Tajemství lahodné zmrzliny Carte d'Or je ukryté v pečlivě vybraných ingrediencích. Aby byl výsledný celek dokonalý, musí být dokonalé také všechny jednotlivé části. A proto Carte d'Or velmi dbá na výběr těch nejkvalitnějších surovin. Každé sousto se tak stává výjimečným zážitkem. Kdo by odolal zmrzlině zalité v karamelu, a navíc zdobené karamelkami. Nebo lahodnému ovoci, které tvoří spolu se zmrzlinou kouzelnou souhru chutí...
Carte d'Or nabízí originální variace chutí. Ze široké řady zmrzlinových dezertů si může vybrat každý. Na své si přijdou milovníci čokolády, ovoce nebo třeba karamelu a jogurtu. Klasické receptury s mascarpone nebo tiramisu potěší všechny milovníky slavných italských dezertů.
Vanilka
Vanilka, to je základ mnoha mražených krémů. Dnešní kuchyni si bez vanilky nedovedeme ani představit. Ale pojďme se alespoň krátce podívat na vanilku trochu jinak. Z dlouhých aromatických tobolek, jež se tvoří ze žlutavých květů, získáme po vysušení známé vanilkové lusky.
Již před příchodem dobyvatelů ji původní mexické obyvatelstvo využívalo jako přísadu do nápojů z kakaových bobů a do čokoládových placek. Staří Toltékové a Aztékové věřili, že vanilka posiluje srdce, odstraňuje únavu, zahání strach a vůbec dodává sílu a zdraví. Konečně i evropští „felčaři” předpisovali vanilku jako účinné afrodisiakum. Vanilkou se aromatizoval dokonce i tabák.
Podporuje vyměšování žaludečních šťáv, takže je podpůrcem dobrého trávení. Věřme nebo nevěřme, pravdou zůstává, že bez vanilkové chuti bychom přišli o spoustu báječných pochoutek. A byla by to rozhodně škoda.
Čokoláda
Hm, čokoláda, to je kapitola sama pro sebe. Dnes je čokoláda využívána v široké míře, známe její různé podoby: nápoje, čokoládu na vaření nebo k jídlu, bonbóny i jiné cukrovinky, a tak dále. Základní přísadou pro výrobu čokolády je kakaová hmota. Ta se smíchává s cukrem a s příchutěmi jako vanilka nebo sušené mléko pro mléčnou čokoládu.
Čokoláda obsahuje chemické látky, zvané flavonoidy, které mohou mít ochranný efekt pro srdce, protože zpomalují vznik cholesterolu. Bezpochyby je nepopíratelným zdrojem energie. Již dobyvatel Cortez si nápoje z pražených kakaových bobů (tedy první varianty čokolády jako nápoje) vážil, protože zvyšoval odolnost a zaháněl únavu.
Indiáni věřili, že čokoláda má moc afrodiziaka. Také Casanova ji doporučoval jako afrodiziakum Madame du Barry, která byla milenkou Ludvíka XV. Dvořané krále Ludvíka XVI. ji pili několikrát denně. Jejích blahodárných a omlazujících schopností využívala také Madame Pompadour.
Karamel
Karamel vzniká vařením cukru s vodou. Cukr se nechá rozpustit ve vodě a poté přistaví na oheň a zahřívá. Podle délky vaření se mění hustota cukru. Posledním stupněm je právě svaření na karamel. Je to ve chvíli, kdy je cukr zbarven do světlehněda a příjemně voní. Okamžitě se musí stáhnout z ohně, jinak by se rychle připálil.
Kokosový ořech
Kokos má po celém světě různé a široké využití. V indonéské a malajské kuchyni je kokosové mléko hlavní přísadou pro zahuštění jídel. V západní Africe a na pobřeží Kolumbie a Brazílie se jím zase ochucuje rýže. V Indii se kokosové mléko přidává do omáček. V západních kuchyních je ve velké oblibě pečivo ze strouhaného kokosu.
