A právě na tomhle programu jsem včera náhodou narazila na svého oblíbence - Jamieho Olivera.
Vyhrabával zrovna cibuli ze záhonku a byl jako vždycky kouzelný. :-) Když si představím sebe na zahrádce, tak nechápu, jak to ten chlap dělá. Díl o cibuli jsem sledovala po očku z kuchyně, ale další díl, jahody, už jsem sledovala z křesla. Po ruce sešit a tužku, co kdyby náhodou Jamie vařil něco n e o d o l a t e l n é h o!
Jahodový salát se sýrem, octem, olejem a dalšími surovinami mě příliš nezaujal. Ale ty další... mňam!
Rýžový pudink s jahodovým džemem
2 kg čerstvých jahod
300 g cukru krupice
1 hrnek rýže
5 hrnků mléka
1 vanilkový lusk
velké sněhové pusinky
Vím, že nejste žádné Marušky, a za dvě kila čerstvých jahod si o mně budete myslet, že jsem cvaklá. Nejsem. Já tenhle skvělý recept neudržím do léta. Takže použijte třeba domácí jahodový džem nebo třeba mražené jahody. A s čerstvými to zkuste v létě.
Takže. Čerstvé jahody si očistíme, odstraníme vršky se stopkou a jahody ručně rozmačkáme s 300 g krupicového cukru. Vznikne krásná lesklá hmota, kterou dáme vařit na sporák. Přivedeme k varu, ztlumíme na mírný žár a necháme probublávat asi půl hodiny. Průběžně mícháme a sbíráme pěnu, která se nám tvoří na povrchu.
Džem nám probublává a my si připravíme krémový rýžový puding. Můj přítel nesnáší sladkou rýži a nevěřil mi, že není nemožné připravit ji chutně. Když pozoroval, jak ji vaří Jamie, uznal, že tohle by možná ochutnal.
Jamie si vanilkový cukr připravuje sám, hodí do mixéru deset vanilkových lusků, které rozemele, a potom přidá dvě kila cukru. Směs dá do velké nádoby, řádně zavře a má zásobu na dlouhou dobu.
Rýžový pudink vaříme pod poklicí asi dvacet minut na mírném žáru a nezapomínáme míchat. Jestli se vám bude zdát příliš hustý, stačí přidat trochu mléka.
A to nejzajímavější na závěr. Jamie si na připravený velký talíř rozdrobil velkou sněhovou pusinku (nebo více malých). Pro zajímavý křupací efekt. Na drť nalejeme pudink, a ten ozdobíme horkým jahodovým džemem. Ještě lehce posypeme pusinkovou drtí a můžeme podávat.
čerstvé jahody
likér Pimm´s
zavařený zázvor
vanilkový lusk
vanilková zmrzlina
linecké sušenky
Ani fakt, že větší část potřebných surovin nemám právě ve spíži, mě neodradil od lásky na první pohled. A už jsem přemýšlela, jak si ho upravit podle aktuální situace. :-) Bohužel mi chybí to hlavní, čerstvé jahody, tak zkoušku receptu musím nechat na později.
Likér Pimm´s je anglická specialita. Základ tvoří gin, macerované bylinky a přídavek chininu. A podává se k němu třeba kyselá okurka.
Zavařený zázvor se u nás sehnat dá, nejlépe v nějaké prodejně s orientálními pochoutkami. Nebo si jej můžete zavařit sami.
Stejné je to s lineckými sušenkami. Do tohoto receptu můžete koupit nějaké máslové čajové sušenky, nebo si je upéct. Třeba podle receptu od kytičky.
A když máme všechny krkolomné suroviny, tak zbytek už je jednoduchý a rychlý. Jahodám trochu seřízneme vršek, aby stály (tím odstraníme zbytek po stopce). Naskládáme do pekáčku (hodně natěsno) a pokapeme likérem Pimm´s. Já bych Pimm´s v našich podmínkách klidně vyměnila za rum. :-)
Po jahodách trochu poházíme nakrájený zázvor a pokapeme šťávou ze zavařeniny, ve které jsme rozetřeli obsah jednoho vanilkového lusku. Luskem ještě vytřeme misku od zázvorovo-vanilkové šťávy a položíme ho nahoru, na jahody.
