Co to je superpotravina

Superpotravina je marketingové označení pro potravinu, která obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek. To však není oficiální definice, protože žádná taková neexistuje. Člověk, který alespoň trochu rozumí marketingovým strategiím ví, že superpotravina musí zároveň dobře vypadat a být dražší než jiné potraviny. To proto, aby měli lidé pocit, že si kupují opravdu něco výjimečného. Představte si, že vám není dobře, cítíte se unavené, obtloustlé a nezdravé a najednou si přečtete článek, kde se píše, že avokádo vám může v podstatě od základů změnit život. Po jeho pravidelné konzumaci obléknete staré džíny ze střední školy, energie budete mít na rozdávání a vaši přátelé budou jen nevěřícně kroutit hlavou, protože si přestanete věčně stěžovat. Najednou jste schopné zakoupit cokoliv.


Co nám avokádo dává

Nebudeme zastírat, že je avokádo pro náš organismus prospěšné. Obsahuje totiž draslík, magnezium, fosfor a vitamíny, dužina neobsahuje skoro žádný cukr a je zdrojem mono-nenasycených mastných kyselin, které by v oblasti příjmu tuků v našem denním režimu měly převládat. Před tím, než se stalo trendy, získávali jsme prospěšné tuky z rybího oleje, másla, olivového oleje,  ale i z některých druhů ořechů. Kromě toho avokádo v pokrmech dobře vypadá a během chvilky si můžete připravit vyvážené jídlo. Rozhodně bez něj ale nezemřete, a pokud se do vašeho jídelníčku dostanou výše zmiňované potraviny, vůbec ho k životu nepotřebujete.


Proč tedy pochybovat?

Není však avokádo jako avokádo. Vyjmenované blahodárné tuky, minerály a vitamíny obsahují avokáda, které si vypěstují lidé na malých farmách. Ty, které se prodávají v supermarketech, jsou jím na hony vzdálené. Z avokáda, které je podtržené, musí dva týdny dozrávat a je plné pesticidů, nic moc mít nebudeme. Koupit lze bio avokádo, které může stát až 70 Kč za kus, čímž se z jídla, které bychom měli konzumovat pravidelně, stává super požírač našich peněz.

Nejhorší však je, že s avokádem je v Mexiku (odkud se k nám dostává) podobný problém jako u nás s řepkou. Mexickým farmářům se momentálně totiž nevyplatí pěstovat nic jiného než avokáda, protože mají z jejich prodeje mnohonásobně vyšší zisk, než kdyby pěstovali třeba fazole. Jenže s jídlem roste chuť a farmáři jsou lační po penězích, a tak ignorují zákony, kácejí staré borovicové stromy a na místo nich sázejí avokádovníky. Ty potom musí stříkat chemií a zavlažovat. A to hodně! Na vypěstování půl kila avokád je zapotřebí 272 litrů vody, což je podle serveru The Guardian čtyřikrát více než při produkci jednoho kila pomerančů a desetkrát více než u kilogramu rajčat. To je docela troufalé, když část světa (Mexiko nevyjímaje) trpí nedostatkem vody.

Sečteno, podtrženo, avokádo, které kupujeme v supermarketech, není tak zdraví prospěšné, jak si myslíme a jeho pěstování ničí přírodu. To tedy není moc super, že?

Čtěte také:

Reklama