Až letos budete plánovat sváteční pohoštění ke stromečku nebo na silvestrovskou párty, zkuste zapomenout na chlebíčky a místo toho se vrhněte do světa španělských tapas. Jsou jednoduché, vypadají luxusně a nabízejí pravý gurmánský zážitek. Inspirovat se můžete například třemi recepty od známé foodblogerky Svatavy Vaškové alias Coolinářky. „Efekt tapas ještě znásobíte působivým servírováním. Spíše než porcelán s vánoční tematikou se přitom hodí jednoduché, ale elegantní dřevěné misky, talíře, podnosy či prkénka,“ dává tip Barbora Kovandová, výkonná ředitelka společnosti Blex, která se specializuje na výrobu a prodej kuchyňského náčiní a provozuje e-shop Kulinaria.cz.
K tapas jedině cava! Španělská sestra pravého šampaňského vás nadchne
Dáte-li letos tapas šanci, určitě je nezapomeňte doplnit španělským šumivým vínem cava, které lze po právu nazvat španělským šampaňským. Je totiž vyráběna úplně stejnou metodou jako její známější francouzský bratr. Pokud nejste opravdový znalec, rozdíl v chuti nepoznáte.
„Cava je kvalitní a chutné šumivé víno a v České republice jeho popularita rychle roste. Se sklenkou tohoto šumivého vína podtrhnete jakýkoliv druh jídla: maso, ryby, mořské plody, sýry, uzeniny i dezerty. Cava totiž úžasně vede chutě a skvěle čistí chuťové pohárky,“ uvádí Lenka Dulíková ze společnosti Mont Marcal Distributions, která je výhradním distributorem španělských šumivých vín z vinařství Mont Marçal pro ČR.
Chuť cavy charakterizují svěží ovocné tóny a praskání jemných bublinek na jazyku. Nejlépe si ji vychutnáte vychlazenou na teplotu 5 až 8 °C. Pokud ji přechladíte, riskujete, že ztratí jemné nuance chutí a vůní, které ji činí tak lahodnou. Podávejte ji ve vysoké sklence „flétně“, která zpomaluje vyprchávání bublinek.
Sváteční tapas na váš stůl
Foodblogerka Svatava Vašková alias Coolinářky připravila tři jednoduché recepty, s nimiž zaujmete každou návštěvu.
Lososové rolky s avokádem
Suroviny:
- 200 g uzeného lososa
- 100 g lučiny
- 1 lžíce sekaného čerstvého kopru
- ½ avokáda
- ⅓ salátové okurky
- pepř
Na potravinářskou folii klaďte plátky uzeného lososa. Na ně namažte v tenké vrstvě lučinu s trochou nasekaného kopru a čerstvě mletého pepře. Doprostřed položte podélně nakrájené avokádo a salátovou okurku a pomocí folie zabalte do rolky. Rolku dejte do lednice na zhruba dvě hodiny ztuhnout a pak ji nakrájejte na jednotlivé kousky.
Tip na servírování: Dortový stojan z teakového dřeva Ø20 cm
Všechny dorty, zákusky i slané pochutiny krásně vyniknou na dortovém stojanu z recyklovaného teakového dřeva. Každý kousek je originál, který se pyšní jedinečnou organickou kresbou. Skvěle vynikne i jako designový doplněk na vašem stole a je ideální pro focení vašich pokrmů.
Dostupné na e-shopu Kulinaria ZDE.
Cena 762 Kč.
Jednohubky s melounem a šunkou jamón ibérico
Suroviny:
- ½ melounu cantaloupe
- 100 g šunky jamón ibérico
- čerstvá bazalka
- 100 g mini mozzarelly
Na párátka napichujte odspodu kousek melounu, na něj šunku, pak lístek čerstvé bazalky a nakonec kuličku mini mozzarelly.
Tip na servírování: Teakové kuchyňské prkénko Belly
Bez kvalitního prkénka se v kuchyni neobejdete. Poslouží nejen při přípravě surovin na vaření, ale také ke stylovému servírování hotových pokrmů. Prkénko Belly je vyrobeno z recyklovaného teakového dřeva. Každý kousek je originál, který se pyšní jedinečnou organickou kresbou.
Dostupné na e-shopu Kulinaria ZDE.
Cena 840 Kč.
Cizrnový hummus s česnekem a sladkou paprikou
Suroviny:
- 1 konzerva cizrny
- 1/3 stroužku česneku
- 2 lžičky sezamové pasty tahini
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka mletého římského kmínu
- špetka sladké papriky
- olej
- sůl
Cizrnu slijte a přendejte do mixéru, přidejte tahini pastu, česnek, římský kmín, šťávu z citronu, asi 4 lžíce oleje a vše rozmixujte dohladka. Ochutnejte a dochuťte solí. Hummus podávejte pokapaný olivovým olejem a posypaný troškou sladké papriky.
Tip na servírování: Sada misek z teakového dřeva 3 ks
Sada 3 různě velkých misek z recyklovaného teakového dřeva je ideální pro podávání drobných pochutin či dipů. Každý kousek je originál, který se pyšní jedinečnou organickou kresbou.
Dostupné na e-shopu Kulinaria zde.
Cena 659 Kč.
Cava Extramarium pro jedinečné sváteční požitky
Cava Extremarium Brut Reserva Organic
Cava Extremaruim Brut Reserva Organic je výjimečné ekologické šumivé víno ze slunného Španělska. Vyrábí se ze čtyř odrůd, které se sbírají a zpracovávají odděleně. Vzniká tak lahodné šumivé víno svěží, ovocné, krémové chuti s velmi příjemnými tóny syrových mandlí a lískových oříšků. Je skvělé k jídlům s kyselou nebo výraznou chutí. Obsah alkoholu 12 %, odrůdy: Xarel·lo, Macabeo, Parellada a Chardonnay.
K dostání na e-shopu Kulinaria.cz zde.
Cena: 330 Kč
Cava Extremarium Brut Nature Reserva Organic
Cava Extremaruim Brut Nature Reserva Organic je špičkové ekologické šumivé víno z vinařské oblasti Penedès. Vyrábí se ze čtyř odrůd, které se sbírají a zpracovávají odděleně. Vzniká tak lahodné šumivé víno s vůní broskve, grepu, citrusových plodů, vanilky a bílých květů. Chuť je svěží, ovocná a krémová s příjemnými tóny syrových mandlí a lískových oříšků. Je skvělé k jídlům s kyselou nebo výraznou chutí. Obsah alkoholu 12 %, odrůdy: Xarel·lo, Macabeo, Parellada a Chardonnay.
K dostání na e-shopu Kulinaria.cz zde.
Cena: 330 Kč
Cava Extremarium Brut Rosé Reserva Organic
Cava Extremaruim Rosé Brut Nature Reserva Organic je lahodné ekologické šumivé víno z vinařské oblasti Penedés. Pyšní se světle třešňovou barvou s intenzivní vůní malin a ostružin s náznaky růže a lilie. Chuť je intenzivní, příjemná, ovocně svěží s jemnou, a přitom bohatou perlivostí. Hodí se k široké škále pokrmů od salátů a těstovin až po mořské plody či k dezertům, obzvláště těm s bobulovitým ovocem a čokoládou. Obsah alkoholu 12 %, odrůda: Pinot Noir.
K dostání na e-shopu Kulinaria.cz zde.
Cena: 330 Kč
Nový komentář