IMG_3635.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 150 ml polotučného mléka
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 100 g másla
  • 1 vejce
  • špetka soli

náplň

  • 1 kg švestek

drobenka

  • 100 g chladného másla
  • 100 g cukru krupice
  • 100 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce mletého máku

Postup

Připravte si vlažné mléko a nasypejte do něj cukr. Promíchejte a nadrobte droždí. Nechejte deset až patnáct minut na teplém místě. Na povrchu vyskáčou bubliny - kvásek je hotový.

Smíchejte s ostatními surovinami - moukou, změklým máslem, vajíčkem a špetkou soli. Umíchejte nelepivé, hladké těsto, které nechejte hodinu kynout na teplém místě. Těsto zdvojnásobí svůj objem.

Umíchejte drobenku a připravte švestky. Rozpulte a zbavte pecek. 

Vykynuté těsto rozválejte na plech vyložený pečícím papírem. Zaskládejte půlkami švestek, slupkou dolů. A zasypejte drobenkou.

Pečte na horkovzduch, při teplotě 170 °C, přibližně 35 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

IMG_20180722_084059.jpgFoto: Alena Kolaříková

22.jpgFoto: Alena Kolaříková