Svíčkovou od babičky nepřekoná snad nic na světě. Díky nostalgickým vzpomínkám na dětství patří mezi to nejlepší, co jsme kdy ochutnali. Pojďte se s námi pokusit o přípravu té nejlepší domácí svíčkové, na kterou budou jednou vzpomínat naše děti a vnoučata. Není to vůbec těžké. Máme pro vás pár užitečných rad.
O tom, jaké maso na tuhle českou klasiku použít, vedou spory i ty nejznámější šéfkuchaři. Někdo nedá dopustit na pravou hovězí svíčkovou, podle které pravdědobně toto jídlo dostalo svůj název. Jinému připadá svíčková příliš suchá a používá hovězí kližku nebo hovězí zadní. Ať použijete jakékoliv maso, důležité je pořádně ho prošpikovat. Právě kousky slaniny nebo špeku dodají masu zajímavou chuť a hlavně potřebnou šťavnatost. Maso tak nebude ani náhodou suché.
Existuje řada zaručených rad a tipů, jak udělat tu nejlepší omáčku k masu. Podle některých receptů se používá kromě kořenové zeleniny i kousek jablka. Výborným tipem je použít zkaramelizovaný cukr, který dodá omáčce nejen zajímavou chuť, ale i krásnou barvu.
Dohady probíhají také okolo zahuštění omáčky. Já osobně většinou nepoužívám mouku, ale omáčka je hustá pouze díky velkému množství použité zeleniny. Tu jen doplním smetanou. Naopak, řada lidí zahušťuje omáčku jíškou z hladké mouky. Každý si musí najít ten svůj nejoblíbenější a nejchutnější způsob. S trochou mouky bude omáčka maličko jemnější.
Suroviny
- 1 kg hovězíh masa - kližka, svíčková, zadní
- 150 g slaniny nebo špeku
- sůl a pepř
- 1,5 l masového vývaru (ideálně hovězí)
- 6 kuliček nového koření
- 6 kuliček černého pepře
- 2 bobkové listy
- špetka tymiánu (nebo snítka čerstvého)
- 4 lžíce másla
- trochu sádla na opečení masa
- 1 velká cibule
- 2 velké mrkve
- 1 velká petržel
- 1/4 velkého celeru
- 1 jablko
- 100 g cukru
- 500 ml smetany
- 2 lžíce octa
- na jíšku: 50 g másla, 50 g hladké mouky
Postup
Kus masa, který jste si vybrali, důkladně zbavte blanek a krásně očistěte. Omyjte a osušte.
Slaninu nebo špek, nakrájené na nudličky, dejte před použitím zamrazit. Budou se vám tak do masa mnohem lépe napichovat. Jak je do masa dostanete? Použijte ostrý, úzký nůž. Tím vjeďte do masa, co nejdál to půjde a do vzniklé „rány“ zastrčte špalíček slaniny. Vpichujte „po vlákně“ a můžete z obou stran masa, aby byla práce pohodlnější.
Takto upravené maso ještě zpevněte tím, že celý kus masa svážete kuchyňským provázkem. Pomůže vám to udržet maso v pěkném tvaru a bude se tak i lépe krájet.
Maso ze všech stran osolte a okořeňte čerstvě namletým pepřem.
Na pečení masa používám velký litinový hrnec. Ten dejte na plotnu a rozehřejte ho. Dejte do něj sádlo a kus masa, prošpikovaný a svázaný, ze všech stran opečte. Poté maso vyjměte z hrnce. Místo něj do hrnce přidejte i máslo a opečte na něm nahrubo nakrájenou cibuli.
Přidejte také kořenovou zeleninu, očištěnou a nakrájenou na hrubé kostičky. Stejně tak i jablko. Maličko osolte a společně opékejte.
Na koření použijte fintu. Rozložte si kousek gázy, na který položte všechno připravené koření. A potom z gázy uvažte pevný balíček. Nebudete tak muset koření složitě lovit z hrnce. Tento balíček přidejte k zelenině. Ještě zasypejte cukrem, který necháte lehce zkaramelizovat.
Nyní přichází chvíle přidat ocet. Nechejte ho hned také zprudka vyvařit, jinak bude jeho chuť příliš ostrá. Někdo v tomto okamžiku přidává i lžíci plnotučné hořčice, pro lepší chuť.
Už máte téměř hotovo. Do hrnce přidejte zpět maso a zalijte vývarem. Přiklopte poklicí a dejte do trouby, vyhřáté na 180 °C. Doba pečení závisí na druhu a kvalitě použitého masa. Je to okolo dvou až tří hodin. Ideální je, pokud maso během pečení několikrát převrátíte.
Maso je měkké? Nejvyšší čas připravit omáčku. Hrnec vyndejte z trouby. Vytáhněte z něj maso. Zeleninu s tekutinou přelijte do velkého hrnce a maso vraťtě do litinového hrnce, ve kterém se peklo. Uložte ho do vypnuté trouby, která nesmí být příliš horká, aby se maso nevysušilo.
