Tajemství toho nejlepšího guláše jsou jen dvě: použitý druh masa a čas. A případně ještě trocha černého piva pro lepší barvu a lehounké tóny karamelu. Ten nejdokonalejší guláš připravíte z velmi dostupné suroviny, a sice z hovězí kližky. Vedle čisté svaloviny obsahuje i vazy a úpony, které se dlouhou úpravou při nižší teplotě postupně rozpustí. Zbyde dokonale měkké, šťavnaté maso a středně hustá omáčka s plnou chutí a výraznou kořeněnou vůní, která už nepotřebuje k dokonalosti vůbec nic. Za pár korun připravíte jídlo, které zmizí z talířů rychlostí blesku.
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Potřebujete (na 4 porce):
- 800 g hovězí kližky
- 4 cibule
- 6 snítek tymiánu
- 8 stroužků česneku
- 2 lžíce sladké mleté papriky
- 150 ml černého piva
- sůl, pepř
- 1 lžíci hladké mouky
- olej
A jak tu dobrotu připravit?
Maso očistěte a nakrájejte na kostky. Cibuli nakrájejte na měsíčky. Stroužky česneku nakrájejte na plátky. Na oleji opečte doměkka cibuli. Přidejte maso, promíchejte a opečte ho, aby se zatáhlo. Pak vmíchejte česnek, papriku a promíchejte.
Poprašte hladkou moukou, ještě jednou promíchejte a pak přilejte pivo a případně tolik vývaru, aby bylo maso ponořené. Osolte, opepřete, přidejte tymián a přiklopte pokličkou. Guláš duste pod pokličkou dvě až dvě a půl hodinky. V průběhu vaření podle potřeby dolejte vodu nebo vývar.
TIP: Důležité je táhnout guláš pomalu při nízké teplotě pod bodem varu – některé indukční desky, jako třeba MORA VDIS 658 FF, mají dokonce i automatické funkce pro podobné situace, takže nemusíte během přípravy pokrm hlídat.
Hotový guláš podávejte s bramborovým knedlíkem nebo krajíčky chleba.
Tip na skvělou indukční desku
Indukční varná deska MORA VDIS 658 FF nadchne každého kuchaře nejen flexibilitou varné plochy, ale i automatickými programy a mnoha speciálními funkcemi. Díky účinným oktagonovým induktorům můžete s funkcí FlexiZone spojovat plotýnky bez hluchých míst a využít prakticky celou plochu varného panelu. Bez problémů tak můžete vařit v libovolném nádobí – od malých hrnců a rendlíků až po skutečně velké kastroly a pekáče jakéhokoliv tvaru; varné plotýnky vlevo i vpravo jde totiž flexibilně propojovat. Funkce MoveZone pak umožňuje nastavit na spojené zóně různou intenzitu ohřevu, abyste pouhým posouváním nádobí mohli měnit teplotu pod připravovaným pokrmem. Přesně tak, jako na starých kachlových sporácích.
Skvělé jsou i automatické programy pro rychlý var velkého množství vody, pro pomalé dlouhé vaření při nízké teplotě, šetrné rozpouštění, udržování v teple nebo grilování s přesnou úrovní propečení. Praktická funkce TimeService zaznamenává, jak dlouho už vaříte. Funkce Pause dočasně pozastaví vaření, aniž byste museli později znovu vše nastavovat. Varná deska v černé barvě má přední zkosenou hranu pro snadnější údržbu, ovládá se dotykově. Proti nechtěnému zapnutí má dětskou pojistku.
Doporučená cena je 12 990 Kč.
Nový komentář
Komentáře
Také si nemyslím že je dobrý nápad si jen tak z ničeho nic kvůli nějakému PR článku kupovat novou varnou desku. Je mnohem lepší třeba investovat do nádobí a potom nakupovat z kvalitních surovin. To je to, co vás ve vaření jednoznačně posune dopředu, věřte me.
"hovězího kližky" hned na druhém řádku.
No když myslíte... hned je poznat, že perex psal někdo z redakce a prostě musel udělat aspoň jednu chybu. Další text je patrně převzatý a tam už je to výrazně lepší. Ne, tu desku si za tyhle prachy nekoupím, za to bych mohla mít celej sporák.
Za pár korun? I vy vtipálci.
My máme rádi rýži.