svestkova1.jpg

Foto: Šárka Škachová

Používejte hrnek o objemu 350 ml.

Suroviny

  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 hrnku cukru krupice
  • 1 hrnek plnotučného mléka
  • 1/2 hrnku přepuštěného másla nebo dobrého slunečnicového oleje
  • 3 vejce

do těsta přidejte nasekané

  • 2 lžíce ořechových jader, možno i mandle
  • 1/2 tabulky hořké čokolády (vysokoprocentní)

a nakonec ještě

  • 1 hrnek rozvařených švestek s rumem

Postup

Nejprve si předehřejte troubu, na 180 °C. Formu na bábovku vymažte máslem a vysypejte jemnou strouhankou.

Mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, mléko a tuk dejte do mísy a umíchejte těsto. Ručně nebo v mixéru, jak se vám bude chtít. Vmíchejte nasekaná ořechová jádra a čokoládu. Švestky rozvařte s trochou rumu a nechejte vychladnout. To těsta je vmíchejte ručně, aby vzniklo pěkné mramorování.

Nalijte do připravené formy a pečte v předehřáté troubě přibližně 50 minut. Jestli je bábovka hotová zjistíte klasickým testem. Do středu bábovky vpíchněte špejli a musí vyjít ven čistá, případně s několika drobečky. 

Bábovku vyndejte z trouby, nechejte chvilku odpočinout a vyklopte na připravený talíř. 

Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.

Sváteční bábovka babičky Žofie

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Vídeňská vláčná bábovka s višňovkou a ořechy

2.jpg

Foto: Ondřej Fabík