22.jpg (211 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Tenhle koláč je u nás oblíbený už několik let. Prošel drobnými obměnami a je snad ještě lepší než na začátku...

Suroviny

těsto

  • 250 g špaldové celozrnné mouky
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 90 g třtinového cukru
  • 100 g másla
  • 2 žloutky
  • 30 g mandlových lupínků

náplň

  • 250 g máku
  • 3 lžíce kokosového cukru
  • 300 ml mléka
  • 4 lžíce povidel
  • rum (tuzemák) podle chuti
  • 2 bílky
  • 2 lžíce cukru
  • 70 g mandlových lupínků
  • asi 15 švestek
  • 1 lžička skořice

Postup

Nejdříve uvařte makovou náplň. V menším hrnci přiveďte k varu mléko, přisypejte mletý mák smíchaný s cukrem, rum a povidla. Vše společně chvilku povařte. Míchejte, aby se náplň nepřipálila.
Nechejte vychladnout.

Všechny suroviny na těsto společně promíchejte do konzistence drobenky. 2/3 natlačte do kulaté formy včetně okrajů. Přidejte makovou náplň a na ni naskládejte vypeckované rozpůlené švestky. Posypejte zbylým těstem.
Dejte péct do trouby vyhřáté na 180°C.

Po 20 minutách pečení pokryjte koláč sněhem z vyšlehaných bílků s cukrem a posypejte mandlovými lupínky. Pečte dalších 25 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Švestkové hody

Švestkové čatní

33.jpg (108 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vanilková zmrzlina s grilovanými švestkami

svestky1.jpg (165 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Bramborové knedlíky se švestkami

kned1.jpg (102 KB)

Foto: Jana Nováková

Reklama