DSC_0627.jpg (147 KB)
Tradice oslav svátku svatého Martina sahá až do velice dávných dob. V chalupách bývalo po úrodné sezóně dost jídla, aby se mohlo hodovat. Býval to samozřejmě oblíbený svátek všech. Proč? Protože se konečně slavil odpočinek po dlouhém období těžké práce, čeledníci dostávali touto dobou svou mzdu, konaly se trhy. V této době byly husy nejlépe vykrmené, a proto vhodné na pekáč. I proto je dnes husí pečínky neodmyslitelně spojena s tímto svátkem.

Původ spojitosti mezi svatým Martinem a husou ale můžeme nalézt také ve dvou legendách. Ta první praví, že husy svatého Martina při kázání tolik rušily, že nyní pykají na svatomartinském pekáči. Druhá legenda praví, že se svatý Martin před svou volbou biskupem ze skromnosti skrýval v husníku, ale husy ho svým kdákáním prozradily.

Nezapomeňte si upéct také martinské rohlíčky. Jsou výborné! 

Svatomartinská husa 

  • 1 velká husa
  • sůl
  • drcený kmín
  • 4 velké cibule
  • 2 jablka
  • kousek sádla

Den předem si husu nasolte a okořeňte drceným kmínem. Obojí do masa pěkně vmasírujte a nezapomeňte ochutit i zevnitř!

Nechejte odležet v lednici, minimálně 12 hodin. Husu vyndejte z lednice dvě hodiny před samotným pečením.

Troubu předehřejte na 120 °C. Husu v pekáči, přikrytou víkem, dejte do trouby a pečte. Dlouho. Minimálně 6 hodin, u větší husy i 8 hodin. Dokud nebude maso měkké.

Mezitím oloupejte cibuli, nakrájejte na měsíčky a na trošce sádla opečte dozlatova. Nechejte stranou, budete ji potřebovat před koncem pečení.

Až je maso měkké, sundejte víko z pekáče. Budete překvapení, protože husa se bude koupat ve vlastní šťávě. Do této šťávy nasypejte cibuli. Zvyšte teplotu na 160 °C a zhruba půl hodiny dopékejte, aby byla křupavá kůže.

Naporcujte a podávejte se zelím a knedlíkem.

DSC_0616.jpg (78 KB)

Domácí knedlíky

  • 8 rohlíků (ne čerstvé)
  • 4 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • 500 ml mléka
  • sůl
  • muškátový květ

Rohlíky nakrájíme na co nejmenší kostičky. Starší rohlíky se lépe krájí a nasají méně tekutiny. Já ještě navíc dělám to, že nakrájené kostičky dám na plech a nechám celý den proschnout. Když nemám čas, tak nakrájené rohlíky dám do trouby, zapnuté na slabou teplotu a alespoň hodinu dokřupava suším.

Žloutky oddělíme od bílků a smícháme s mlékem, které jsme osolili a ochutili muškátovým květem.

Touto směsí zalijeme rohlíky.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který také opatrně přimícháme ke směsi v míse. Mícháme jemně, aby sníh zůstal co nejvíce nadýchaný. Průběžně a střídavě přidáváme také mouku.

Kdo chce knedlík dochutit, můžete jemně přimíchat zelené bylinky, cibuli, anglickou slaninu, špek...
Z hotového těsta vytvoříme buď jeden velký knedlík, který zabalíme do potravinářské folie. Tu propícháme, aby mohla ucházet pára, a vaříme ve vroucí vodě, kterou jsme osolili, asi 15 až 20 minut (záleží na velikosti knedlíku).

Asi v polovině varu otočíme knedlík naopak.
Kdo chce menší knedlíky, tak uválí menší koule nebo vytvaruje noky za pomoci dvou lžic.

Menší knedlíky a noky vaříme kratší dobu, asi 10 minut. Opět podle velikosti, čím menší, tím kratší čas.

Dobrou chuť přeje Elly.

Vyzkoušejte méně tradiční svatomartinské menu a také tradiční moučník

Kachna s hruškami a dýňovou polentou

DSC_0148.jpg (139 KB)

Vyberte si to nejlepší zelí

zeli.jpg (22 KB)

Martinské rohlíčky

rohlicky.jpg (75 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková

Reklama