svěží ovocný dort

Do naší sbírky snadných a chutných letních dezertů si dnes můžete přidat tenhle ovocný skvost od čtenářky Jany. Připravit tento dort je nenáročné, protože se nepeče. Musí pouze trochu ztuhnout v lednici. Pustíte se do něj?

O podobné dorty je rvačka hlavně ve dnech, kdy je venku krásně a teplo. Jsou totiž neskutečně osvěžující. Prospívá jim, když to nepřeženete s cukrem, v tomhle případě s javorovým sirupem. Jsou trochu sladké, ale taky trochu kyselé. A díky tomu tak oblíbené.

Suroviny

na korpus

  • 250 g BeBe sušenek
  • 120 g másla

na náplň

  • 250 g mascarpone
  • 250 g plnotučného tvarohu
  • 200 g krémové zakysané smetany
  • 250 g ricotty
  • javorový sirup podle chuti

na ovocné želé

  • ovoce dle chuti (já použila směs lesního ovoce)
  • dortové želé (nejlépe červené)
  • cukr, rum

svěží ovocný dort

Postup

Dno dortové formy vyskládáme sušenkovým základem, který připravíme následovně: sušenky rozdrtíme v mixéru, přidáme změklé máslo a vytvoříme kompaktní hmotu.

Náplň je jednoduchá - veškeré suroviny dáme do mísy a vymícháme hladký krém, který osladíme dle chuti javorovým sirupem. Takto připravený krém navrstvíme na předem připravený základ.

Ovoce vložíme do hrnečku (množství záleží na vás, ale doporučuji použít okolo 200 - 250g) a na mírném plameni zahříváme tak dlouho, dokud se neodpaří téměř všechna přebytečná voda. Mezitím si připravíme želatinu dle návodu (želatinu smícháme s 2 lžícemi cukru, zalijeme 250ml vody a promícháme). Jakmile se odpaří voda z ovoce, vlijeme do hrnce želatinu a necháme projít varem. Poté ovocnou směs necháme mírně vychladnout a rovnoměrně nalijeme na smetanovou náplň.

Takto připravený dort, necháme v lednici zaležet nejlépe do druhého dne.

Dobrou chuť přeje Jana.

Máte chuť na jiný ovocný dezert? Nabízíme vám i další výborné recepty

koláč s ovocem

nepečený tvarohový dort

Charlotta s ovocem

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková