Až budete mít tuhle roládu hotovou, určitě ji na talíři ještě ozdobte čerstvým ovocem, ideálně lesními plody - borůvky, maliny, jahody, ale klidně i rybízem.
Suroviny
- 5 vajec
- 100 g polohrubé mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíce kakaa
- 1 lžíce oleje
- 1 lžíce horké vody
- 100 g cukru krupice
krém
- 500 ml smetany ke šlehání
- 500 g mascarpone
- 100 - 150 g moučkového cukru
ovocné želé
- 200 g lesního ovoce (může být mražené)
- 250 g cukru (nejlépe však dochutit podle kyselosti ovoce)
- 2 ks vanilkového pudinku
- 1,5 dcl vody
na dozdobení
- 4 - 6 Kinder mléčných řezů (podle formy)
Postup
Nejprve si vyšleháme tuhý sníh z pěti bílků. Žloutky a cukr vyšleháme do pěny. Postupně přidáme lžičku horké vody a olej. Přidáme kakao a pomalu přidáváme mouku s kypřícím práškem. Do vzniklé hmoty opatrně vmícháme tuhý sníh.
Těsto dáme na plech s pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě 10 minut na 180 stupňů.
Upečený korpus necháme vychladit.
Připravíme si krém. Šlehačku vyšleháme do tuha a přidáme mascarpone a cukr. Vytvoříme tuhý krém.
Dále si připravíme ovocné želé a to takto. Do hrnce dáme ovoce a přidáme cukr a 1/2 dcl vody. Ovoce přivedeme k varu. Ve zbytku vody si rozmícháme vanilkový puding a přimícháme do ovoce. Vaříme stejně jako klasický puding s mlékem. Hotové ovocné želé dáme vychladit na tělesnou teplotu.
Korpusem vyložíme formu na srnčí hřbet. Tato dávka vyjde na dvě formy. Opatrně přitlačíme ke stěnám formy tak, aby korpus doléhal ale netlačit ať zůstane korpus nadýchaný. Do vzniklého důlku dáme vrstvu krému. Asi 3 cm na tuto vrstvu dáme ovocné želé 2 cm a nakonec přikryjeme vrstvou z kinder mléčných řezů.
Dáme vychladit do ledničky. Vychladlý tunel vyklopíme z formy a potřeme zbytkem krému, nakonec posypeme hoblinkami z čokolády.
Dobrou chuť přeje Alena Křištofová.
Rolády, které se rozplývají na jazyku...
Nadýchaná šlehačková roláda s ovocem
Zdroj fotografií: Alena Křištofová, Alena Kolaříková, archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
1/2 dcl vody na dva pudingy, když jeden puding je na 1/2 l mléka, to z toho musí být hrouda, myslím, že v popisu je chyba
taková dobrota, škoda ji zabít kinder mléčným řezem nahoru
Vypadá dobře.
Vypadají dobře, určitě vyzkouším.
Vypadá úžasně
Mám je také moc ráda s jakoukoliv náplní. Už se mi sliny sbíhají.
Rolády miluji,nejvíce piškotové s pařížským krémem,neb s ovocem