švestkové knedlíky

Suroviny

600 g hrubé mouky
300 ml polotučného mléka
1 vejce
30 g droždí
3 lžíce cukru
sůl
mouka na vál

švestky

Postup

100 ml mléka lehce ohřejeme. Rozdrobíme do něj droždí, přidáme po lžičce cukru a mouky. Opatrně zamícháme a necháme na teplém místě 15 minut kynout.
Ve větší míse smícháme mouku se zbytkem cukru a trochou soli. Přidáme zbytek mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce, a nakonec kvásek. Uhněteme tužší těsto, které necháme 45 minut kynout na teplém místě.
Celý tento proces můžeme urychlit a ulehčit použitím domácí pekárny.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky, ze kterých uděláme placičky. Doprostřed položíme vypeckovanou švestku (celou nebo jen polovinu - podle velikosti knedlíku) a zabalíme.
Knedlíky ještě položíme na poučený vál, uzavřenou stranou dolů a necháme 15 minut dokynout.
Do velkého hrnce si mezitím dáme ohřát vodu a do vroucí vody vhodíme knedlíky. Pokud se nám budou přichytávat ke dnu, odlepíme je vařečkou.
Vaříme asi 7 minut, podle velikosti knedlíků. Po 3 minutách musíme knedlíky otočit.
Po vyndání z vody necháme knedlíky okapat a podáváme posypané opraženou strouhankou, tvarohem, mákem a cukrem a přeléváme rozpuštěným máslem.

Dobrou chuť přeje Iveta.

Reklama