Ještě loni byla na okraji zájmu a pár nadšenců si ji kupovalo v prodejnách zdravé výživy, letos se bůhví proč stala hitem mezi těmi, kdo se snaží zhubnout. Řeč je o syrovátce. Sama o sobě přitom rozhodně není žádnou novinkou a k léčebně kosmetickým účelům ji používaly celé generace před námi. Nicméně, syrovátka se rovněž dávala vepřům, protože po ní dobře přibírali na váze...

Syrovátka, respektive její sušená podoba, je v  podstatě odpadem při výrobě sýrů nebo tvarohů. Ale pravda, odpadem, který je hřích vyhazovat, neboť obsahuje spoustu vitaminů, zejména béček:  B1, B2, B6, B12, dále je v ní i vitamin E a C. Krom toho také minerály (hlavně hořčík neboli magnézium) a pak také bílkoviny a rovněž některé tělu prospěšné kyseliny. Bohužel také obsahuje alergizující mléčný cukr neboli laktózu, proto by si měli alergici a lidé s nesnášenlivostí mléčného cukru dát velký pozor. Velké množství solí je zase nebezpečné pro lidi, kteří mají potíže s ledvinami.  

"Pro hubnutí je důležité rozlišit - zda je to syrovátka - ta není vhodná, protože v ní převažuje mléčný cukr laktóza, anebo zda jde o koncentrát syrovátkových bílkovin, který se používá jako možná bílkovina do nízkoenergetických bílkovinných diet," vysvětluje Iva Málková ze společnosti Stop obezitě. Ostatní syrovátky podle ní z 90 procent nejsou pro redukci váhy vhodné. Nicméně, pokud si ji někdo dá místo knedla vepřa zela, hubnout může, protože navzdory obsažené laktóze má ve srovnání se zmíněným jídlem méně energie.  

Je rovněž velký rozdíl, zda se používá syrovátka čerstvá nebo sušená - právě taková se ovšem většinou prodává. Tekutá čerstvá syrovátka obsahuje vedle malého množství bílkoviny syrovátky, vitaminů, minerálů a většího množství mléčného cukru také prospěšné probiotické kultury. A co sušená syrovátka? Vzniká usušením zbytků po výrobě sýra nebo tvarohů při teplotě téměř 100 oC. Marcela Brandejsová pro společnost Stop obezitě s pomocí zahraničních pramenů vyčíslila, co takový prášek ve 100 gramech obsahuje: 73 g mléčného cukru – laktózy, cca 10-12 g bílkoviny a 11 g minerálů - solí a pak malé množství vitaminů a tuku. Ostatní aktivní látky jako probiotické kultury, enzymy a další  byly záhřevem tak zvaně inaktivovány, to znamená, že nemohou již pozitivně na lidský organismus působit. "Když se zamyslíme nad složením syrovátky,  zjistíme, že ti  vepři našich prababiček skutečně měli po čem přibírat – skoro tři čtvrtiny prášku je cukr, který i náš organismus ochotně přijímá," dodává Marcela Brandejsová.  

Jinými slovy: sušená syrovátka obsahuje asi 12 procent bílkovin, kdežto koncentrát syrovátkových bílkovin  obsahuje běžně 65 až 70 % (ve speciálních případech až 90 %) čistých syrovátkových bílkovin. A naopak, sušená syrovátka obsahuje asi 73 % laktózy, koncentrát syrovátkových bílkovin nejvýše 20 % laktózy.

Sušená syrovátka se používá třeba při výrobě zmrzlin, protože je levnější než sušené mléko. Bílkovinný koncentrát, který má své místo i ve výživě sportovců, je podstatně dražší, protože je mnohem těžší ho vyrobit. Stojí asi desetkrát tolik, ale je rozhodně zdravější než sušená obyčejná  syrovátka.

Syrovátkové bílkoviny mimo jiné:

- snižují riziko rakoviny a posilují imunitní systém

- snižují hladinu hormonu kortizonu a tím zvyšují hladinu serotoninu v mozku, což v důsledku znamená  zlepšování schopnosti člověka vyrovnat se se stresem, depresemi a úzkostí

- výsledky studií na krysách ukazují, že jedna složka syrovátkového proteinu má prokazatelně protivředovou aktivitu – syrovátkový albumin může hrát klíčovou roli v ochraně proti vředovým onemocněním žaludku

 - vědci soudí, že by syrovátkové bílkoviny mohly pomoci i lidem s chronickým únavovým syndromem 

- v neposlední řadě mají syrovátkové proteiny pozitivní vliv na činnost jater.