Foto: Shutterstock

Tradice tohoto svátku sahá až do dávných dob. V chalupách bylo po úrodné sezóně dost jídla, aby se mohlo hodovat. Býval to oblíbený svátek všech. Slavil se odpočinek po dlouhém období těžké práce, čeledníci dostávali touto dobou svou mzdu, konaly se trhy. V této době byly husy nejlépe vykrmené, a proto vhodné na pekáč. Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou můžeme nalézt ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily.

Kromě husy patří  ke svatomartinskému hodování také víno. Svatomartinské mladé víno, které se může otevřít 11. listopadu v 11 hodin, má svěží chuť a podle něj se prý pozná, jak kvalitní bude i ostatní víno z daného roku. Vypít by se mělo nejpozději do jara. Ne však dříve než právě 11. listopadu. Letos bude prodej vína však výjimečně zahájen od pátku 8. listopadu. „Hlavní oslavy svátku svatého Martina budou ale samozřejmě i nadále 11. listopadu na desítkách míst celé republiky. Zahájení prodeje už od pátku je tak pouze možností pro obchodníky, z hlediska spotřebitelů a principů obnovené tradice se ale nic nemění,“ uvedl ředitel Vinařského fondu Jaroslav Machovec pro ČTK.

Můžete si užít a do sytosti svatomartinské hody oslavit. Nezapomeňte ani na sladkou tečku na závěr. K tomuto podzimnímu svátku patří martinské rohlíčky. Jsou výborné! K podzimu se ale bude hodit také jakýkoliv švestkový, hruškový nebo jablečný koláč. 

Ta nejlepší svatomartinská husa 

  • 1 velká husa
  • sůl
  • drcený kmín
  • 4 velké cibule
  • 2 jablka
  • kousek sádla

Den předem si husu nasolte a okořeňte drceným kmínem. Obojí do masa pěkně vmasírujte a nezapomeňte ochutit i zevnitř! Nechejte odležet v lednici, minimálně 12 hodin. Husu vyndejte z lednice dvě hodiny před samotným pečením. Troubu předehřejte na 120 °C. Husu v pekáči, přikrytou víkem, dejte do trouby a pečte. Dlouho. Minimálně 6 hodin, u větší husy i 8 hodin. Dokud nebude maso měkké. Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte na měsíčky a na trošce sádla opečte dozlatova. Nechejte stranou, budete ji potřebovat před koncem pečení. Až je maso měkké, sundejte víko z pekáče. Budete překvapení, protože husa se bude koupat ve vlastní šťávě. Do této šťávy nasypejte cibuli. Zvyšte teplotu na 160 °C a zhruba půl hodiny dopékejte, aby byla křupavá kůže. Naporcujte a podávejte se zelím a knedlíkem.

Martinské rohlíčky

  • 500 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 1 lžička soli
  • 120 g cukru krupice
  • 30 g droždí
  • 2 vejce a 1 žloutek
  • 125 ml smetany nebo plnotučného mléka
  • citronová kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • špetka muškátového květu
  • maková, povidlová nebo tvarohová náplň
  • 1 žloutek na potření před pečením
  • na posypání: mandle krájené na plátky a jemný moučkový cukr

Připravte si kvásek. Droždí rozetřete vidličkou s jednou lžící cukru, dokud nepovolí na řídkou kaši. Přimíchejte lžíci mouky, dvě lžíce vlažné smetany a nechte na teplém místě zpěnit na kvásek. Máslo rozdrobte v mouce na co nejjemnější drobenku (nejrychleji to pochopitelně jde v kuchyňském robotu). Přidejte cukr, kvásek, vajíčka, žloutek, smetanu, sůl a koření a důkladně zpracujte na jemné těsto. Mělo by mít takovou konzistenci, aby se dalo rozválet. Přendejte těsto na pomoučněný vál, rozválejte na placku a tu pak složte shora a zespodu na třetiny. Pootočte o 90 stupňů, znovu rozválejte a znovu složte. Tentokrát už bez otáčení naposledy zopakujte rozválení a složení, měli byste skončit s těstem složeným zhruba do čtverce. Zakryjte ho nahřátou mísou nebo hrncem a nechte půl hodiny kynout. Vykynuté těsto znovu rozválejte na pomoučněném válu. Pokud chcete tvořit podkovy, rozkrájejte ho na obdélníky velikosti 4 x 8 cm, pokud dáváte přednost rohlíčkům, rozdělte těsto na 6 dílů, každý rozválejte na kruh a ten pak rozřízněte na 8 dílů, celkem tedy budete mít 48 výsečí. Nyní začněte plnit; podkovy můžete pomazat náplní po celém povrchu a poté stočit a zahnout do požadovaného tvaru, u rohlíčků však rozdělte náplň jen po obvodu kruhů, z této strany do středu pak každý srolujte a lehce ohněte. Vytvarované pečivo přeneste na plechy vyložené papírem na pečení a nechte v teple vykynout na dvojnásobek, zhruba počítejte s 30-60 minutami. Zbývající žloutek rozšlehejte se 2 lžícemi vody a touto směsí potřete vykynuté rohlíčky. Posypte mandlemi a pečte při 180 stupních 15-20 minut, dokud nezezlátnou na povrchu. Sejměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Ještě vlažné je poprašte moučkovým cukrem.

Čtěte také:

Reklama