INGREDIENCE (8 taštiček)

64f983783e2f2obrazek.jpg
 
Na těsto:

  • 150 g studeného másla
  • 170 g hladké mouky
  • 30 g moučkového cukru
  • špetku soli
  • 3 lžíce ledové vody
  • 1 žloutek
  • 1/3 lžičky mleté vanilky

Na náplň:

  • 2 větší jablka
  • 30 g třtinového cukru
  • půl lžičky skořice
  • 20 g másla

Na potření:

  • žloutek
  • 2 lžíce třtinového cukru

Na polevu:

  • 60 g mražených malin
  • lžičku mléka
  • cca 100 g moučkového cukru
  • medvídky Goldbären na ozdobu

POSTUP:
Začneme přípravou těsta. Z másla, mouky, cukru a špetky soli vytvoříme v robotu či bříšky prstů jemnou drobenku. Nyní přidáme 3 lžíce ledové vody, žloutek, mletou vanilku a vypracujeme hladké a jen lehce lepivé těsto. Těsto řádně propracujeme, abychom se ujistili, že v něm nejsou žádné nezapracované kusy 64f983c6044c5blobid0.jpgmásla. Pracujeme rychle, čím déle budeme s těstem pracovat, tím bude teplejší a lepivější. Zabalíme ho do potravinové fólie a vložíme do lednice ztuhnout alespoň na 45-60 minut. 
Jakmile je těsto již odpočaté, rozválíme ho na lehce pomoučněné pracovní ploše na asi 0,3 cm tenký obdélník o rozměru cca 48x18 cm. Nyní z těsta vykrájíme 16 stejných obdélníčků o rozměru 9x6 cm. Všechny přesuneme na pečicí papír a vložíme zpátky do lednice alespoň na 20 minut, jelikož těsto musí být opět studené, než ho budeme vkládat do trouby.

Mezi tím připravíme jablečnou náplň. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na malé kousky. Spolu s cukrem, skořicí i máslem nasypeme do pánve a pomalu zahříváme. Jablka zahříváme, dokud lehce nezměknou a nezkaramelizují, trvá to několik minut. Jakmile jsou již na skus, odstavíme z plotny a necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 190 C°. Polovinu připravených obdélníčků přesuneme na plech i s pečicím papírem. Každý obdélník poklademe lžící připravené jablečné náplně. Okraje lehce potřeme prošlehaným žloutkem a přiklopíme druhým obdélníkem těsta. Okraje těsta k sobě prsty lehce přimáčkneme a vidličkou stiskněte k sobě, tím vytvoříme po okrajích zářezy. Nevadí, pokud trochu šťávy z jablek vyteklo.

Připravené taštičky potřeme zbylým prošlehaným žloutkem, každou taštičku lehce propíchneme vidličkou a rovnoměrně posypeme třtinovým cukrem. Vložíme do rozpálené trouby na cca 25 minut či do té doby, dokud nebudou krásně zlatavo hnědé.
Mezi tím, co se taštičky pečou, si připravíme polevu. Mražené maliny nasypeme do rendlíku, přidáme lžíci vody a zahříváme do té doby, dokud nebudou zcela měkké. Pokud by se připalovaly, můžeme přilít ještě trochu vody. Změklé maliny přepasírujeme do misky přes jemné sítko, které zachytí zrníčka. Nyní bychom měli mít hladkou malinovou růžovou omáčku. Přidáme lžíci mléka a moučkový cukr a vymícháme hladkou a hustou polevu. Pokud by byla až moc hustá, přidáme trochu mléka, pokud naopak až moc řídká, přidáme ještě cukr.

Upečené taštičky necháme zcela vychladnout, poté lehce pomažeme připravenou hustou malinovou polevou, ozdobíme medvídky a můžeme ihned podávat.

64f983cd898e9obrazek.jpg