Ti, v jistém smyslu šťastnější z nás vyběhnou před dům na zahradu, natrhají si jablka na štrúdl, hrušky na křížaly, maliny na šťávu, ořechy na náplň do buchty. Vajíčka dodávají sousedovy slepice, které jsou v okolí známé jako velké milovnice turistky. Králíka donese v síťovce v babička. A ne ledajakého, poctivě mazleného, citově nestrádajícího :-). Řádně pomazlen byl i před tím, než dostal ránu za uši. Život měl klidný, plný mrkve a čerstvé trávy. Pro „kousek zeleného“ do polívky se obvykle posílají děti minutu před obědem. To vše samozřejmě nezaručuje tzv. bio kvalitu, ale některé domácí produkty se mohou svou kvalitou bioproduktům blížit, někdy snad i rovnat. Co zbývá nám, kteří chceme jíst v rámci možností zdravě, ale obdobné zdroje prostě nemáme?
Co je to BIO?
Zeleným půlkulatým logem s bílými pruhy se v pravém slova smyslu pyšní produkty a následně i výrobky ekologického zemědělství. Tato značka smí být umístěna pouze na obalech takových potravin, které mají platný certifikát, že plní státem kontrolovaná pravidla. Velmi zjednodušeně to znamená, že pěstování či výroba probíhá bez použití umělých chemikálií - pesticidů, herbicidů a fungicidů (tedy jedů proti „nežádoucím“ živočichům, rostlinám a houbám) a průmyslových hnojiv. Farmy musí respektovat mnoho přísných pravidel. Např. zdravým zvířatům se nesmí preventivně podávat antibiotika, nelze používat geneticky modifikované plodiny, do potravin se nepřidávají chemická aditiva. Jednou ze sympatických zásad ekologického zemědělství je, chovat domácí zvířata důstojným způsobem, respektovat jejich přirozené požadavky a chování. Kromě toho je též zakázáno používat ke krmení masokostní moučku, podávat preventivně antibiotika a stimulovat růst hormonálními přípravky.Výhody BIO výrobků a jejich pozitivní vliv na člověka
Mnoho konzumentů biozeleniny a bioovoce uvádí, že mají lepší vůni a chuť. Existují studie, které prokázaly, že zelenina a ovoce, honosící se logem BIO, obsahuje v průměru o 50 % více vitamínů, minerálních látek, enzymů a dalších živin oproti konvenční produkci. Z osobní zkušenosti musím dodat, že většina BIO ovoce a zeleniny vám vydrží v lednici daleko déle čerstvá. Např. u mrkve je to až zarážející. Běžně prodávaná mrkev se vám během 3 dnů v lednici nejen scvrkne o polovinu, ale ještě naprosto změní formu a tvar a snad i „hmotu“, prostě vypadá jako nepovedená guma na gumování. Podle statistických výsledků Washingtonské státní univerzity, publikované v časopisu Nature, dávali hodnotící ochutnavači přednost jablkům z ekologického zemědělství před ovocem z klasického zemědělství. Měření též potvrdilo, že biojablka měla objektivně lepší poměr sladkých a trpkých látek. Další velkou výhodou je, že konzumací potravin se „zelenou zebrou" není lidský organismus zatěžován mnoha cizorodými látkami, u nichž se předpokládá negativní vliv na naše zdraví. Stojí za to zmínit, že někteří odborníci dávají do souvislosti nárůst alergií v naší populaci s konzumací různých aditiv, barviv a jiných chemických látek v potravinách. Dokonce existuje několik běžně používaných syntetických barviv, které jsou podezřelé z podílu nárůstu hyperaktivity u dětí.
Přínosy ekozemědělství
Je mnoho výrobců i zemědělců, kteří se řídí heslem po mně potopa. Výsledkem je znečistěná půda umělými hnojivy, znečištění vodních zdrojů, často i vymizení mnoha druhů fauny a flóry z dané lokality. Průmyslové zemědělství je jednou z významných příčin znečištění mnoha řek, potoků a studní dusíkem. To přispívá např. k přemnožení sinic a řas, které mohou způsobit nepříjemné alergické reakce. při letním koupání.Pozor na potraviny převlečené za BIO!