A ještě pár zajímavostí. V severní Indii je kokosový ořech symbolem plodnosti a kněží ho pěstují pro ženy, které chtějí otěhotnět. Kokosová voda obsahuje téměř plné spektrum vitaminu B, mimo B6 a B12, a vitamin C. Voda mladých kokosů bývala v kritických případech používaná jako náhrada za glukózu.
Pistácie
O královně ze Sáby se uvádí, že pro sebe a pro svoje oblíbence měla monopol na zásobování Sýrie pistáciemi proto, že „probouzely touhu”. Pistácie rostly údajně již v zahradách krále Šalamouna spolu s mandlemi a vlašskými ořechy. Do Říma byly pistácie dovezeny v 1. století právě ze Sýrie.
V západních kuchyních jsou tyty oříšky používány hlavně k dekoraci, ale na Středním východě jsou důležitou součástí jídelníčku. Pistácie dávají barvu a chuť mnoha moučníkům a náplním. Pistáciová zmrzlina si právem zaslouží svůj věhlas stejně jako solené pistácie.
V pistáciích jsou obsažené látky, které výrazně snižují hladinu škodlivého cholesterolu v krvi. Mají také preventivní účinek proti různým typům rakoviny. Pistácie obsahuje hodně tuku, vitaminu A, vápníku, draslíku, fosforu a hlavně železo.
Jogurt
Také historie jogurtu sahá do nejstaršího starověku. Tradice jeho výroby byla ústně předávána z jedné kultury do druhé. Z Východu se pak jogurt dostal do evropského jídelníčku.
Konzumace jogurtu působí blahodárně na lidský organismus. V jogurtu člověk přijímá vyváženou potravinu, je zdrojem kalcia, fosforu, proteinů a vitaminů.
Mascarpone
Mascarpone je tučný sýr, který můžeme použít i jako náhradu místo smetany. Svojí smetanově hedvábnou, plnou a příjemně mírně nakyslou chutí se skvěle snoubí především s čerstvým ovocem, čokoládou nebo nejrůznějšími likéry. Svou strukturou je přímo předurčen pro široké použití při přípravě sladkých pokrmů. Ve spojení s mascarpone se nám jistě vybaví italský lahodný dezert Tiramisu, jehož základem je právě tento vynikající sýr.
Ostružiny
Ostružiny jsou hloučky malých modročerných bobulek okolo vláknitého kalíšku. Rostou kdekoliv na severní polokouli.
Dnes, po objevení silného ochranného a antioxidačního účinku obsažených bioflavonoidů, patří ostružiny mezi důležité léčebné suroviny a jako potravina mezi plody, jejichž zvýšená konzumace by se měla stát jedním z důležitých cílů zdravé životosprávy.
Tak tedy, co všechno dokáží. Působí příznivě na vyprazdňování a upravují střevní mikroflóru. Jsou zdrojem vitaminu C, draslíku, hořčíku a železa. Mohou předcházet nádorovým a srdečním onemocněním, pomáhají léčit zápal plic a jiné záněty, snižují následky ozáření a chemoterapie, působí detoxikačně a řadíme je k látkám chránící játra. Chrání i zrak a další orgány před volnými radikály.
Plody a šťávu z nich užíváme při nachlazení, chrapotu, zvětšené štítné žláze, při vysokých teplotách. Pravidelné užívání zpomaluje stárnutí (včetně stárnutí pleti), odlehčuje metabolický a cévní systém, ulehčuje práci orgánům a chrání je před onemocněním. Ale pozor, lidé, kteří mají problémy se žlučníkem, ostružiny nesnesou.
Borůvky
Lesní plody jsou obecně považovány za velmi zdravé díky obsahu vitaminů a minerálních látek. Borůvky však mezi nimi zaujímají přímo výsostné postavení. Odborníci na výživu je dokonce řadí mezi sedm tzv. „superpotravin”, které zlepšují naše zdraví a prodlužují život. Čím jsou borůvky tak prospěšné? Především svými antioxidačními účinky, které zpomalují stárnutí organizmu a zabraňují vzniku závažných onemocnění.
