Sýry se vyrábějí od té doby, co lidé chovají kozy, krávy a ovce, jejich historie tedy sahá opravdu do pradávna. Existuje nepřeberné množství chutí, tvarů a barev sýra. Představme si ty, které jsou něčím zajímavé.

Eidam
Asi každý Čech zná klasický holandský sýr s nasládlou máslovou chutí, ze kterého se vyrábí proslulý a tolik oblíbený smažený sýr. Doba zrání je 3–4 měsíce a prodává se nejčastěji ve tvaru cihly. Je velmi oblíbený mezi dětmi, protože nijak nezapáchá.

64fefce37c482obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Cottage
Cottage je považován jako jeden z nejzdravějších sýrů, které se hodí do zdravého jídelníčku, a dokonce i do diety, protože obsahuje méně tuku než jiné sýry. Jedná se o bílý hrudkovitý sýr, který svým vzhledem připomíná tvaroh. Jeho výhodou je, že se dá jíst nasladko i naslano. 

64fefce149fe4blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Jarlsberg
Norský sýr vyráběný z kravského mléka je pro Norsko velmi typický a pochutnávají si na něm již od roku 1850. Potěší milovníky sladkých chutí a jemných sýrů, protože je nasládlý a chutná po oříšcích. Podle studie pravidelná konzumace tohoto sýru zvyšuje v těle vitamín K2 a pomáhá tak bojovat proti osteoporóze.

Mozzarella
Velmi oblíbený sýr, bez kterého se neobejde snad žádná italská pizza. V minulosti se vyráběla z buvolího mléka, dnes je ale nahrazováno kravským. Jedná se o nejkonzumovanější sýr na celé naší planetě. V Mexiku se vyrábí sýr, který je konzistencí podobný právě mozzarelle a jmenuje se oaxaca.

64fefbfc77c70blobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Gouda
Sýr, který je velmi podobný eidamu. Je žlutější a zralejší, než je eidam a zraje až rok. Čím déle zraje, tím je tmavší. Je skladován v kruhovém tvaru a v červeném voskovém obalu. Existuje 7 druhů a začala se vyrábět ve stejnojmenném městě. Dodnes se zde konají vyhlášené sýrové trhy.

64fefb4b336faobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Roquefort
Francouzský polotvrdý plísňový sýr je vyráběn z ovčího mléka a zajímavostí je, že zraje ve vlhkých jeskyních v pohoří Combalou. Do sýru se dělají díry, kterými se dovnitř dostává plíseň. Výsledkem je poté sýr prorostlý modro-zelenou plísní. U nás je to niva, která vypadá podobně, ale vyrábí se z kravského mléka.

64fefb03d4e63obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Olomoucké tvarůžky
Nesmíme vynechat ani sýr s čistě českým původem. Jak název napovídá, pochází z Olomouce a na ten už musíte mít žaludek, respektive nesmí vám vadit jejich “vůně”. Sýr se vyrábí od 15. století a typický tvar, ve kterém je prodáván, jsou malá kolečka. Sýr je tvrdý, nevábně voní, ale na druhou stranu je velmi zdravý a obsahuje jen málo tuku.

64fefac9de6d2obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Kesong Puti
Filipínský nezralý sýr, který je jemný s lehce slanou chutí. Může být vyráběn z kravského, ovčího nebo kozího sýru. Sýr se neroztéká a krásně drží tvar. Na povrchu vytváří krustu a uvnitř je hezky měkký a jemný.

Camembert
Měkký sýr s krémovou konzistencí zraje aspoň tři týdny a krásně se doplňuje s červeným vínem. U nás se můžeme setkat s podobným sýrem s názvem hermelín. Liší se v použití mléka. Na výrobu camembertu se používá čerstvé a na hermelín pasterizované mléko. Do svého jídelníčku si tento sýr zařaďte jen slavnostně, nejedná se totiž o nic moc zdravého, vzhledem k vyššímu obsahu sodíku. Také tuku má hodně.

64fefac6d6e9bblobid0.jpg
Foto: Shutterstock

Jadel
Tento sýr se vyrábí z kravského nebo ovčího mléka a je uchováván ve slaném nálevu, proto je i výsledný produkt velmi slaný a také tvrdý. Tento sýr patří k těm, které bychom si měli dopřávat jen občas, a to kvůli vyššímu obsahu soli.

64fefa2c27a73obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Comté
Comté je velmi jemný sýr, který se vyrábí ve Francii. Zraje až dva roky. Vyráběli ho už Keltové v pohoří Jura. Na výrobu jednoho sýra se spotřebuje okolo 530 litrů mléka.

64fef9eea5a5dobrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Amaltura
Holandský kozí sýr je opravdovou delikatesou. Má smetanovou konzistenci a lahodnou chuť. Chuťově připomíná velmi zralý a starý sýr a konzistencí zase sýr uleželý. Skvěle se k němu hodí brusinkový dip a růžové víno.

Pula
Sýr Pula je onen nejdražší sýr na světě, který se vyrábí v Srbsku z oslího mléka. Kilo stojí okolo tisíce euro. Oslí mléko údajně obsahuje 70x víc vitamínu C než mléko kravské. Byl to oblíbený sýr Kleopatry, která se v mléce prý koupala a udržovala si tak svou krásu. Známý srbský tenista Novak Djokovic v roce 2012 koupil celou roční produkci tohoto hodnotného sýru.



Zdroj: womanonly, Instory, tiscali, brambůrky, infografiky, autobahn, studie, travelportal, pepper

Čtěte také