Hedvábí dodnes zůstává pojmem, za kterým se skrývá nejen tajemství dálek a dobrodružství, ale zároveň tajemství krásy a dokonalosti. Vlákno z přírodního hedvábí patří k nejpevnějším a zároveň nejjemnějším z přírodních vláken. Stále nás nepřestává udivovat svou jemností a ušlechtilostí materiálu.

Vznik a výroba hedvábí
Pravé hedvábí produkuje jako svůj výměšek housenka zdomácnělého hedvábníka bource morušového (latinsky „Bombyx Mori“). Bourec morušový se živí listy moruše a při zakuklování housenka vylučuje hustou tekutinu. Housenka kolem sebe vytvoří zámotek z hedvábných vláken. Samotné vlákno se získává rozvinutím zámotku – kokonu. Rozvinutá vlákna z několika kokonů se poté utkají dohromady, a tak vznikne jediné hedvábné vlákno. Aby zámotek držel pohromadě, spojuje a obaluje bourec vlákna klihovitou hmotou, sericinem. Hmota je na jemných vláknech ponechána po dobu zpracování jako jejich ochrana.

Surové hedvábí má nažloutlou, nebo nahnědlou barvu. S výjimkou vzorovaných tkanin potřebují všechny hedvábné tkaniny konečnou úpravu. Hedvábné vlákno se proto vyváří v mýdelném roztoku. Právě tato fáze úpravy propůjčuje hedvábnému saténu jeho perleťový lesk a charakteristický omak. Široká škála hedvábných tkanin zahrnuje taft, ryps, krep, šifon, organzu, voál, grenadinu, kepr a satén.

Hedvábí – několik technických detailů
Zámotek obsahuje proteinový polymer s názvem fibroin, který tvoří vlákno a je spojen látkou na bázi proteinu – sericinu. Odstranění sericinového lepu z hedvábného fibroinu se dosahuje procesem takzvaného „odlepování“. Obvykle se používá jedna z těchto tří metod:
· Extrakce velmi horkou vodou
· Extrakce zředěným zásaditým roztokem, nebo roztokem mýdla
· Odstranění pomocí proteolytických enzymů

Hedvábné vlákno, proteinový fibroin, většinou obsahuje aminokyseliny glycin, alanin a serin v charakteristickém poměru 4:3:1. Celkem tyto aminokyseliny představují 86 % všech proteinů obsažených v hedvábném vláknu. Svým složením se hedvábné vlákno podobá kolagenu a také pavoučímu vláknu.
Kolagen je protein, který je hojně přítomen v organismech obratlovců. Nachází se v kůži, šlachách, chrupavkách a kostech. Tvoří až třetinu veškerého objemu proteinů.
Fibroin, sericin a kolagen patří k skleroproteinům, které zaujímají stavební funkci bílkovin. 48 % kolagenu tvoří stejné aminokyseliny, jako ty obsažené v hedvábí - tedy glycin, alanin a serin.

Není proto vyloučené, že při kontaktu proteiny obsažené v hedvábí pronikají do pokožky, kde jsou přeměňovány na takové formy jako jsou například blokátory kolagenu, ačkoliv to prozatím není vědecky prokázáno.
Čínské lékařství tvrdí, že nošení hedvábných oděvů zvyšuje životnost buněk kůže, působí proti kornatění cév a proti některým nemocem.

Charakteristické vlastnosti hedvábí
· Charakteristické vlastnosti hedvábného vlákna jsou barva, lesk a omak.
· Kůže velice dobře snáší hedvábí, zejména kůže citlivá. Alergie jsou velice vzácné. Je to pravděpodobně proto, že hedvábí obsahuje složky identické složkám kůže.
· Hedvábné vlákno špatně vodí teplo. Pro oděv je tato vlastnost ideální, neboť vlákno má schopnost vyrovnávat klimatické výkyvy: v létě má chladivý efekt a efekt opačný, tedy hřejivý, má v zimě.
· Hedvábí absorbuje vodu v množství až 30 % své hmotnosti, aniž by vypadalo vlhké. Proteiny obsažené v hedvábí dokáží absorbovat vodu v množství odpovídajícím až 300 násobku své hmotnosti.
· Hedvábná vlákna z jednoho zámotku dosahují délky 1 500 – 4 000 metrů.
· Hedvábný protein má zvlhčující účinky na pleť.
· Hedvábné vlákno je nejpevnější textilní surovinou. Hedvábná nit má pevnost odporu v tahu srovnatelnou s ocelovým drátem stejné tloušťky. Nit o průměru 1 mm2 snese zatížení až 50 kg.
· Hedvábná vlákna mají nejvyšší tažnou sílu ze všech známých přírodních vláken. Bez přetržení je lze natáhnout o sedminu až pětinu původní délky.  

    
Reklama