Tyto plody využíváme pro léčbu řady očních a žilních onemocnění, jako podporu dobrého zraku, prevenci křečových žil a hemeroidů. Borůvky podporují také hojení ran. Za druhé světové války užívali američtí letci džem z borůvek pro zlepšení nočního vidění.
Rybíz červený, černý
Rybíz se pěstuje v zahradách po celé Evropě. Plody jsou bobulky, které rostou v trsech na dlouhých stoncích. Nejvíce se pěstuje výrazně a ostře chutnající červený rybíz, černý rybíz je sladší, ale má zvláštní vůni.
Rybíz vykazuje protizánětlivý a protikřečový účinek. Plody jsou používány jako sirup nebo želé při nachlazení, bolestech v krku, kašli a bolesti žaludku. Sušené plody jsou užívány při potížích močového měchýře, čerstvé plody při průjmech a jako zdroj vitaminu C.
Jahody
Jahody jako lesní plod jsou cenné pro svou jedinečnou vůni a příchuť. Velkoplodé šlechtěné odrůdy pocházejí z Ameriky a byly dovezeny do Evropy v 17. století.
Obsahují třísloviny, které vážou jedovaté těžké kovy ve střevech a pomáhají proti trávicím obtížím. Jsou mimořádně bohaté na kyselinu listovou, vitamin C a draslík. Dále obsahují mangan, stopový prvek, jež vyživuje nervy a mozek, podporuje libido a podporuje činnost hormonů štítné žlázy.
Maliny
Maliny rostou po celé severní polokouli. Plody jsou složené z malinkých bobulek kolem kónického středu.
Vitamin A obsažený v malinách se využívá při nedostatečné ostrosti vidění a šerosleposti. Vysoká koncentrace rutinu zpevňuje cévní stěny očí a zlepšuje přísun živin. Maliny jsou také bohaté na vitamin C. Toto ovoce dále odvodňuje organismus a čistí střeva, pomáhá při nemocech ledvin a močového měchýře. V neposlední řadě obsahuje biotin neboli vitamin krásy, který je důležitý pro lesklé a pevné vlasy
i nehty a pevnou a pružnou kůži.
Citron
Citrony jsou subtropickou podobou limet. Jsou sice dosti kyselé na to, abychom je mohli jíst syrové a samotné, ale zato nám skýtají nepřeberné možnosti použití v kuchyni. To nejen díky své chuti, ale také díky vysoké odmašťovací schopnosti.
Mají velmi osvěžující chuť a zároveň jsou zdrojem velkého množství vitaminu C.
Carte d'Or Jogurt - lesní ovoce
Máte rádi jogurt a nejraději s lesním ovocem? A proč si tuto lahůdku nedopřát také ve zmrzlé podobě? Carte d'Or nabízí jogurtovou zmrzlinu s pyré z lesního ovoce, která je navíc sypaná kousky ostružin, borůvek a červeného rybízu.
Carte d’Or Crème Caramel
Mezi pochoutky jak dětí, tak dospělých patří bezpochyby karamelky.
A zároveň si všichni rádi dáme lahodnou porci zmrzliny. Carte d'Or nabízí harmonickou kombinaci vanilkové zmrzliny, karamelového krému a kousků karamelek.
Carte d'Or Milka
Milovníci čokolády se neodtrhnou od zmrzliny Carte d'Or Milka. Ta nabízí úžasnou kombinaci čokolády a vanilky. To je, řekněme, takový evergreen, ale stále má velké množství příznivců, kteří na tuto kombinaci „nedají dopustit”. V tomto případě je navíc čokoládová a vanilková zmrzlina doplněna o lahodné kousky čokolády Milka.
Carte d'Or Caribbean Dream
Venku nevlídno, doma teploučko a v televizi pořad o krásách exotických zemí ... Nehodí se právě k této kombinaci vyndat pro celou rodinu z mrazničky zmrzlinu Caribbean Dream, aby atmosféra byla ještě lepší a pocit cestování alespoň „jako” dokonalý? Stejně dokonalý jako exotická kokosová zmrzlina doplněná o kousky kokosu. S chutí kokosu, který je až z dalekých Filipín, krásně ladí kakaový krém.
Carte d'Or Stracciatella
A ještě jednou je lahodná chuť vanilky propojená s čokoládou. Tentokrát najdeme ve vanilkové zmrzlině čokoládové kousky a můžeme si tak vychutnat jedinečnou chuť zmrzliny Stracciatella. K doladění kouzelné kombinace je celá zmrzlina zalitá kakaovým krémem.
Carte d'Or Crema di Mascarpone
Mascarpone nabízí smetanově hedvábnou, plnou a jemnou chuť. Právem tak Tiramisu, jehož součástí je právě mascarpone, patří mezi oblíbené lahůdky. Cate d'Or pak lahodné spojení jemné krémové zmrzliny s mascarpone doplňuje krémem z lesního ovoce. Celé chuťové spektrum pak uzavírají pistáciové oříšky.
Carte d'Or Tiramisu
Milovníci italských dezertů si jistě oblíbí Carte d'Or Tiramisu. Jemná zmrzlina tiramisu je obohacena kousky kávového piškotu, zalitá kávovým krémem a navíc bohatě posypaná kakaem.
Carte d'Or Vanilka
Carte d'Or přináší labužníkům opět něco více než jen pouhou vanilkovou zmrzlinu. Nejen že je použita vanilka té nejvyšší kvality přímo z Madagaskaru, který je právem považován za hlavní město vanilky. Navíc jsou do této jemné lahodné zmrzliny přidány ještě kousky vanilkových lusků.
Vanilková zmrzlina je velice specifická. Každý národ má svou vlastní představu o podobě a chuti ideální vanilkové zmrzliny a cizí vlivy obvykle nepřijímá příznivě. Proto je receptura vanilkové zmrzliny Carte d’Or, prodávané v České republice, připravena přesně podle chutí českých spotřebitelů.
Carte d'Or Jahoda
Kdo by odolal lahodným jahodám? Již zdaleka nás lákají svou intenzivní vůní a jsou oblíbenou pochoutkou letních dní. Jak úžasně pak musí chutnat lahodná jahodová zmrzlina s kousky jahod, která přináší intenzivní, autentickou chuť jahod po celý rok.
Carte d'Or Sorbet malina
Po celý rok nás může provázet také chuť a vůně malin. Vychutnat si je můžeme v osvěžujícím, lahodném malinovém sorbetu s kousky malin.
Carte d'Or Sorbet citron
Pokud máme chuť na něco opravdu osvěžujícího, je tím pravým právě Sorbet citron. V citronovém sorbetu Carte d'Or nalezneme navíc kousky citronu přímo z prosluněné Sicílie.
Co tedy říci na závěr nad tímto výčtem zmrzlinových kombinací, nad kterými se naše chuťové buňky právem rozplývají.
Snad jen. Mhhhhh.... A DOBROU CHUŤ!
Nový komentář
Komentáře
Aj keď sú drahšie,kupujem vždy aspoň jednu za mesiac.Sú fakt dobré a doma v mrazáku tým pádom vydržia len pár dní ,ale tá stokoruna fakt stojí za to
já tedy tuhle zmrzku zbožňuju a na složení pravda taky nekoukám... Taky jí kupuju (kvůli ceně) jen vyjímečně, ale fakt stojí za to!
Midsummer: kolem stovky
Co ta potvora vlastně stojí?
blowup: Haagen Dazs
Jen ta cena a nejde u nás sehnat.
eleonora.k: já právě nechci - i když vždfycky studuju obaly, u zmrzliny to nedělám.
Už jsem se lekla, že tu rozeberou skutečné chemické složení .
Hmmm, vitamín ZET!
Mohli by být levnější ! Ale nejsou.
Nic se nemá přehánět, ani reklamy na zmrzlinu.