli, potřeme ji olejem a přiklopíme nahřátým kastrolkem. Necháme odpočívat 30 minut.
Rozinky namočíme do rumu na půl hodiny. V míse smícháme nakrájená jablka, pokapaná citronovou šťávou, skořici, cukr na pečení, ořechy, muškátový oříšek, citronovou kůru a rozinky.
Na stůl položíme plátěný ubrus, trochu jej posypeme moukou. Nejdříve na něm těsto vyválíme a potom jej začneme od středu vytahovat. Perfektně vytažené se pozná tak, že se přes něj dá přečíst milostný dopis. Odřežeme zbylý tlustší okraj. Rozpálíme troubu na 200 °C. Plech řádně pomastíme a vysypeme moukou (nebo použijeme pečicí papír). Těsto štědře potřeme máslem a posypeme ho na másle opraženou strouhankou. Jablečnou směsí pokryjeme 2/3 povrchu těsta. Pomocí nadzdvihování ubrusu zavineme štrúdl a přeneseme na připravený plech. Ohneme ho do tvaru podkovy. Štrúdl bohatě potřeme máslem. Vložíme ho do vrchní třetiny trouby a pečeme 30 minut. Během pečení potíráme máslem a stejně tak i po upečení. Pak necháme částečně zchladnout, pocukrujeme jemným cukrem moučkou (ideální je v mlýnku) a podáváme teplý.
Zakladatelka české kuchyně
Nebyla jen prototypem hospodyně, ale i vlastenky a emancipované ženy. Díky kuchařce sepsané dobrou češtinou předávala zkušenosti zejména měšťanským dívkám. Pro ně pořádala i kurzy, kde kromě praktických zkušeností apelovala na mravní zásady a podporu českých výrobků.
Její dílo vyšlo v roce 1826 a bylo v něm sepsáno na 1 150 receptů. Druhá část názvu „aneb pojednání o masitých a postních pokrmech pro dcerky české a moravské“ sice přihrává myšlence pouze na tučnou a těžkou stravu, ale pouze částečně. Připravovalo se telecí, i pro nás netypické račí nebo drozdí maso. Kromě proslulých omáček (svíčková, rajská), ráda používala vařenou zeleninu. Rettigová nabádala k šetrnosti, vše se muselo zužitkovat.
Vyzkoušejte třeba také:
Nový komentář
Komentáře
Vyzkouším....
Na stejné množství mouky dávám 1 celou polévkovou lžíci octa, pečením vyprchá, stejně jak u falešného lískového těsta. S více procentní lepkovou moukou se těsto méně trhá. Naučila jsem se vytahovat na hřbetech ruky. Někdy dělám z obyčejné hladké mouky. Štrúdl a tvarohové koláče mám nejradši, jen mi to kazí muž čokoholik.
Co máte nedietáři proti lepku?
Není to přece žádný jed.
Škoda, vypadalo to dobře, ale už po první přísadě s vysokým procentem lepku si to prostě nemohu dovolit. Nemám sice bezlepkovou dietu, ale lepku se snažím maximálně vyhýbat, i když někdy mi to taky ujede
Tažený dělám, mám recept svojí
babičky...vyzkouším i tenhle, možná bude ještě lepší, díky za tip
Babička ho dělávala na kuchyňském stole přesně podle tohoto receptu. Já dělávám pivní, těsto se dobře rozvaluje a taky na tenko do průsvitna. Netrhá se, balí se dobře. Pořád si slibuju, že tažený taky zkusím. Kdysi dávno mi to šlo. Zpracovaným těstem jsem mlátila do kuchyňské linky, to si pamatuju, že se to má dělat, je pak lepší na rozvalování. Jak to měl u nás erotický klub ve svém mottu: "nebát se a začít!!"
Zkoušela jsem, ale to vytahování mi moc nešlo. Nakonec se povedlo jen díky záplatám