Recept vyjde na šest vydatných porcí. Příprava trvá asi 1,5 hodiny. 

634948b02ae27obrazek.png

Připravte si: 

  • 1,5 kg nízkého roštěnce vcelku
  • 60 g másla
  • 100 ml worcesterské omáčky
  • 100 ml řepkového oleje
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  •  čerstvě nahrubo drcený pepř
  • sůl

A jde se na to! 

  1. Maso očistíme, odblaníme a svážeme kuchyňským provázkem, aby mělo tvar válečku. Důkladně ze všech stran osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Nakonec maso pokapeme worcesterskou omáčkou, položíme na tác, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme odležet přes noc v lednici. Několikrát otočíme.
    Maso vyjmeme z lednice a necháme hodinu odpočinout při pokojové teplotě. Tento krok nepodceňte – je jedním z klíčů k tomu, aby v mase zůstalo co nejvíc šťávy.
  2. Troubu rozehřejeme na 300 °C a zvolíme program pro grilování. Maso umístíme na mřížku na nejvyšší pozici pod grilem a zprudka opečeme. Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo. Opečené maso vyjmeme, přeložíme ho na plech a nastavíme troubu na 150 °C.  Maso vložíme zpět do trouby a dopékáme asi 30-35 minut. Ideální je, když máte troubu s teplotní sondou – až bude mít jádro masa teplotu 54 °C, je hotové. Měkké, uvnitř lehce růžové a plné delikátní šťávy.
  3. V tomto okamžiku vyjmeme hotový rostbíf z trouby, odstraníme provázek a maso ihned potřeme rozpuštěným máslem. Necháme na plechu 15 minut odpočívat. Poté rostbíf nakrájíme na tenké plátky a podáváme s vařenými bramborami a remuládou nebo tatarskou omáčkou.

Recept pro vás připravil Daniel Holan.

Šéfkuchař Daniel Holan dokázal v malé obci na Berounsku vybudovat osobitou restauraci Corso, kam se sjíždějí hosté z širokého okolí. S partou mladých kuchařů ukázal, že dobrá gastronomie se nemusí odehrávat jen ve velkých městech.
Daniel Holan si s kuchařinou začal hrát na liberecké hotelové škole. V jeho životopise najdete špičkové pražské podniky jako SOHO, Zdenek’s Oyster Bar nebo Krystal Bistro. V nedávné době se sám podílel na otevření restaurace Swim. 
Milovník dobrého jídla, japonské kultury a majitel sbírky japonských nožů se vaření věnuje od mládí, ale kuchařem se nikdy nevyučil. Přitom působí jako chef v La Bottega a Bistro Zátiší.
 
V jaké troubě Daniel Holan rostbíf připravil?

634948c66045cobrazek.pngVyužil novou chytrou XXL troubu Gorenje OptiBake, konkrétně model Gorenje BPSAX6747A08BGWI s patentovaným klenutým vnitřním prostorem po vzoru kamenných pecí pro dokonale rovnoměrné pečení. Má 22 automatických programů pro nejoblíbenější pokrmy. Zvládne přitom s přesností na jeden stupeň teplotu od 30 °C až do 300 °C, takže v ní hravě vykouzlíte se speciálním programem i pravou italskou pizzu. Můžete využít i program pro pečení s párou: do nádržky nalijete vodu a trouba sama oznámí, kdy je ten pravý čas páru aktivovat. Trouba má i unikátní funkci pro pečení ve dvou nebo třech krocích, kdy nastavíte způsob ohřevu, teplotu a čas na začátku a zbytek už necháte na troubě. Nechybí ani program pro horkovzdušné fritování bez tuku, automatické pečení masa se sondou, pomalé pečení, pečení zmražených jídel nebo šetrné rozmrazování, ohřev talířů a mnoho dalších. Ke komfortu přispívá postupné tlumené otevírání a dovírání dvířek trouby a teleskopické výsuvy na dvou úrovních pro snadnější manipulaci s pokrmy. Praktické je i automatické čištění vnitřku pomocí pyrolýzy bez použití chemie. V příslušenství najdete i perforovaný plech pro horkovzdušné fritování nebo grilování. Troubu s integrovanou wifi jde ovládat pomocí knoflíku a LED displeje, a také pomocí telefonu či tabletu a aplikace ConnectLife i na dálku. Stojí 19 990 Kč.

cz.gorenje.com
634948dd82711obrazek.png

Reklama