Čaj zasluhuje úctu a ten zelený obzvlášť. To dnes ví snad už každý. Pojďme si to trošku shrnout.
Čaj pochází z Číny a kolem roku 500 byl nápojem nejbohatších vrstev. Zpočátku byl používán jako lék, později se rozšiřoval dále po světě. Pro zajímavost – v Japonsku poprvé ochutnali čaj okolo roku 590. V obou těchto zemích je dodnes pití čaje spojeno s téměř náboženskou úctou a rituály.
Co je to vlastně zelený čaj?
Zelený čaj neprochází fermentací jako jeho černý příbuzný. Jinak jsou to naprosto stejné lístky ze stejného keře. Pouze se rychle spaří vodní párou, aby se rychle svinuly a okamžitě se suší. Takto vzniká nejznámější gunpowder (střelný prach), který je jeden z nejkvalitnějších zelených čajů.
Nerozložené třísloviny mu dodávají lehce svíravou chuť, barva díky neporušenému chlorofylu zůstává nazelenalá. Najdete v něm vitaminy A, B téměř všech skupin, C, E, K, vápník, draslík, měď, zinek, nikl, fluor a karoten.
Zelený čaj můžeme koupit i v jiné chuťové úpravě.
Využívá se jeho vlastnosti přejímat pachy, a pokud čaj nějakou dobu tráví například s jasmínovými květy, pak je jimi ovoněn a vzniká čaj s jasmínovou vůní.
Jindy je parfémován přímo přidáním těchto okvětních lístků, a to už je obvykle uváděno jako ochucení. Nejen jasmín je společníkem zeleného čaje, ale i opuncie, vanilka, máta či jiné bylinky…
Jak se připravuje?
Zelený čaj přeléváme vodou, která je zchladlá na 70-80 stupňů Celsia. A teď začíná věda.
V prvních třech minutách louhování se z lístků uvolňuje tein (příbuzný kofeinu), který povzbuzuje centrální nervovou soustavu.
Koncem třetí minuty se začínají louhovat třísloviny - tanin, které mají zklidňující účinek na žaludek a střeva.
Málo už se ví, že pokud doba louhování přesáhne pět minut, čaj se mění na vyloženě nezdravý. Vysoký obsah taninu je rakovinotvorný a způsobuje zácpu.
Postupujte vždy podle návodu na tom kterém čaji, ale obecně platí dávka jedné čajové lžičky suchého čaje na cca 250 ml nápoje.
A teď tady budu za čuňátko, ale pro pravé čajové milovníky platí jedna důležitá zásada – čajová konvice ani šálky na čaj se nikdy nemyjí saponátem, pouze se oplachují horkou vodou. Časem se v nádobách udělá černý povlak, který je žádoucí. A opravdoví mistři dokonce tvrdí, že čím starší tmavý povlak na konvici, tím lépe čaj v ní připravený chutná.
Smícháním zeleného čaje a zázvorového výluhu získáte opravdu silně zahřívací nápoj, který stojí za to zkusit ve chvíli, kdy se o vás pokouší nachlazení…
Jak ho skladovat?
V chladu, suchu, mimo dosah slunečních paprsků, a hlavně mimo agresivní pachy. Není tedy vhodné mít čaj vedle kávy, protože velmi dobře přejímá cizí pachy.
(manganistan draselný)
A jiné účinky na zdraví?
Byly bychom tady asi hodně dlouho, ale pro pořádek. Pravidelná konzumace zeleného čaje působí proti zubnímu kazu, příznivě působí na kožní onemocnění, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak a pomáhá při hubnutí…
Je dokonce dvacetkrát účinnější antioxidant než vitamin E.
Nový příbuzný – bílý čaj!
Pokud se po krámku s čajem více porozhlédnete, pak vás zcela jistě upoutá bílý čaj. Jeho původ je opět úplně stejný jako jeho zeleného či černého bratra. Jen ty bílé lístky jsou ty nejkvalitnější vrcholové snítky ještě jemně ochmýřené.
Odpovídá tomu i cena, 5 dkg stojí zhruba kolem 150–200 Kč, ale rozhodně to není ještě ten z nejdražších.
Nálev z něj chutná velmi jemně, je slabounce zelený a voní po sušených bylinkách.
Máte také rády zelený čaj?
Nový komentář
Komentáře
já mám ráda zelený, žlutý ("packa stříbrné opice" je výborná) i bílý čaj, pak různé oolongy, ale kupuji si jen kvalitnější... gunpowder mezi ně tedy nepatří
a....: zkus GENMAICHU. to je caj s kukuricnymi a chlebovymi pukanci. je vyborny a pomaha traveni, zvlast po vydatnem obede
nebo pro milovniky sladkeho doporucuju TUAREG
Všude se dočítám jen o plusech zeleného čaje ... ale já četla i o tom, že dráždí ledviny a proto pro lidi starší nebo citlivé na tento orgán není dobré tento čaj pít
.
Editka: jestli myslíš sypaný milk oolong, tak ten mi taky moc chutná
A to já se autorky musím zastat, článek se mi líbil. Čaje, především sypané, zase tolik neznám a text byl pro mě tedy i s novinkami. Pro znalejší ale už zřejmě ne. Zelenému čaji teprve začínám přicházet na chuť.
Zelený čaj jsem vyzkoušela několikrát, různé druhy, připravený tak, jak se má a pokaždé jsem po vypití trpěla žaludeční nevolností. Že by alergie na zdravé nápoje?
vidím, že se zeleným čajem máte bohaté zkušemosti..sím, ssím..poraďte mi nějaký opravdu dobrý..vzpomínám si, že po Gunpowderu mě bylo blbě
a ani ostatní mě moc nechutnaly..myslím, že to bylo špatným výběrem, potřebovala bych nějaký doporučit
Editka: co je to Milk Oolong?
Taky miluju zeleny caj, uz nekolik let nepiju snad skoro zadny jiny - jo, bily samozrejme taky.
Ale kdyz mi nekdo doma umyje muj hrnek, tak to litaji vsichni certi, ten caj mi z umyteho cajoveho hrnku uz ani nechutna ...
Prakticky nepiju nic jiného, než zelený čaj, je skvělý teplý i studený, vypiju ho asi 2 litry denně.
jo, ty černý povlaky v konvici a hrníčku dobře znám. Jelikož zelený čaj pijem s
celý den v jednom kuse, tak hrnky myjem třeba jednou za týden - po umytí je hrnek k nepoznání
Jinak si teda myslím, že Gunpowder rozhodně nepatří k nejkvalitnějším, spíš bych řekla k nejběžnějším a nejlevnějším.
Zrovna teď popíjím Ceylonský zelený čaj
Mám ráda zelený čaj (i když pamatuji na první pití,kdy mi připadal odporný
) a mimo jiné si kupuju čaj Sayonara a Hannasaki, které se zalévají a pijí jako káva (se sedlinou) - jestli to je škodlivé, tak se divím, že japonci ještě nevymřeli
Musím ho vyzkoušet, protože čaje vypiju litry denně, a dosud jsem pila jen černý.
Zelený čaj miluji
Jen dvě poznámky - gunpowder bych rozhodně neoznačila za "nejkvalitnější" zelený čaj, protože je to naopak ta nejběžnější sorta zeleného čaje, lístky se na něj nijak pečlivě netřídí - proto jej také lze běžně koupit v supermarketech, komerčně balený.
K louhování zeleného čaje - ne všechny čaje snesou teplotu 80 stupňů, každá sorta chce jinou teplotu. Jsou čaje, které se přelévají třeba jen na 40-50 stupňů. Veliká výhoda zeleného čaje, kterou jste neuvedla, je možnost přelévat ho na více zálevů, klidně i pět nebo šest, pokud je čaj kvalitní a zacházíte s ním opatrně. Potom ale neexistuje žádné tříminutové louhování, čaj se slévá vlastně okamžitě, v podstatě jenom prolijete vodu skrze čajové lístky.