Včelí med se v posledních letech stále více zabydluje v tuzemských domácnostech. Podle Českého svazu včelařů každý Čech za rok zkonzumuje v průměru kolem 0,7 kilogramu medu a spotřeba každoročně mírně stoupá. Stále však máme co dohánět, například v Německu či Švýcarsku je spotřeba na osobu zhruba dvojnásobná a v Řecku připadají na jednoho obyvatele dvě kila medu ročně.
Češi objevují med, konzumují ho stále více
Med je oblíbený pro své jedinečné složení i rozmanité možnosti použití. Skládá se zejména z cukrů (hroznového, ovocného, řepného a také ze složitých cukrů dextrinů), ale obsahuje i řadu minerálních látek, bílkovin, enzymů a vitaminů. Med lze užívat jako doplněk stravy, prevenci proti chorobám, lék na zažívací obtíže nebo například jako afrodiziakum. Vedle konzumace v surovém stavu po lžičkách se nejčastěji používá jako sladidlo. Má své nezastupitelné místo ale i při pečení, jako doplněk omáček, zálivek do salátů nebo marinád na pečená a grilovaná masa.
Aby si med udržel všechny látky, které obsahuje, je velmi důležité jeho správné ošetření a zpracování. Velcí výrobci díky špičkovému technologickému zázemí podrobují sesbíraný med až 15 různým testům, které mají vyloučit přítomnost škodlivých látek nebo nežádoucích antibiotik. Důležitá je i správná filtrace suroviny, nejlépe ve vakuovaném prostředí, a její následné pozvolné zahřátí, které nesmí překročit určitou teplotu. Med pak vydrží v tekutém stavu po celou dobu své trvanlivosti, nezcukernatí a zůstane v něm obsah vitamínů a enzymů. V současnosti je široce rozšířený trend nakupovat med od včelařů. Podle převládajícího názoru právě nákup přímo od „našeho včelaře" garantuje kvalitu prodávaného medu. Domácí výroba i zpracování může do jisté míry garantovat poctivou péči a přístup výrobce, mnohdy ale nezaručí postup zpracování na nejvyšší technologické úrovni. Ten většinou spolu s kvalitativními testy používají jen velcí zpracovatelé. V obchodech si pak spotřebitelé mohou koupit med pod značkou výrobce, který garantuje kvalitu a nezávadnost medu.
Příkladem takových exkluzivních výrobků je francouzský výrobce značky Lune de Miel, který přichází na český trh s řadou prémiových medů z celého světa. V jeho sortimentu jsou především netradiční druhy – med z pomerančových květů nebo silný lesní med z eukalyptu a borovice.
Novinkou, která přijde na trh v nejbližší době, je také dětský Bio med v balení s roztomilým dětským motivem.
Více se dozvíte zde: http://lune-de-miel.pfanner.cz/
Také milujete med?
Med je oblíbený pro své jedinečné složení i rozmanité možnosti použití. Jak ho máte nejraději?
Doporučujeme
Komerční tipy
-
Nedovolte, aby zima zničila vaši krásu Jakmile se teploty ocitnou okolo nuly, je potřeba věnovat své pleti výrazně více pozornosti.
-
Vytvořte si jedinečnou atmosféru Vánoc s dekoracemi od Ferrero Vánoce jsou obdobím setkávání s rodinou, blízkými přáteli i dávnými kamarády. Každý společný okamžik v přítomnosti lidí, které máte rádi, si můžete osladit pralinkami Ferrero.
-
“Máš nějaký dobrý tip na vánoční dárek ?? “ S klesající teplotou na teploměru stoupá nervozita všech okolo, když se zamyslí…kdy a jaké!!! dárky budou kupovat.
-
Zázrak jménem kurkuma pro vaše klouby: Koření, které oceníte nejen v kuchyni S přibývajícím věkem se hlásí různé zdravotní potíže. Mezi ty nejčastější patří omezení pohyblivosti kloubů. Tento nepříjemný fakt můžete řešit různými způsoby.
-
Ochutnejte malinovou smršť i zelenou harmonii nových čajů TEEKANNE Organics Prohřát se čajem s intenzivní chutí malin a brusinek nebo se naladit na klidnou notu zeleného čaje.
-
Posilte svoji imunitu s produkty Matuzalem Sychravé podzimní počasí oslabuje naši imunitu. Zajistěte její ochranu přírodními složkami. Máme pro vás tip na produkty Matuzelem s prokázanou vysokou antioxidační aktivitou.
-
Kvalitní výživa pro vaše oči a tip na dárkové balení Ocuvite pro ostrý zrak Každý z nás ví, jak důležitá je schopnost vidění. Naše oči jsou úžasný systém, který nám zprostředkovává životně důležité informace a umožňuje nám vnímat svět, který nás obklopuje. Potěšení ze života nám umožňují vnímat všechny naše smysly, ale zrak je obzvláště cenný. Proto je důležité oči chránit a dodávat jim důležité živiny.
-
Kdo hlídá naše zdraví? Jak pomoct imunitě Naše tělo se neustále setkává se spoustou cizích látek a nepřátelských mikroorganismů, které na nás útočí. Kdo hlídá naše zdraví, když to nejvíce potřebujeme?
