DSC_0024.jpg (108 KB)

Suroviny

  • 1 kg švestek
  • 2 cibule
  • 2 lžíce sádla
  • 2 bobkové listy
  • 1 celá skořice
  • 6 hřebíčků
  • 400 g třtinového cukru
  • 1 až 2 dcl jablečného bzeneckého octa
  • sůl podle chuti

DSC_0026.jpg (101 KB)

Postup

Ve velkém nerezovém, teflonovém nebo litinovém hrnci rozehřejte sádlo. Dejte na něj opékat cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Opékejte dozlatova.

Cibule se bude opékat a vy mezitím vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.

Přidejte do hrnce i švestky. Společně vařte půl hodiny, průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Kdo má raději kyselejší čatní, dá octu více. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Ochuťte solí.

Stále promíchávejte. Zasypejte cukrem, který za stálého míchání nechejte rozpustit.
Ještě můžete dále vařit, na mírnou teplotu, klidně dalších deset, patnáct minut.

Čatní naplňte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte v troubě.

Dobrou chuť přeje Elly a MORA.

Co ještě můžete vykouzlit se švestkami?

Švestkový džem s kakaem a čokoládou

image.jpg (3.53 MB)

Snadný švestkový koláč s mákem

IMG_20180722_084059.jpg (567 KB)

Vanilková zmrzlina s grilovanými švestkami

svestky1.jpg (165 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv magazínu