Studnice dobrých a poctivých receptů, sousedka Irenka, se zase vytáhla. Bábovka z kynutého těsta, s kakaem, podle receptu babičky Žofie. Odoláte, nebo vyzkoušíte?
Byla mi nabídnuta při návštěvě ke kávě. Přiznám se, že bábovku z kynutého těsta jsem ještě nejedla. Vypadala krásně, a tak jsem ráda ochutnala. Je podle receptu, který používala už babička sousedčina manžela, Žofie. A takové recepty já mám fakt moc ráda.
Navíc je postup velice snadný, dostupné suroviny, které má většina z nás běžně doma.
Suroviny
- 30 g droždí
- 100 g cukru krupice
- 500 g hladké mouky
- asi 250 ml mléka
- 1 vanilkový cukr
- špetka soli
- 1 lžička citronové kůry
- 2 žloutky
- 100 g rozpuštěného másla
náplň
- 30 g másla
- 30 g moučkového cukru
- 30 g kakaa
Postup
Z droždí, trochy vlažného mléka a trochy cukru necháme vzejít kvásek.
Smícháme s ostatními surovinymi a vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout.
Rozválíme na obdelník silný asi 2 cm. Potřeme rozpuštěným máslem, poprášíme cukrem i kakaem a srolujeme. Závin stočíme do bábovkové formy a necháme ještě kynout asi třičtvrtě hodiny nebo hodinu.
Pečeme na 170 °C, 40 až 50 minut.
Po vyklopení necháme trochu vychladnout a podáváme posypané moučkovým cukrem.
Dobrou chuť přeje Elly a Irenka.
Nový komentář
Komentáře
Recept si píšu!!!!
yavip — #36záleží, jak máš vysokou bábovku, jsou různě velké. Těsto na skládanou kynutou bábovku je líp vypracovat ručně na vále, mělo by být trošku pevnější. Pak jde dobře rozválet na tenko a nadělat víc závinů. Ovšem, já kolikrát udělám těsto hodně měkké, které taktak rukama roztahám, dám náplň, pak ručně zamotám a musím si u toho pomáhat stěrkou. Těsto se rozjíždí. A smotané pak pomoučenýma rukama vhodím do vymaštěné formy. Tady by se ta kombinace moc nedařila a nebylo by to tak hezky zatočené na řezu jako když máš těsto tužší a přesnější. Anebo se dají udělat plněné kousky, tak jako jsou Honzovy buchty, a vyskládat do bábovkové formy napřeskáčku podle náplní
Když je mezi sebou nepomastíš, pěkně se propojí a nebudou se po upečení odlupovat od sebe.
gerda — #33 asi bych to spíš zkusila ze dvou závinu. Taky dobrý nápad : ) a bylo by tam i více náplně, jak mě dnes kritizovali, ze proč je ta náplň jen u jednoho kraje : D no já za to - částečně - nemohu : D
Ale musím říct, že ten obrázek po řezu mi stál za to : )
gerda — #33 Ten plněný cop občas dělávám, ale to už je fakt sváteční věc.
yavip — #30 No jo, potřebovala jsem se odreagovat.
yavip — #29taky se dají udělat tři záviny s různými náplněmi a ty se pak naskládají na patra na sebe. Při řezu je to moc pěkné. Nebo se uplete třípramenný cop.
gerda — #31
paníliška — #28nemůže být jiná, tahle nikdy nezklame.
paníliška — #28 super, dneska jsme měly stejný program : )
Tak jsem ji šla hned udělat - svátečně, když se o víkendu stěhuji - a musím říct, že ač kynuté těsto nemusím, s kakaem bylo úžasné. Nakynulo mi ale víc, než jsem čekala.
Díky za tip Elly : )
Tak - bábovka je skvělá.
paníliška — #26na kynuté je fakt sádlo nejlepší, vepřové taky. Případně v kombinaci s tím olejem, těsto je lehounké.
gerda — #24 Tomu věřím, já zas raději používám do těsta olej, s máslem mi připadá sušší. Ale na povrch máslo, samozřejmě.
gerda — #21 Ne,kynutá bábovka ani omylem,byť by měla krustu jako hrom.Nám chutná úplně jiná.
paníliška — #22klidně polej, ať je toho dost. Nejlepší na buchty je slepičí sádlo, ale k tomu se teď málokdo dostane. Těsto je potom jako peříčko.
rozpuštěným
Ok, tak těsto už kyne, náplň bude z povidel a hojně pomažu rozpuštšěným máslem.
kobližka — #16aby to třebas nebylo tak suché a mělo krustu, jak popisuju níž
Fakt je to výborné. Nakonec - dá se upéct současně závin i bábovka, je to jedno těsto.
Bábovka je určitě výborná,ale u nás kynutá těsta nejsou v oblibě.
tak bábovku z kynutého těsta jsem ještě nepekla, o důvod víc ji vyzkoušet