-
Jak pečovat o pleť? Tyhle dvě holky vás to naučí Jestli si nejste tak úplně jisti, jak používat kosmetické přípravky, jak je nanášet, vrstvit či jak aktivní látky z kosmetiky fungují? Nebojte, nejste první a pravděpodobně ani poslední.
-
Ráj pro děti na babynabytek.cz: Rozhovor se zakladatelkou úspěšného eshopu Rádi bychom vám v našem rozhovoru představili skvělý online obchod www.babynabytek.cz, který působí na trhu již 11 let.
Nový komentář
Komentáře
Med miluji. Většinou do čaje svařeného se zázvorem a s citonem na zahřáti,ale taky s ním sladím čaj dětem, nebo tvaroh vyšlehám a místo cukru dávám med, salát z mrkve taky sladím medem a ještě přidám oříšky a jogurt s medem a ořechy to je super
A já třeba používám med do čaje s citronem - asi by mi samotný čaj s citronem syn nevypil. Vždycky k snídani mu ho dám do vlažného čaje. Hlavně v podzimním a zimním období. Jinak syn pije neslazený čaj.
Ťapina: ano jedli med, protože chovali včely - věděli moc dobře, že je plný vitamínů a proto si ho dávali na chleba apod.
Já jen říkám, že bych si v krámě tu předraženou přecukrovanou lepkavou hmotu, která si říká med nekoupila.
Hlavně nebyla ani móda rafinovaného cukru - takže to bylo i jedno z nejdostupnějších sladidel.
Jinak mi moc chutná přidat si med do ovesné kaše.
mindulinka: Ona je spíš móda řešit v medu enzymy a jakési látky. Naši předci jedli med, protože jim chutnal, a já necítím potřebu hledat pro to nějaké další důvody.
Jinak je pravda, že med by měl být z té oblasti, ve které žijeme.
Ťapina: jasně, že když ho dáš do perníčků - že to medově ovoní. Ale to už máš úplně jedno jaký tam med dáš - protože vysoká teplota všechny ty enzymy a užitečné látky v medu ničí.
Já jsem spíš měla na mysli spotřebu jako na chleba nebo do čaje - ne vroucího, ale vlažného.
Solei: Móda nemóda, mně lesní med chutná, když už teda nějaký.
med nemusím, tak 2x ročně si dám na chleba s máslem
IMI: jestli chceš vědět víc, trochu si tady počti http://www.sweb.cz/vitavydra/kvalita.html
lesní med je spíše věcí módy než něčím co by zasloužilo víc pozornosti než med květový.
tyrkys:
kafe slazené medem se často doporučuje proti bolení hlavy
IMI: lesní med neobsahuje nijak zvláš´ˇt velké množství ani minerálů ani stopových prvků, to obsahuje hlavně pyl, který včely také sbírají, ten lesní má pouze maličko jiné složení než květový protože pochází z jiných rostlin.
Med je cenný hlavně svým obsahem enzymů, protože včely při jeho zpracování využívají své sliny a med má schopnost enzymy z těchto slin uchovávat (zkus si například osladit medem puding - rozloží se)
Ťapina: lesní stromy kvetou, samozřejmě, ale většina z nich je větrosnubných, nepotřebují hmyzí opylovače takže neprodukují nektar na který by nalákaly včely. Lesní med vzniká tak, že si včelka vlítne do lesa, najdě pěknou vypasenou mšici, které se dělá u zadečku pěkná sladká kapka medovice a olízne ho
Ráno si neumím představit bez kafe s medem
. Spotřebuju ho docela dost
.
Máme rádi. Občas do čaje, občas na chleba, občas do jídel. Používáme výhradně med pastovaný - vyšlehaný doběla. Ten totiž necukernatí. Máme v rodině 2 včelaře a dále fůru známých včelařů takže se shánením domácího a kvalitního nemáme problém.
Solei: CO to je za zaručenou blbost? Lesní med je velmi cenný, protože obsahuje značné množství minerálů a stopových prvků!
Exotické medy jsou zrádné, bála bych se alergických reakcí.
Nebyl tu náhodou podobný článek nedávno????Medem sladím prakticky všechno místo cukru
Máme včely. Tak manžel se stará a já s ním med stáčím. Takže jsme malovýrobci. Ale vše prodáme. Máme už své stálé zákazníky.
Med je hned po čokoládě ta největší dobrota na světě.
Solei: Počkej, to jako chceš říct, že lesní stromy nekvetou? A z čeho se sype ten pyl?
Med:
úžasná věc, český med je nejkvalitnější jaký můžeme koupit, prodává se do zahraničí (hlavně francie a německo) kde je přimícháván do tamních medů a pak nám jej prodávají za hodně draho zpět jako značkový. Ty medy, které jsou o maličko levnější jsou obvykle ředěny sirupem.
Lesní med, eukalyptový med..... k výrobě medu potřebují včely květy, co v lese a na aukalyptu tak mohutně kvete aby z toho šel udělat med? NIC! Tyto medy včely vyrábí z medovice kterou produkují mšice sající na stromech jejich kvalita je tedy výrazně nižší než kvalita medu květového.
Radši půjdu ke včelaři než do krámu.