Foto: Šárka Škachová
Množství těsta vyjde na 1 kulatý plech o O 29 cm.
Suroviny
Na těsto
- 200 g polohrubé mouky
- 70 g jemně mletých vlašských ořechů
- 1/3 čajové lžičky mořské soli
- 80 g chladného másla
- 1 polévková lžíce jablečného octu
- 100 ml studené vody
Na náplň
- 850 až 1000 g švestek, přepůlených a odpeckovaných
- 1 lžíce mletých ořechů smíchaná s 1 lžící dobré strouhanky
- 1 lžička skořicového cukru (mletá skořice smíchaná s třtinovým cukrem a rozmělněná v hmoždíři)
Na smetanovou zálivku
- 150 ml plnotučného mléka (ideálně farmářská kvalita)
- 100 ml smetany (ideálně farmářská kvalita)
- 2 čerstvá vejce
- 2 polévkové lžíce třtinového cukru
- 2 polévkové lžíce škrobu (bramborového nebo kukuřičného)
- 1 lžička vanilkového cukru
Foto: Šárka Škachová
Postup
Z uvedených surovin vypracujeme v míse těsto, zformujeme ho do bochánku, zabalíme do fólie a uložíme na cca 30 minut do chladničky.
V mezičase připravíme švestky. Rozpůlíme je a odpeckujeme. Zapékací formu vymažeme máslem. Pokud použijete teflonovou s nepřilnavým povrchem, není vymazávání třeba. Do formy položíme těsto a rozhrneme ho do všech stran v tenké vrstvě. Já to dělám dlaní a poté prsty vytvaruji vyšší okraj. Těsto na několika místech propíchám ostrými hroty vidličky a posypu lžící jemné strouhanky nebo mletými ořechy. Dobrá kombinace je smíchat strouhanku s ořechy. Na tento základ nakladu do formy půlky švestek. Pokládám je natěsno, jednu vedle druhé tak, aby slupka byla dole a řez zůstal nahoře. Posypu lehce skořicovým cukrem.
V misce připravím smetanovou zálivku, kterou dobře prošlehám metličkou a poté naliji na koláč.
Foto: Šárka Škachová
Koláč vložím do předehřáté horkovzdušné trouby a na střední příčce peču cca 30-35 minut. Doba pečení závisí dle toho, jak chci mít zabarvený povrch koláče. Já klidně pár minutek nastavím, aby měl koláč pěknou tmavou a leskle karamelovou barvu.
Po vychladnutí se koláč krájí mnohem lépe než právě vytažený z trouby, ale doma to mohu říkat, jak chci, nikdo si nechce počkat.
Když se koláč povede tak, jak má, bude těsto na spodku koláče dosahovat cca 2 až 3 mm a nad ním bude spousta sladkých švestek obklopených jemným smetanovým krémem. Před podáváním se koláč může poprášit moučkovým cukrem, ale já na tom netrvám.
Podávejte ho na talířku s dezertní vidličkou.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Jogurtový závin se švestkami a mákem
Foto: myjsmebio.cz
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Lenka Mastešová
Nový komentář