Při procházce jakýmkoliv hypermarketem si můžete všimnout mnoha výrobků, které mají v názvu BIO, nebo v lepším případě - 100 % přírodní, natural, nebo eko. Výše uvedené zelené logo budete však na těchto potravinách hledat marně. Pokud výrobce nemá dostatek odvahy, sáhne místo působivých názvů na obalu výrobku k vyobrazení půvabných scenerií pasoucích se krav v neposkvrněné přírodě. Nebo oblaží váš zrak něžnou dívčí rukou, trhající dokonalé ovoce v ještě dokonalejší zahradě. I tyto obrázky na obalech mnohdy, byť nepřímo, klamou spotřebitele dojmem čisté přírodnosti.
A nevýhody?
Asi jedinou nevýhodou těchto potravin je jejich cena, která je v průměru asi o 25-30 % vyšší oproti běžným potravinám. Pokud zrovna nekupujete velké množství biopochutin, jako např. biovíno (nápoj) nebo bionutelu, nemusí vám takový nákup až tak drasticky zasáhnout do rozpočtu. Osobně doporučuji začít spíše s nákupem několika základních kuchařských surovin - mouky, různých obilovin a semen, těstovin, luštěnin, ale i mléka nebo jogurtů apod. Tím domácí menu určitě zkvalitníte a náklady na potraviny se vám zase nezvednou o tolik, abyste týden před výplatou držely nedobrovolný půst.Zdroj: www.kez.cz, www.probio.cz, www.biospotrebitel.cz
Nový komentář
Komentáře
Já tedy nejen, že bio jím, ale já využívám i bio kosmetiku a myslím si, že je to pro mé ělo velice přínosné :-) Určitě doporučuji mrknout na různé bio weby, jako je třeba http://greenmat.cz , kde dokonce můžete i nakoupit zero waste! A to si myslím, že neumí nabídnout jen tak někdo.
Vivian: Ono totiž když projedeš na červenou, tak je šance, že tě kontrolní orgán neuvidí. Nedovolené látky v živočišných produktech neschováš.
Vivian: A to já bych si je dělala. Už jsem jednou vyprávěla, co se dělo, když se omylem dostaly v kravíně, kam jsem jezdila, antibiotika do mlíka. A to tóčo přišlo z mlékárny
sylva.k: v ČR je takových zákazů hromada. Třeba je taky zakázáno jezdit na červenou nebo prodávat zkažené potraviny...
Nedělám si iluze, že zrovna ty tebou jmenované se tady úzkostlivě dodržují.
Tož asi tak to tady funguje s těma zákazama
sylva.k: To můžeš vysvětlovat horem spodem, ale je to marný, je to marný, je to marný
Amálie:
Úroda vlašáků? Jak to děláte?
My jich máme letos malinko
Ach jo, zase to mé neoblíbené BIO!
A znáte vůbec co jednotlivá "éčka" přidaná v potravinách znamenají?
Víte, že po aféře s BSE se podle platných legislatviv nesmí v žádném chovu krmit masokostní moučkou?
Bio nemám ráda, mate to lidi a výrobky nejsou o moc lepší. Navíc jsou úděsně drahé. Chce to kompromis, nekupujte extra levně, sledujte složení výrobků a věřím, že budete žít lépe než s BIO.
Víte, že je v ČR zákaz preventivního používání antibiotik u zvířat? A víte, že každé léčené zvíře je po ATB-léčbě v určité lhůtě, kdy se nesmí dojit ani porážet aby mu z těla mohly tyto rezidua vyprchat?
Autorka článku je evidentně velkou zastánkyní všeho, co je BIO. A víte například, že farmu prohlásí za bio i když předchůdce na orné půdě používal tuny pesticidů?
Zdroje máme vlastní, jsou rozsáhlé a doufám v jejich nekonečnost a nevyčerpatelnost
Letos se obzvláště vydařila úroda vlašáků, s babčou už jsme spořádaly snad kila.
