Foto: Šárka Škachová
Používejte hrnek o objemu 350 ml.
Suroviny
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 hrnku cukru krupice
- 1 hrnek plnotučného mléka
- 1/2 hrnku přepuštěného másla nebo dobrého slunečnicového oleje
- 3 vejce
do těsta přidejte nasekané
- 2 lžíce ořechových jader, možno i mandle
- 1/2 tabulky hořké čokolády (vysokoprocentní)
a nakonec ještě
- 1 hrnek rozvařených švestek s rumem
Postup
Nejprve si předehřejte troubu, na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte jemnou strouhankou.
Mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, mléko a tuk dejte do mísy a umíchejte těsto. Ručně nebo v mixéru, jak se vám bude chtít. Vmíchejte nasekaná ořechová jádra a čokoládu. Švestky rozvařte s trochou rumu a nechejte vychladnout. To těsta je vmíchejte ručně, aby vzniklo pěkné mramorování.
Nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 50 minut. Jestli je bábovka hotová zjistíte klasickým testem. Do středu bábovky vpíchněte špejli a musí vyjít ven čistá, případně s několika drobečky.
Bábovku vyndejte z trouby, nechejte chvilku odpočinout a vyklopte na připravený talíř.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Sváteční bábovka babičky Žofie
Foto: Alena Kolaříková
Vídeňská vláčná bábovka s višňovkou a ořechy
Foto: Ondřej Fabík
Nový komentář
Komentáře
Zase něco nového, zkusím. Díky za recept.
Zajímavý recept.