Řada z nás si nedovede představit vaření bez rajčat. Oblíbená rajská jablíčka dávají jídlům svéráznou chuť, jsou základem mnoha omáček a salátů. Rajčatová šťáva se pije v hojné míře, také je zajímavou ingrediencí míchaných alkoholických nápojů. Jsou chutná jak čerstvá, tak tepelně zpracovaná. Jsou důležitým zdrojem vlákniny a vitaminů, při tepelném zpracování pak vynikají obsahem přírodního antioxidantu lykopenu. Rajčata jsou zkrátka doporučenou součástí zdravého jídelníčku.
Pokud si nemůžete dopřát kvalitní čerstvá rajčata, můžete si v obchodech vybrat z nabídky produktů konzervovaných. Rádi bychom vám představili značku Valfrutta, jejíž sortiment najdete ve většině obchodů na českém trhu. Vysoce kvalitní konzervovaná rajčata typické středomořské chuti si tak nacházejí uplatnění i v tradiční české kuchyni. Můžeme jimi nahradit tradičně používané kečupy a protlaky, které mají s nutričními hodnotami a chutí čerstvých rajčat pramálo společného.
Rajčata Valfrutta se konzervují pouze pomocí tepla technologií pasterace, která je vůči potravinám šetrnější než sterilace. Rajčata se pasterují kratší dobu při nižších teplotách, což přímo nenarušuje jejich buněčnou stavbu a rajče pak chutná a voní téměř stejně jako čerstvý plod. Rajčata Valfrutta si díky šetrnému zpracování zároveň zachovávají svoji přirozenou strukturu, takže se v plechovce ani při manipulaci nedeformují.
Žádný z produktů Valfrutta neobsahuje chemické konzervanty, dochucovadla nebo barviva, veškerá výroba je založena na čistě přírodní zpracovatelské bázi.
Sortiment rajčat Valfrutta je široký. Poradíme Vám, jak se v něm rychle zorientovat a najít ten správný produkt pro Vaše vaření:
![krajena]()
Krájená rajčata…

…jsou oloupaná rajčata nakrájená na kostky. Jedinou použitou přísadou je lehce koncentrovaná rajčatová šťáva.
Svou konzistencí se výborně hodí především pro přípravu omáček všeho druhu a jejich základů. Krájená rajčata jsou nezbytnou ingrediencí při přípravě typických italských omáček na těstoviny s rajčatovým základem (boloňská, arrabbiata, atd.). Ideálně poslouží při vrstvení lasagní, plněných cannelonů (široké trubky) - v podstatě do jakýchkoliv zapékaných těstovin, ale i brambor, zeleniny nebo ryb. Stejně široké je jejich využití v české kuchyni. Zpestříte jimi klasický gulášový základ, masové a zeleninové ragú a všechny teplé pokrmy, kde jste zvyklí používat protlak. Krájená rajčata se bezpochyby skvěle uplatní jako tomatový základ na pizzu. Obsahují totiž jak nezbytnou šťávu, tak celé kousky rajčat. Jsou proto rozhodně vhodnější než třeba rajčatový protlak nebo kečup, které pečením vysychají, což se samozřejmě odráží na výsledné chuti a kvalitě jídla.
Krájená rajčata nejsou jen výsadou italské kuchyně. Jen těžko si lze představit vhodnější surovinu pro výrobu mexické salsy, Chilli con carne nebo arabských masových kuliček v tomatovém ragú…
Balení:
plechovka 400g, doporučená cena 32,90 Kč
![ochucena]()
Krájená rajčata ochucená…

… mají stejnou charakteristiku jako krájená rajčata bez příchutě, ale jsou navíc obohacena o typicky středomořské byliny a koření – bazalku, směs bylinek (bazalka, oregano) nebo česnek. Představují tak vlastně jemně ochucený základ pro široké spektrum kulinářských variací. Proto, plánujete-li například vařit boloňskou omáčku, do které jste zvyklí přidávat česnek pro pikantnější chuť, pak se vám pro tento účel skvěle hodí krájená rajčata s česnekem. Do oblíbených zeleninových ratattouilles přidejte krájená rajčata s bylinkami. Kdo má rád poctivou hustší rajčatovou polévku, určitě upřednostní kvalitní a hlavně chutná rajčata, jež se nemusí spařovat, loupat a krájet. Připravíte-li polévku z rajčat Valfrutta, kousky rajčátek se napůl rozvaří, polévku zahustí, a ta získá chuť a vůni, jakou byste hledali u rajčat čerstvých.
Balení:
Plechovka 400 g, doporučená cena 34,90 Kč
![loupana]()
Loupaná rajčata…

…jsou rajčátka prvotřídní kvality z odrůdy hruškovitého tvaru, konzervovaná v rajčatové šťávě. Právě jejich vysoká kvalita je odrazem vyspělých pěstitelských technik a šetrného způsobu konzervace pouze pomocí tepla, jenž nenarušuje buněčnou stavbu rajčete a neničí jeho přirozenou chuť a vůni. Loupaná rajčata Valfrutta si proto zachovávají svůj tvar, pevnost a dužnatost, takže v plechovce najdete neporušené plody, které se při manipulaci nerozmačkají. Jejich chuť se téměř neliší od čerstvých rajčat a díky vnitřní ochranné vrstvě, kterou je vybavena každá plechovka, nenasáknou nepříjemnou plechovou pachutí.
Loupaná rajčata použijte tehdy, chcete-li pokrm obohatit o celé plody nebo větší kusy rajčat. Skvěle tak ozvláštníte pečeni z kteréhokoli druhu masa: rajčata masu přidejte zhruba v polovině pečení – pustí tak šťávu, ale úplně se nerozvaří. Zapékáte-li zeleninu nebo třeba brambory, loupaná rajčata podélně rozpulte a přidejte je do pekáčku k ostatním ingrediencím. Pokrm tak dostane zajímavější chuť a aroma. Stejně rozpůlená rajčata lze použít při pečení vysokých omelet, jako to dělají Španělé. Pro ragú s většími kousky zeleniny jsou loupaná rajčata přímo nezbytná.
Balení:
Plechovka 400 g, doporučená cena 32,90 Kč
![pyre]()
Rajčatové pyré…

…je propasírovaná rajčatová dužina bez slupky a semínek. Obecně platí, že pyré lze ideálně použít tam, kde jsme běžně zvyklí používat rajčatový protlak. Při výrobě protlaku se rajčatová dužina dvakrát koncentruje a podstupuje tepelný šok, kdy dojde k porušení přirozené buněčné stavby čerstvého rajčete. Vzniká hustá pasta, která je s čerstvým rajčetem nesrovnatelná. Oproti tomu pyré Valfrutta je v podstatě propasírovanou rajčatovou dužinou, která se sice také tepelně zpracovává, nicméně podstatně šetrnějším způsobem - pasterací, takže si je schopna zachovat si chuť, vůni a částečně i výživové hodnoty čerstvého plodu.
Pyré je díky své konzistenci vhodné zejména pro přípravu polévek jako je klasická tomatová nebo ruský boršč. Experimentovat můžete ale i přidáním pyré do naší české gulášovky nebo zelňačky. Pyré je naprosto ideálním základem pro přípravu rajské omáčky: buď té klasické české, kterou tak rádi konzumujeme s hovězím a knedlíkem, nebo té k plněným paprikám či masovým kuličkám. Omáčka z pyré Valfrutta chutná skutečně po rajčatech, zatímco protlak slouží pro tyto účely spíše jako náhražka. A navíc vám výrazně ušetří práci v kuchyni.
Pyré může stejně dobře nahradit i kečup, kterým se často snažíme dodat jídlu nakyslou rajčatovou chuť. Málokdy si ovšem uvědomujeme, že kečup obsahuje velké množství cukru a mnohdy i umělé konzervanty či dochucovadla. Pyré můžete použít při přípravě hovězího Stroganoff nebo jakékoli omáčky, u níž chcete zachovat hladkou konzistenci.
Jeden tip na závěr: z pyré připravíte výtečnou Bloody Mary, stačí jej jen náležitě dochutit...
Balení:
Tetrapak 3x200 g, doporučená cena 49,90 Kč
Tetrapak 500 g, doporučená cena 32,90 Kč
Sklo 350 g, doporučená cena 34,90 Kč
![cela]()
Cherry rajčátka

Sortiment klasických krájených rajčat doplňují varianty krájených rajčat s bazalkou, bylinkami a česnekem, která umožňují po celý rok připravovat vynikající a zejména zdravé pokrmy s nádechem sluncem zalitého středomoří. Nyní VALFRUTTA přichází na trh s nevšední novinkou – CHERRY RAJČÁTKA prvotřídní kvality zpracovaná v den sklizně.
CHERRY RAJČÁTKA se pasterují celá se slupkou spolu s rajčatovou šťávou, která je v plechovce obklopuje. Všechna konzervovaná rajčata Valfrutta jsou balena do plechovek s rychlootvíráním a s vnitřní ochrannou fólií, která zabraňuje kontaktu zeleniny s kovem. Tím je maximálně eliminován typický „plechový“ zápach a rajčata neztrácejí svoji přirozenou chuť a vůni.
Cherry rajčátka se výborně hodí do pokrmů, kde je důležitý pěkný vzhled hotového jídla. Jejich nasládlá chuť skvěle vynikne ve spojení s těstovinami sypanými parmazánem, dokonale chuťově doplní i ozdobí pečenou rybu – stačí, když je na pár minut vložíte k rybě na pánev nebo do trouby. Stejně tak je můžete použít například v kombinaci s kuřecím masem. Cherry rajčata lze použít i do klasických omelet, když z nich slijete šťávu.
Balení:
Plechovka 400 g, doporučená cena 47,90 Kč
Pozor soutěž:
Více na //zena-in.cz/clanek/valfrutta
Nový komentář
Komentáře
fffff


Dělám si kečup a protlak sama. Pokud ale někdy musím rajčatové výrobky koupit, tak jedině značku Valfrutta, je to opravdu dobrá.
Já zpracovávám rajčata kečup a protlak. Pokud je jich hodně, tak také uvařím marmeládu, která je k nerozeznání od meruňkové
Já často kupuji rajčata naložená a používám na vaření, je to rychlejší a hlavně chutnější, než ze syrových, hlavně některá jídla, jako třeba mleté, fazole, naložená rajčata, případně ještě rýži, mňam...
Taky kupuju jedině tyhle. Obyčejný protlak je pěkný hnus. A kolikrát čerstvá rajčata, tvrdá jako kámen a bez vůně taky nelákají k zakousnutí. Nejlepší jsou ty v létě co mají v tržnici vypěstovaný zahrádkáři. Voní sluníčkem a rajčatovou vůní. Rajskou polívku dělám jedině z tohodle pyré a krájená rajčata dávám pod maso
.
Tuhle značku neznám,když potřebuji rajčata v plechovce,sáhnu do regálu,kde je mají a páč u nás je pouze jedna značka,tak ji vezmu a neřeším
Kupuji protlak na rajskou.
Já je konzervuji jen ve vlastní šťávě, nakrájím na půlky naskládám do lahví, mírně stlačím, ničím nechutím, nedolévám vodu, zavíčkuji a sterilizuji. Výborné!
Nejlepší jsou nakládaná rajčata do nálevu na okurky.
kdyz kupuju protlak ci pyre, to je jedno, tak kupuju jen tyhle. jsou nejlepsi a cenove vyjdou nejlepe-tedy z tech ,c ose daji jist.
máme rádi rajčata jak čerstvá na jídlo a na úpravu do jídel i konzervovaná,jsou chutné
Věřím,že i konzervovaná rajčata mohou být dobrá.
Ale čerstvá jsou přece jen nejlepší.A taky zdravější.