DSC_0409.jpg (161 KB)

Suroviny

těsto

  • 300 g změklé Hery máslová příchuť
  • 200 g cukru moučka
  • 400 g hladké mouky
  • 4 žloutky
  • špetka soli

karamel

  • 2 hrnky cukru krupice
  • 200 g smetany ke šlehání
  • 200 g másla
  • 1 až 2 lžičky soli 

čokoláda

  • 200 g čokolády
  • 200 g smetany ke šlehání

DSC_0415.jpg (129 KB)

Postup

Těsto na košíčky si připravte den předem. Pěkně se tak uleží v lednici.

Všechny suroviny smíchejte v robotu a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Podle potřeby můžete přisypat trochu mouky. Pokud bude těsto moc suché, kápněte do něj malinko studené vody.

Hotové těsto zabalte do potravinářské folie a dejte do lednice.

Na druhý den těsto vytáhněte a vmačkejte do připravených formiček na košíčky. Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 10 - 15 minut. Podle velikosti košíčků se řídí i čas pečení. Těsto zezlátne, nesmí moc ztmavnout.

Košíčky vyklepněte a nechejte vychladnout.

Připravte si karamel.

Do velkého hrnce s nepřilnavým povrchem dejte cukr. Ideální bude, když bude hrnec nižší, ale velký. Je to proto, aby se cukr pálil na velké ploše. Zapněte plotnu a nechejte cukr pomalu rozpouštět. Stačí střední, lehce vyšší teplota. Nepouštějte plotnu naplno. Karamel by se spálil. Zdá se vám, že cukr tmavne příliš rychle?

Uberte teplotu.

Až je téměř všechen cukr rozpuštěný a začne tmavnout, promíchejte karamel vařečkou. Není se čeho bát. Některé recepty radí nemíchat, ale raději mějte v karamelu hrudky (které se stejně rozpustí) než mít karamel spálený.

Mimo plotnu dejte do karamelu máslo. Začne to prskat, tak pozor! Promíchejte a vmíchejte horkou smetanu. Vraťte na plotnu a na mírnou teplotu spolu vařte, dokud se nerozpustí případné hrudky. Hotovo? Nechejte chvíli stranou, trochu vychladnout. Ochuťte solí. Nejprve jen jednou lžičkou. Ochutnejte a potom podle chuti přidejte ještě další sůl. Aby vám chuť slaného karamelu byla příjemná.

Lžící plňte připravené košíčky. Ale jen do poloviny. Některé můžete naplnit celé. Dejte vychladit do lednice, dokud karamel neztuhne.

Ty, které jste naplnili do poloviny, musíte ještě zalít čokoládou. V hrnci na plotně přiveďte k varu smetanu. Sundejte z plotny a nalámejte do ní čokoládu. Nechejte pět minut stát a poté promíchejte metličkou, až vznikne hladký čokoládový krém. Tím zalijte tartaletky do poloviny naplněné karamelem. 

Povrch tartaletek můžete ozdobit ořechy, čokoládou, ovocem...

Tartaletky chutnají nejlépe, když je necháte alespoň 24 hodin odležet.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čím naplnit skvělé tartaletky?

Tartaletky s limetkový mascarpone

tartaletky.jpg (72 KB)

Tartaletky s jahodami, mascarpone a rybízem

tartaletky_1.jpg (39 KB)

Tartaletky s rebarborovým krémem

tartaletka.jpg (30 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama