Bílý čaj představuje ten nejjemnější a nejznamenitější druh čaje. Dříve jej směli popíjet jen čínští císaři, tak byl vzácný a výjimečný. Dnes jeho přednosti postupně objevuje i západní svět a bílý čaj pomalu dohání v oblibě čaje zelené. Příčinou je jednak jeho jemná, lahodná chuť, a současně blahodárné účinky, které má na náš organismus.
Co je to bílý čaj?
A kde se vzal?
Bílý čaj pochází z Číny, jeho historie sahá více než 1200 let zpět do minulosti. Velké oblibě se těšil pro svoji vzácnost a výjimečnou kvalitu zejména za vlády císaře Huj-čonga z dynastie Song (960-1279 n.l.). Po dlouhá staletí byl považován pouze za nápoj císařů. V důsledku této tradice si bílý čaj dodnes udržuje pověst výjimečného nápoje.
Pěstování a sběr bílého čaje
Po sběru se čajové lístky nijak nezpracovávají. Nejdříve se nechají zavadnout, poté se suší na slunci. Bílý čaj se nepraží ani nefermentuje, a proto si uchovává jemné složení a jedinečnou chuť. Nakonec se čajové lístky třídí podle velikosti.
Nálev z bílého čaje je světlý a vyniká lahodnou chutí – znalci jej považují za opravdovou delikatesu mezi čaji.
Bílý čaj prospívá zdraví
Východní medicína používá čaj jako lék už po staletí. Bílý čaj byl považován za zvláště účinný prostředek ke snižování horkosti, zmírnění vlivu vlhkosti a povzbuzení trávicí soustavy. Dnes objevuje starobylou čínskou moudrost i západní svět a vědci moderními metodami přicházejí na to, že čaj má na naše z
Za příznivými účinky bílého čaje na lidské zdraví stojí jeho vysoký obsah přírodních antioxidantů. Antioxidanty jsou přírodní látky, které zabraňují předčasnému stárnutí a udržují náš organismus v dobré kondici, protože mají schopnost bojovat s volnými radikály. Naše tělo si je dokáže ve velké míře vytvářet samo, ale důležité je také jejich získávání z přírodních zdrojů. Antioxidanty pomáhají v boji proti stresu, bakteriím a virům, snižují hladinu cholesterolu a vysoký krevní tlak, prospívají srdci, kostem i zažívání. Podle odborníků jsou antioxidanty významným pomocníkem v prevenci i léčbě srdečně-cévních onemocnění a některých druhů rakoviny. A současně se shodují na tom, že účinnost přírodních antioxidantů, přítomných v čaji nebo ovoci, je mnohem vyšší než v potravinových doplňcích. Bílý čaj má současně nejnižší obsah kofeinu, který může do jisté míry náš organismus zatěžovat.
Bílý čaj je zkrátka přírodní „skvost“, který je již po staletí ceněn pro své výjimečné vlastnosti – jedinečná a lahodná chuť potěší naše smysly a účinné přírodní složky navíc prospějí našemu zdraví.
Nový komentář
Komentáře
Nyotaimori: Já taky? Jaký piješ? Já si dávám Bílou pivoňku.
První bílý čaj jsem pila někdy před 12 lety, jmenoval se schou mei, ale asi to špatně píšu. Byl jemnější než zelený, ale asi zas nejsem takovej fajnšmekr, přišel mně podobnej jak růžovému, tak zelenému, nahořklá chuť, kouřové aroma.
Dočetla jsem k ...dohání v oblibě čaje zelené... a přestávám číst. Neb zelený čaj nepiji, leda oslazený a s citronem nebo šťávou z jablek. Nesladký čaj vlastně nepiji žádný, tak nač bílý, kde dle diskuze stojí pytlík 30Kč.
barkl2: Pytlíkový čaj není čaj, ale smetí z paluby, kde se ten čaj převážel
Čaj je plnější, čím víc se mohou lístky v nálevu rozvinout (takže záleží i na sítku) - když z nich uděláš řezanku, tak se rozvinout prostě nemůžou.
Evikus: Fakt ne? To i u nás v takovém zapadákově ho mají v čajovně. Cca před 5 lety jsem si ho tam dávala, ale žádný zázrak ... člověk ho asi musí pít nějaký čas, než si přivykne na jeho chuť (stejně tak to mám, když přecházím z jiných druhů čajů).
Majucha: to jako jeden pytlík stojí cca 30kč?? no to je síla.
já jsem bílý čaj od Tekane koupila normálně v lépe zásobeném obchodě , krabička cca 50kč,chuť byla zajímavá,ale jestli ten pravý bílý má být tak drahý, tak to musela být nějaká náhražka
JE VELICE LAHODNÝ
vim o tom ,ze bily caj existuje,ale jeste jsem nikdy nepila..snad vyhraju
Určitě bude moc dobrej, ale nějak jsem na něj ještě nenarazila - možná v nějakým speciálním obchodě?
ještě jsem ho neochutnala, ale článek mě naladil koupit si ho -nebo vyhrát???