„Velikonoce jsou velmi významným svátkem a spousta lidí připravuje mnoho velikonočních dobrot, proto jsme se rozhodli obohatit slavnostní stoly o recepty ve zdravější variantě s využitím našich výrobků Kysané smetany z Valašska a Bílého jogurtu z Valašska,„ říká ing. Radka Benešová, marketing manager Mlékárny Valašské Meziříčí. „Mrkvovou bábovku si můžete připravit nejen na Velikonoce, ale můžete pohostit rodinu nebo návštěvu kdykoliv.  Perníčky zase mají děti rády a mohou je tak mlsat ve zdravé variantě,“ dodává Radka Benešová.

Velikonoce jsou tradičním svátkem, avšak s pohyblivým datem. Datum Velikonoc se tak rok od roku mění. To proto, že se termín Velikonoc stanovuje podle lunárního kalendáře. Například v roce 2019 připadají Velikonoce na 21. dubna, Velikonoční pondělí na 22. dubna, zatímco v roce 2018 byly již počátkem dubna. Prostá definice říká, že Velikonoce připadají na první neděli po prvním jarním úplňku Měsíce. Počátek jara je přitom stanoven úředně na 21. března, přičemž to astronomické jaro může nastat až o dva dny dříve. Velikonoce tak mohou připadnout prakticky na kterékoliv datum mezi 22. březnem až 25. dubnem.

Velikonoční mrkvová bábovka s Kysanou smetanou z Valašska

Suroviny:

  • 1 Kysaná smetana z Valašska
  • 5 vajec
  • 180 g cukru moučka
  • 180 ml oleje
  • 310 g cereální nebo špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 4 lžíce Čerstvé mléko z Valašska (případně může být jiné)
  • 4 ks nastrouhané mrkve

Postup:

Nejprve si vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a postupně přidáváme olej. Do vzniklé hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva, Kysanou smetanu z Valašska a Čerstvé mléko z Valašska. Do vzniklého těsta přimícháme najemno nastrouhanou mrkev a promícháme. Nakonec přidáme sníh z bílků. Těsto nalijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy. Pečeme na 160 stupňů cca 45 minut. Po upečení můžeme pocukrovat, případně polít rozpuštěnou bílou čokoládou.

Zdravé velikonoční perníčky

Suroviny:

  • 500 g špaldové nebo cereální mouky
  • 160 g třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 120 g medu
  • 4 vejce
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 lžička skořice + 2 lžičky perníkového koření

Postup:

V hnětací míse si smícháme mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, jedlou sodu, skořici a perníkové koření.  Máslo rozpustíme a necháme vychladnout, poté přidáme společně s medem a vejci k sypkým surovinám.  Vše rozmixujeme a ručně zpracujeme do hladkého těsta. Pokud by se těsto lepilo přisypeme mouku. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme den odležet. Druhý den vyválíme těsto o tloušťce 0,5 cm a vykrajujeme perníčky ve tvaru zajíčků nebo vajíček. Pečeme při 160 stupních 12 - 15 minut. Perníčky můžeme dozdobit dle fantazie.

Více na MLEKARNA-VALMEZ.CZ

Reklama