Suroviny
- 1 kg švestek
- 2 cibule
- 2 lžíce sádla
- 2 bobkové listy
- 1 celá skořice
- 6 hřebíčků
- 400 g třtinového cukru
- 1 až 2 dcl jablečného bzeneckého octa
- sůl podle chuti
Postup
Ve velkém nerezovém, teflonovém nebo litinovém hrnci rozehřejte sádlo. Dejte na něj opékat cibuli, nakrájenou na půlkolečka. Opékejte dozlatova.
Cibule se bude opékat a vy mezitím vypeckujte všechny švestky. Ke zlatavé cibuli přidejte koření a asi dvě minuty opékejte společně, až se koření rozvoní.
Přidejte do hrnce i švestky. Společně vařte půl hodiny, průběžně míchejte. Když se vám bude zdát, že se švestky přichytávají, přidejte trochu vody a uberte teplotu. Po této době přidejte jablečný ocet. Kdo má raději kyselejší čatní, dá octu více. Pro jemnější chuť stačí 1 dcl. Prudkým varem vyvařte část octa a jeho štiplavou chuť. Ochuťte solí.
Stále promíchávejte. Zasypejte cukrem, který za stálého míchání nechejte rozpustit.
Ještě můžete dále vařit, na mírnou teplotu, klidně dalších deset, patnáct minut.
Čatní naplňte do sklenic, zavíčkujte a sterilizujte v troubě.
Dobrou chuť přeje Elly a MORA.
Co ještě můžete vykouzlit se švestkami?
Švestkový džem s kakaem a čokoládou
Snadný švestkový koláč s mákem
Vanilková zmrzlina s grilovanými švestkami
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv magazínu
Nový komentář
Komentáře
Mňam, to musí být lahoda. Miluji povidla, tohle musí být opravdu dobré
Dobrý nápady.Máme letos moc švestek.
miluji, jen nemám ty švestky :-)