Makronky, na které jsme vám už dávali recept, nám doma učarovaly. Nemám však ráda složité vaření a pečení, a proto jsem se pokoušela najít nějaký zjednodušený recept. Na jeden jsem narazila a vyzkoušela. Hotové makronky nebyly špatné, ale ani náhodou tak nadýchané, obláčkové a jemné jako ty podle Ivety Fabešové. Podruhé už je zkoušet nebudu a o recept se s vámi proto taky nerozdělím.
U receptu na makronky však byl i recept na skvělý francouzský krém do různých sladkostí. A ten nám zachutnal. Na množství makronek, které byly podle receptu, však bylo krému příliš mnoho. Co teď s ním? Vymyslela jsem si jednoduchý, opět trochu francouzský, dezert, který zachutnal nám i našim hostům.
Postup
těsto na tartaletky
150 g hladké mouky
špetka soli
80 g cukru krupice
80 g másla
1 žloutek
1 lžíce vody
krém - creme pattisiere
500 ml plnotučného mléka
špetka vanilkového prášku nebo polovina vanilkového lusku
asi 3 lžíce cukru krystal (podle chuti)
3 žloutky
100 g cukru krystal
40 g hladke mouky
borůvky
trochu cukru
Postup
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli. Přidáme změklé máslo, žloutek a lžíci vody. Vypracujeme jemné křehké těsto, které dáme na hodinku do lednice.
Poté z těsta utrháváme malé kousky, kterými vyložíme silikonovou formu na tartaletky. Kdo ji nemá, použije formu na mufinky, ale těstem vyložíme košíček jen tak do poloviny.
Pečeme v předehřáté troubě, na 180 °C, asi 10 minut. Necháme vychladnout. Při pečení si připravíme krém a borůvky (či jiné ovoce).
Mléko svaříme se dvěma lžícemi cukru a vanilkovým luskem nebo práškem. Používám perfektní mletou vanilku, ve skleněné lahvičce z Oxalisu. Mezitím v misce ušleháme žloutky se zbylým cukrem. Nakonec přidáme hladkou mouku. Tuto směs postupně ředíme horkým vanilkovým mlékem a důkladně mícháme. Nejlépe metličkou. Vaříme asi deset až patnáct minut.
V jiném menším hrnci si maličko podusíme mražené borůvky nebo jiné ovoce. Případně čerstvé. Pokud je ovoce kyselejší, osladíme cukrem.
Vychladlé tartaletky plníme krémem a nahoru ještě ovocem.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Tartaletky můžu, s borůvkama je neděláme, ale musí být výborné, podívám se po nich v obchodech a vyzkoušíme
ńam,ňam
Mňam :) vypadají báječně
Právě jsem na to dostala chuť
Tak to by šlo, borůvky mám.
Mě to taky připomíná košíčky.Když mi jich pár zůstane prázdných,napním je pudinkem a ovocem.Příjde to k chuti po tom klasickém cukroví
Podobné pudingovým košíčkům,dnes jsem dělala piškotovou roládu plněnou šlehanou šlehačkou - jednoduché,rychlé,a výborné
Toto neznám, ale bude to kalorická bomba - jen pro hubené!
to asi dietní nebude
Je to moc lákavé.Dělám něco podobného,ale říkáme tomu mističky s pudinkem a ovocem.Rodinka si to vždy přeje na Štědrý den.
Vypadá to moc dobře,ale na mě moc složitý,tak už vím,že to dělat nebudu a tak mi nepřibydou kalorie...zítra udělám štrůdl,tam nic nepokazím
Suroviny:
3 hrnky pol.mouky2 hrnky cukru3 vejce1 prášek do peč.1 smetana, mléko na zředění,rum
http://www.toprecepty.cz/images/design/a...
Tomuhle teda rozumím víc
Postup
Ze surovin umícháne těsto, které nalijeme do tukem vymazaných a kokosem vysypaných formiček, poklademe švestkami, posypeme skořicovým cukrem a drobenkou z másla, hr. mouky a cukru a upečeme.
1.určitě by to šlo péct ve větších mističkách na vánoční pečivo,řekla bych že je to obdoba lineckého těsta.
2.jen se mi nezdá zalévat mouku horkým mlékem,já mouku u všeho provářím,možná by byl lepší pudink
Tomíška — #3 Věrulinka — #2
díky
vypadá to hrozně
ach jo-naplníš
enka1:do papírových košíčků to jde,ty naplníč tak jako dokolečka aby jsi měla uprostřed důlek a vložíš je do formy na mufiny-tak se ti nerozjedou.
enka1 — #1 košíčky jsou pečený ve formičkách, vypadá to tak
Do papírových košíčků to asi nepůjde, že?