Se sýry v kuchyni můžete dělat hotová kouzla. Variace sýrů, která by na vašem stole neměla i o svátcích chybět, zahrnuje Moravský bochník krájený na extra tenké plátky, Tylžský sýr zrající celé tři měsíce, Tylžský uzený sýr uzený na bukových štěpkách, či tři měsíce vyzrálou goudu.

Moravský bochník je polotvrdý sýr, který se hodí jak do teplé kuchyně v kombinaci s masem, tak i do studené kuchyně, kde na obložených mísách nebo jednohubkách vyniknou jeho extra tenké plátky a jemná chuť.

Tylžský sýr je polotvrdý sýr zrající 3 měsíce, který se vyznačuje příjemně pikantní chutí a drobnými kavernami na řezu. Jeho jedinečná lahodná chuť nejlépe vynikne se svěžími bílými nebo červenými ovocnými víny a je tak vhodný právě pro slavnostní chvíle. Jeho variantou je Tylžský sýr uzený na bukových štěpkách, jehož pravá uzená chuť je jedinečným zážitkem a osloví téměř každého, zvláště při kombinaci s bílými víny typu Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé.

Gouda je polotvrdý sýr zrající 3 měsíce s typickou pružnější strukturou, jehož příjemně sýrovo-máslová až oříšková chuť je výsledkem delšího zrání. Díky vyššímu obsahu tuku v sušině se skvěle hodí i do teplé kuchyně na rozpékání, což je ideální pro zimní hřejivé recepty.

Raclette se sýrem Moravský bochník

Raclette se zpravidla servírují a připravují na speciálním grilu s malými pánvičkami, nicméně tento recept si můžete připravit i ve vaší troubě. Ideální do zimního chladného počasí.

Ingredience

  • 100 g–200 g Sýrařova výběru Moravský bochník
  • dle potřeby brambory vařené ve slupce
  • koření dle chuti
  • oblíbenou zeleninu (čerstvou i nakládanou)
  • Jihočeské máslo na vymazání

Návod na přípravu

  • Uvařené brambory ve slupce oloupejte a nakrájejte na silnější plátky.
  • Do zapékací formy vymazané Jihočeským máslem skládejte brambory.
  • Okořeňte dle chuti (pepř, sůl, bylinky, chilli). Přes brambory naskládejte plátky sýru Moravský bochník  a vložte do trouby předehřáté na cca 200 stupňů.
  • Zapékejte zhruba 15 minut, dokud není povrch sýru zlatavý.

Podávejte se sklenkou lehkého bílého či růžového vína a oblíbenou čerstvou či nakládanou zeleninou.

Už nezbývá než popřát dobrou a zdravou chuť.

Více receptů na MADETA.CZ

Reklama