616424982826bblobid0.jpg

České středohoří je domovem nejen mnoha obdivuhodných rostlin a živočichů, ale i rodinného vinařství Wilomenna. Z vinic s vulkanickým podložím a specifickým mikroklimatem, které kdysi na úpatí Blšanského Chlumu zakládal Karel IV., vznikají unikátní vína - chutnají po minerálech. Další jejich specialitou je, že za nimi stojí žena, Kateřina Mikulíková. I rukopis téhle mladé, ale zkušené vinařky, je nezaměnitelný, a není lepší příležitost než oslava Svatého Martina, kdy se s ním seznámit.
616424fcc5d9fobrazek.png

Ochránce jezdců, koní, hus a vinařů má rád červené. Vy se možná zamilujete do největších klenotů Wilomenny - Svatovavřineckých vulkanických, výrazných plných červených vín z šedesátiletých keřů. To z roku 2017 v sobě nese aromatické tóny borůvek, černých višní a čokolády, 2019 má jemné kouřové tóny, obě zaujmou sytou barvou a jemnou tříslovinou. Pokud preferujete lehká vína, dáte možná přednost vínu Modrý portugal 2019 s vypracovaným tělem, výraznější barvou a aroma lesních plodů, anebo Wilotrio červené 2018 s jahodovou chutí a jemnou tříslovinou. Skvělou volbou je také výrazné harmonické víno Provocateur cuvée 2018. Vybrali jste?

6164249842cf5blobid1.jpg

Vinařství Wilomenna zahrnuje 35 tisíc keřů vinné révy, ze kterých ročně vzejde stejný počet lahví. Vznikají tu bílá, růžová a červená vína i sekty. V nabídce jsou především vína suchá, ale ani na sladší druhy se nezapomíná. Sedmdesát metrů dlouhý vinný sklípek Wilomenna se může hrdě postavit vedle vyhlášených moravských kolegů. Vinařství nabízí i prohlídky vinohradu spojené s degustací a pravidelně každý pátek prodej přímo ze sklepa.

Vína je možné si pořídit také online na www.wilomenna.cz.
61642556c8746obrazek.png

Svatomartinská husa k červenému vínu

Husu připravte, nasolte, nakmínujte a nechte v lednici minimálně přes noc. Druhý den ji napěchujte nakrájenými jablky, můžete přidat cibuli, skořici a hřebíček, anebo švestky, nebojte se experimentovat i s dalšími ingrediencemi. Husu vložte do předehřáté trouby na 130 stupňů prsíčky dolu, podlijte vodou a pečte zakrytou čtyři až šest hodin. Průběžně ji otáčejte, propichujte kůži vidličkou a polévejte vypečenou šťávou. Pokud chcete mít křupavou kůžičku, na posledních 30 minut zvyšte teplotu na 170 stupňů. Jako přílohu podávejte například bramborové lokše, bramborové knedlíky nebo červené zelí.

Reklama