Z hrnce vyndejte gázu s kořením. Zeleninu propasírujte, aby byla omáčka krásně jemná. V malém hrnci rozpusťte máslo, do kterého přidejte hladkou mouku. Umíchejte hladkou jíšku, kterou nechejte maličko ztmavnout. Do této jíšky přidejte naběračku zeleninové směsi. Důkladně rozmíchejte (už mimo plotnu) a přidejte do hrnce s omáčkou. Promíchejte a vařte na mírnou teplotu 15 - 20 minut. Jíška zjemní a zahustí omáčku.
Teď ještě můžete doladit chutě. Jemně osolit, lehce přikyselit kapkou citronové šťávy, podle potřeby klidně trochu osladit. Úplně na závěr přilijte smetanu. Promíchejte a minutku povařte.
Maso nakrájejte na plátky a podávejte s omáčkou, doplněné o oblíbený knedlík. Třeba karlovarský nebo kynutý, prostě ten nejlepší, jaký umíte.
Na talíři by také neměl chybět kopeček brusinek a trocha ušlehané smetany. Rozhodně nesladké :-)
Dobrou chuť přeje Elly.
Čtěte také
- Jak udělat: Domácí houskové knedlíky, knedlíčky a noky
- Zbyl vám knedlík? Jak udělat nejlepší knedlíky s vajíčkem.
- Nejlepší koprová omáčka
Nový komentář
Komentáře
Myslíte, že je i nějaká zdravější verze svíčkové ?
Eva_Fl — #43Přesně to řikám vnučkám.Na jídlo se fuj neřiká-pokud není zkažený,plesnivý,. Když tak řeknu,že mě to nechutná,že to nemám ráda,..ale né FUJ.
SandraAbigail — #10 a nerikej na ZADNE JIDLO fuj, nebo ti reknu, ze ty jsi taky fuj.






SandraAbigail — #10Když popsaným způsobem připravenou zeleninu ( bez jablka a hořčice) rozmixuju tyčovým mixérem a přidám zakysanou smetanu a už nic jiného, opravdu nevím, co by na této omáčce mohlo být nezdravého. Asi to není ta "pravá" svíčková, ale chutná tak a je to odlehčená verze. Dnes se všichni můžou zbláznit z italské kuchyně, to jsou samé těstoviny a pizza, ony lasagně taky moc dietní nejsou.
Klára Křížová — #40
Já jí zas nejím s jiným masem než s hovězím. Kuřecí? Brrrr
Brusinky ano, nejlépe naložené
margot — #36

gerda — #28 Ke zvěřině? Já teda zvěřinu můžu, ale s brusinkama jsem ji podávat zatím neviděla. Díky všem lesním božstvům. Brusinky čerstvé sním samotné, bez chleba, brusinky v podobě nějakého toho podivného hybridu mezi kompotem a džemem bych si dala možná na lívance, a piju běžně brusinkovou šťávu či co to je, neb to není přehnaně sladký. Jo a někde jsem ochutnala i brusinkové pivo, to šlo vypít, když bylo hodně vychlazené a bylo venku 40°C ve stínu.
Ke svíčkové jsem viděla dávat i jeřabiny... no, podle mě teda je škoda toho masa, a práce vynaložené na přípravu svíčkové, pokud tu chuť člověk na závěr zabije přidáním ovoce. To si mohl ušetřit tu námahu s vařením a jenom brusinkama si namazat ten houskový knedlík, to by vyšlo nastejno.
vařím minimálně 10 litrový kotel, já osobně raději bez brusinek, synáčci klidně s falešnýma brusinkama z rybízu a klidně bez masa, hlavně omáčku a knedlík
ňam miluju svíčkovou, hlavně když ji nemusim vařit
6-7 knedlíčků, hodně citrónu, kopu brusinek a mrtě šlehačky k tomu
když ji vařím sama, jíškou nezahušťuji, dávám tolik zeleniny, že mám spíš opačný problém s ředěním
svíčkovou miluje celá naše rodina,brusinky k tomu to je lahůdka
Svíčkovou milujeme.Nedávám jablko, zeleniny mnohem více.Ale ochutnala bych i tento recept.....
Kadla — #32dáváš asi sušené? Já mám na mrazáku čerstvé brusinky, bylo to opravdu moc dobré v kombinaci s tou omáčkou a navíc i barevně krásné.
gerda — #28Já používám brusinky do celozrnných sušenek.. ty jsou luxusní...
Eva_Fl — #30seš mlsná Líza!
gerda — #28tak zverinu taky nezeru. A z brusin mam rada jen stavu.
to já ji mám ráda i s brusinkama
Eva_Fl — #25a k čemu se teda podle vás, holky, hodí? Ke zvěřině je snad na milost vezmete
Eva_Fl — #25já taky ne
svíčkovou nemám ráda