Zapečeme pod grilem - asi půl minuty až minutu. Jen aby jahody pustily šťávu a ohřály se.
Servírujeme na talířku s kopečkem vanilkové zmrzliny a drtí z lineckých sušenek. Ty jsme předtím zabalili do utěrky a rozbili tlučením o stůl.
Vypadalo to úžasně.
Máte-li Spektrum, nenechejte si ujít, jak Jamie vaří doma. Seriál se teprve rozjíždí. Vysílá se každý všední den v 10.50 nebo 17.05, a to hned dva díly. Dnes to jsou Fazole a Rajčata, v pondělí pak Nálev a zavařeniny a Cuketa.
Sledujete, jak vaří Jamie Oliver? Zkoušeli jste nějaký jeho recept?
Nový komentář
Komentáře
ještě jsem nezkoušela
viděla jsem kupu dílů a některé recepty dělám...
Beaute — #13 to je a velka

Myslím že ani není Jamieho cíl, aby někdo vařil podle jeho receptů přesně. Pro mě je velkou inspirací co se týče kombinace chutí, které by mě nenapadly. Jinak všechno kolem je jen mediální a komerční humbuk Kuchařky jsem si půjčila v knihovně
krásné fotky a z jedné použitelné 3 - 4 recepty
no nekupte to za 500
Jediné co je super je jeho nádobí od Tefalu
Díky němu dávkuji od oka a přiměřeně, nebojím se koření a vaření mě začalo fakt bavit. Nevařím přímo podle něj, ale jako inspirace je to dost good. Jak mu ty ruce kmitají.
VendaZ: Hlad je sviňa
Na toho kuchařskýho fešáka občas kouknu a kouká se na něj hezky. Ale vařit podle něj, to by přítel nejedl.
elly: nevystačím - to byl vtip, já mám ráda osvědčené a již ochutnané recepty. Nerada vařím něco, co jsem neochutnala. Nemám odvahu.
mindulinka: no jo, ale celý život si s tím nevystačíš
Recepty od Jamieho jsou super, sice něco není přesně podle naší (české) chuti, ale většinu stojí zato vyzkoušet. mindulinka: já van.lusk taky moc nepoužívám, dostala jsem ho loni jako bonus při objednávce koření od Antonína a moc se mi neosvědčil. Obvykle používám vanilkový (podotýkám NE vanilinový) cukr od dr.Oetkera. A fakt SUPER je ten extrakt co prodávají v Oxalisu a stojí proti van.lusku pár korun
elly: jednoduchý jídlo je: strčit kuře do trouby - jo nezapomenout osolit. závisla na čokoládě: ano leckdy mi chybí odvaha
Podle mé zkušenosti chlapi jsou super kuchaři, tenhle pořad miluji. Mít odvahu, tak jeho recepty vyzkouším, ale doma mi to nechtějí povolit
mindulinka: v čem se ti zdají ta jídla složitá? První jídlo je za půl hodinky hotové a to jen občas zamícháš a druhé máš na stole do pěti minut...
mám ráda rychlá jídla, tohle je dost složitý. Mimochodem také jsem chtěla vyzkoušet vanilkový lusk - lákalo mě to, jak to kuchaři používají - už při koupi se mi podlamovala kolena - 60Kč za kus a hrdě jsem se dala do pečení. Výsledek - musím říct, že vanilinový cukr ovoní krém lépe a nejsou po něm zrníčka a nestojí tak hříšně.
Sleduju,obdivuji,že vaří tak lehce,ale zatím jsem nic nezkoušela,i když jeho kuchařky mám pročtené.
eeeeech. me teda jamie moc nezaujal. a krom toho mi pripada ze zije lehce mimo realitu.
Na Jamieho koukáme pravidelně. Jeho recepty jsou úžasné a hotová jídla vypadaj nádherně. Ta zahrádka s bylinkami, si nedovedu představit u nás.
Asi máme tu stejnou společnost
. Spektrum sleduju taky a doporučuju ti dalšího kuchtíka, je úžasně rozcuchaný
. Vypadlo mi, ale jak se jmenuje
, zkusím zjistit. Taky skvěle vaří
Jo a Jamieho mám ráda a ráda na něj koukám. Mám půjčenou kuchařku, kterou napsal