DSC_1155.jpg (97 KB)

Vyzkoušeli jsme letos recept z bezlaktózových surovin. Na chuti, ani vůni vánočky byste nic nepoznali. Máte-li doma někoho, kdo trpí alergií na laktózu, určitě tento recept ocení.

Suroviny

  • 300 g hladké mouky
  • 350 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru moučka
  • špetka soli
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 125 g tuku bez laktózy
  • 250 ml bezlaktózového mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce medu
  • 1 vejce na potření vánočky
  • mandlové plátky na posypání

Postup

Ve velké míse smíchejte obě mouky, špetku soli, sušené droždí a cukr.

V hrnci na plotně rozpusťte tuk. Přilijte do něj bezlaktózové mléko a promíchejte.

Vlijte do mísy s moukami. Přidejte med a vejce.

Umíchejte nelepivé těsto, klidně v robotu. Těsto v míse přikryjte utěrkou a na teplém místě nechte hodinu a půl kynout.

Celý postup si můžete ulehčit tím, že všechny suroviny dáte do domácí pekárny a zapnete program TĚSTO. Pekárna těsto umíchá, zahřeje a v ideální teplotě nechá vykynout.

Těsto rozdělte na několik dílů a upleťte vánočku. Ideální pro začátečníky je obyčejná vánočka z pěti pramenů. Spodní patro upletete ze tří, jako klasický cop. Zbylé dva prameny jen smotáte a položíte nahoru.

Části vánočky můžete pro jistotu ještě zafixovat párátky. Vánočku pleťte rovnou na plechu vyloženém pečícím papírem. Upletenou vánočku nechejte ještě další hodinu kynout na plechu, přikrytou utěrkou.

Vánočku potřete rozšlehaným vejcem a můžete ještě posypat plátky mandlí.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C. Při této teplotě pečte vánočku 30 – 40 minut. Máte-li pocit, že se vám shora připaluje, stačí ji přikrýt ke konci pečení alobalem.
Jak poznáte, jestli je vánočka hotová? Použijte osvědčenou metodu testování – vpíchněte do středu vánočky špejli. Ven musí vyjít čistá, neobalená těstem.

Vánočku nechejte úplně vychladnout. Kdybyste ji krájeli teplou, mohla by se srazit.

Krásné Vánoce přeje Elly.

Na které cukroví máte ještě spoustu času?

Rumové a ořechové kuličky

kulicky.jpg (113 KB)

Čokoládové lanýže podle Flo

lanyze.jpg (59 KB)

Čokoládové lanýže s kandovanou pomerančovou kůrou

lanyzelucie.jpg (66 KB)

Tipy na levné suroviny na přípravu cukroví naleznete například v letáku hypermarketu Albert.

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama