Přinášíme vám další skvělý recept, dnes na Sytou zeleninovou polévku, kterou snadno připravíte pomocí chytrého hrnce Panasonic Multicooker. Recept pro vás sestavila oblíbená Veronika „KOKO“ Kokešová, kterou můžete znát z internetového pořadu MENU domů na serveru Stream.cz.
Nechala jsem se inspirovat přípravou toskánské ribolitty. Tam ale patří fazole, kapusta a den starý chléb. Můžete to považovat za námět na obměnu.
- 200 g sušené cizrny
- 1 plechovka konzervovaných krájených rajčat
- 1 cibule
- 1 menší mrkev
- 3 řapíky celeru
- 2 větší brambory
- 2 hrsti sušených těstovin (makaronů)
- 1,5 l vody
- sůl
- pepř
- tymián
- chilli papričky, kolik zvládnete
- případně trocha cukru na dochucení
- chléb k podávání
Cizrnu přes noc namočte do mísy se studenou vodou. Tento proces můžete vynechat, pokud použijete cizrnu konzervovanou, v tom případě vám bude stačit jedna plechovka 400g. V obou případech cizrnu slijte a propláchněte. Nejdříve na programu „Zapékání“ nastavte časovač na 10 min a orestujte na jemno nakrájenou cibuli, mrkev a celer do sklovita. Poté přidejte cizrnu, rajčata, oloupané brambory pokrájené na stejné kostičky jako třeba do bramboračky, lžičku soli, trochu pepře a také tymián. Máte-li čerstvý, svažte větvičky kuchyňským provázkem, ať je nemusíte pak jednotlivě lovit v polévce. Zalijte horkou vodou, uzavřete Multicooker a nastavte na „Polévka“ na 3 hodiny nebo více. Čím déle se polévka vaří a čím vícekrát se znovu a znovu ohřívá, tím chutná lépe. Chilli přidávejte až nakonec, protože čím déle se v polévce vaří, tím více bude pálit. Po skončení vaření ochutnejte, možná bude třeba podle chuti i více soli, pepře, nebo naopak trocha cukru k vyrovnání chuti konzervovaných rajčat. Podávejte s čerstvým chlebem.
TIP: Takto uvařená polévka je čistě vegetariánská, ale můžete přidat i kostičky uzeného masa, choriza, klobásy, párku nebo hovězího masa. Výsledná textura bude každopádně velmi hustá, lze ji podávat i jako hlavní chod. Upřednostňujete-li řidší konzistenci, zřeďte ji vodou nebo vývarem půl hodiny před skončením varu a ještě nechte provařit. |
---|
Pozn.: Tento recept je připraven pro model Panasonic Multicooker SR-TMJ501 – s 10 programy. Pokud máte doma nižší model SR-TMH501 s 6 programy – doporučujeme na orestování využít program Koláč, který nám překvapivě pro tento účel skvěle poslouží a nahradí program Zapékání. Dosahuje totiž vyšší teploty již od spuštění a pomůže nám tak rychleji orestovat zeleninu. Stejně tak využijte program Dušení místo programu Polévka, který TMH program nemá.
Více inspirace najdete na: www.varimechytre.cz
Nový komentář
Komentáře
Polévky jsou v jídelníčku u nás každý den,ale hrnec nemám!