IMG_20181017_135947.jpg (54 KB)

Nápad, jež vám dnes přinášíme, je na rychlý oběd, na který můžete zužitkovat zbytky pečeného kuřete, nebo po svatomartinském víkendu klidně kachny či husy. Je výborné teplé, ale klidně se dá použít jako studený těstovinový salát na svačinu dětem do školy. To už necháme na vás.

Tarhoňa je totiž méně používaná těstovina, která díky své úpravě, chutná výborně také jen tak samotná, pouze uvařená. I díky tomu je výborným základem na těstovinové saláty.

Suroviny

  • 300 - 400 g pečeného kuřecího nebo kachního či husího masa
  • velká plechovka kukuřice (cca 400 g)
  • jarní cibulka
  • trocha oleje
  • sůl
  • pepř
  • 150 g goudy vcelku

tarhoňa

  • 2 hrnky tarhoně
  • 3 hrnky vody
  • 4 lžíce slunečnicového oleje
  • sůl

IMG_20181017_135912.jpg (41 KB)

Postup

Ve velkém hrnci si rozehřejte olej, na který dejte opékat suchou tarhoňu. Opékejte asi pět minut. Kuličky tarhoně musí lehce zezlátnout. Ochuťte solí, můžete i pepřem. Zalijte vodou. Té by mělo být vždycky zhruba jeden a půlkrát tolik, kolik tarhoně. Takže tentokrát 3 hrnky vody.

Vařte, míchejte, ochutnávejte. Pokud se voda vyvařila a tarhoňa je stále tvrdá, tak můžete ještě přidat trochu vody. Naprosto perfektní je, přidat ke konci, když už je tarhoňa skoro měkká, asi deci smetany, pro zjemnění.

Kuřecí nebo jiné maso z předchozího dne oberte a nakrájejte na menší kousky. Sýr nastrouhejte. Jarní cibulklu nakrájejte na kolečka. Zelené části se nechejte na ozdobení. Bílé části lehce osmahněte na trošce oleje, přidejte i maso a kukuřici z plechovky. Smíchejte s připravenou tarhoňou.

Posypejte sýrem, promíchejte a servírujte na talíř, ozdobené jarní cibulkou. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Tři tipy jak zužitkovat zbylé maso od oběda

Těstovinový salát s tuňákem a olivami

DSC_1295.jpg (84 KB)

Trhané kachní maso s noky

nokykachna.jpg (136 KB)

Těstoviny s houbami a pečeným králíkem

testovinyhouby1.jpg (218 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Reklama