I když musim říct, že rajče přivezené z chaty od tchánů nevydrží tak dlouho, jako to koupené v Globusu
Vivian: Sušené mléko jsem kupovala na koleji, když jsem měla spotřebu dvě deci týdně a lednička byla společná na patře
Jenže zase nejspíš převládá představa, že sušené mléko musí být nějaké chemické svinstvo, protože kdo by sušil mléko, že jo
Suzanne: když já bysem chtěla vědět, proč udělaly holky tak vošklivý obličeje...
Ale mám pocit, že po tom mlíku nějak začínám přibírat, asi se na to zase vyprdnu...
Vivian: buď v klidu, já jím sušený mlíko v netekutým stavu. Rozhňahňám si ho s máslem a jím lžičkou.
jezeksonik: copak někdo jí ježky?
Žížala: *Kotě*: co je?
Mě čerstvý domácí mlíko ani máslo nechutnalo
, cítila jsem z něj krávu.
Viv:
Vivian: sušený mlíko?
ughhhhh
Já si kupuju, když už, tak mlíko sušený, v krabici. Chutná mi víc než to tekutý
(i když si ho samozřejmě taky uvedu do tekutého stavu)
Ťapina: proč ne
asi jo
a navíc - rozhodně a ni já, ani nikdo z mého příbuzenstva není ochoten si tu dřinu zopakovat
takže: mlíko si prostě kupuju (plnotučné).
Výhodou bio potravin je hlavně to, že neobsahují rezidua různých pesticidů.
U běžně pěstovaných plodin ta rezidua mohou při špatné aplikaci pesticidů zůstávat a pak se nám usazují v těle.
Jenže dnes se hnojí daleko méně než dřív (z finančních důvodů), takže většinu toxických látek už jsem do sebe nasála během svého dětství.
Občas si nějakou bio potravinu sice koupím, každopádně si to nemůžu dovolit každý den. Až budou tyto potraviny cenově srovnatelné, tak si je budu ráda kupovat.
Midsummer: To mi vysvětli, nadojené mléko má něco ke 4 procentům tuku, plnotučné mléko má něco ke čtyřem procentům tuku, a to nadojené po sebrání smetany bylo hustší?
V mléce, které se prodává, jsou tukové kuličky rozbité na malé, aby smetana nevystupovala na povrch. To mi vyhovuje (jako asi většině lidi, jinak by se to nezačalo dělat), čerstvě nadojeného jsem se napila jednou a děkuju pěkně, zastávám názor, že mléko má být tekutina
A chuť? No, na gymplu jsme chodili do jedněch lahůdek na zelný salát s kukuřicí, vždycky deset deka do mikrotenu a dva rohlíky, pak jsme to jedli v lavici z toho mikrotenu, každej den a nikdy se nám to nepřejedlo. Víš, že z talíře mi ten stejnej nikdy nechutnal?
A tak nějak se to podle mého má i s chutí mléka, prostě u rodičů rovnou od krav, to bylo něco, zatímco z obchodu, hmm..
Tak já kupuju mrkev v supermarketu běžně a vydrží mi v pohodě měsíc. Po měsíci sice seschne, ale po té době mi seschla a zgumovatěla i mrkev ze zahrádky.
) nebo i při častém hnojení chlévským hnojem.
To samé zčernání. Zčerná jen nakažená mrkev (myslím, že je to černá hniloba), a tomu se dá vyhnout vhodným výběrem a taky správným skladováním.
Rozdíl by měl být spíš v obsahu dusičnanů. Mrkev v supermarketech je hnojená dusíkatými hnojivy (aby byla větší) a může mít obsah vyšší. Ale měl by být v normě. Čas od času se dělají kontroly. Nicméně jistota není nikdy a to ani u bio-mrkve.
V tzv. bio-mrkvi může být obsah dusičnanu někdy i vyšší než v té ze supermarketu, pokud je pěstovaná v půdě s vysokým obsahem dusíku (například u nás na zahradě