švestkový koláč

Přemýšlíte nad nějakým výborným moučníkem ke kávě? Náš švestkový koláč je ten pravý! A když se vám bude chtít experimentovat, vyměňte švestky za jiné ovoce - meruňky, broskve, nektarinky nebo třešně. Můžete vyměnit pomerančovou kůru za limetkovou, citronovou nebo grapefruitovou. A skořici za jiné koření. Výtečná je kombinace meruněk a pomerančové kůry, s kouskem badyánu. Nebo třeba třešně s mátou, broskve s citronem... vyzkoušejte!

Postup

1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1/4 lžičky soli
1/4 lžičky mleté skořice
5 lžic másla (pokojové teploty)
3/4 hrnku přírodního cukru
2 velké vejce
1/3 hrnku oleje
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
švestky

Postup

Troubu předehřejeme na 180 °C a rošt umístíme do středu trouby. Připravíme si pekáč o rozměrech asi 20 x 20 cm, který vymažeme olejeme a vysypeme moukou, případně vyložíme pečicím papírem.
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
švestkový koláč s vůní skořice

Do další misky dáme změklé máslo, které šleháme asi pět minut. Postupně přidáváme cukr. Nakonec i obě vejce. Šleháme na střední rychlost a postupně přidáme i kůru, vanilkový extrakt a olej. Vznikne nám krémovitá hmota, do které opatrně zašleháme i sypké přísady (za nižší rychlosti mixéru).
Stěrkou očistíme i okraje nádoby a znova prošleháme, aby byla směs opravdu hladká. Nalejeme ji na připravený pekáč a uhladíme povrch.
Švestky rozpůlíme a naskládáme na těsto, řeznou stranou nahoru.
Pečeme asi 30 až 40 minut, podle druhu trouby. Koláč bude na povrchu medově hnědý a pokud zapíchnete do středu těsta špejli, bude suchá.
Necháme vychladnout a pocukrujeme trochu práškovým cukrem.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama