![5cfa403265a07obrazek.png]()
Co to je superpotravina

Co nám avokádo dává
Nebudeme zastírat, že je avokádo pro náš organismus prospěšné. Obsahuje totiž draslík, magnezium, fosfor a vitamíny, dužina neobsahuje skoro žádný cukr a je zdrojem mono-nenasycených mastných kyselin, které by v oblasti příjmu tuků v našem denním režimu měly převládat. Před tím, než se stalo trendy, získávali jsme prospěšné tuky z rybího oleje, másla, olivového oleje, ale i z některých druhů ořechů. Kromě toho avokádo v pokrmech dobře vypadá a během chvilky si můžete připravit vyvážené jídlo. Rozhodně bez něj ale nezemřete, a pokud se do vašeho jídelníčku dostanou výše zmiňované potraviny, vůbec ho k životu nepotřebujete.
Proč tedy pochybovat?
Není však avokádo jako avokádo. Vyjmenované blahodárné tuky, minerály a vitamíny obsahují avokáda, které si vypěstují lidé na malých farmách. Ty, které se prodávají v supermarketech, jsou jím na hony vzdálené. Z avokáda, které je podtržené, musí dva týdny dozrávat a je plné pesticidů, nic moc mít nebudeme. Koupit lze bio avokádo, které může stát až 70 Kč za kus, čímž se z jídla, které bychom měli konzumovat pravidelně, stává super požírač našich peněz.

Nejhorší však je, že s avokádem je v Mexiku (odkud se k nám dostává) podobný problém jako u nás s řepkou. Mexickým farmářům se momentálně totiž nevyplatí pěstovat nic jiného než avokáda, protože mají z jejich prodeje mnohonásobně vyšší zisk, než kdyby pěstovali třeba fazole. Jenže s jídlem roste chuť a farmáři jsou lační po penězích, a tak ignorují zákony, kácejí staré borovicové stromy a na místo nich sázejí avokádovníky. Ty potom musí stříkat chemií a zavlažovat. A to hodně! Na vypěstování půl kila avokád je zapotřebí 272 litrů vody, což je podle serveru The Guardian čtyřikrát více než při produkci jednoho kila pomerančů a desetkrát více než u kilogramu rajčat. To je docela troufalé, když část světa (Mexiko nevyjímaje) trpí nedostatkem vody.
Sečteno, podtrženo, avokádo, které kupujeme v supermarketech, není tak zdraví prospěšné, jak si myslíme a jeho pěstování ničí přírodu. To tedy není moc super, že?
Čtěte také:
- Sáčkovec šustilka, nový druh čeledi odpadkoušovitých se přemnožil nejen v Krkonoších!
- Oslavme Světový den životního prostředí maličkostmi, jež pro Zemi mohou znamenat velkou pomoc
Zdroj fotografií: www.shutterstock.com
Nový komentář
Komentáře
Já mám avokádo ráda.Nejím ho často. Děkuji za zajímavé informace- o pesticidech v něm i o ekologickém dopadu jeho pěstování.
Dvakrát mi po něm bylo na umření, poprvé jsem myslela, že je to z česneku, který také pomazánka obsahovala. Podruhé jsem si ho nakrájela na pečivo a po chvíli jsem měla pocit, že jsem spolkla skálu! Hledala jsem na netu příznaky alergie na avokádo a začala jsem zjišťovat, že je dokonce nebezpečné! Už si ho nedávám a nechápu, že ho pediatři doporučují jako první příkrmy pro miminka!
No, jak o něčem řeknou, že je to superpotravina, tak po tom hned nejdu. Samozřejmě, že jsem ho ochutnala, ale nechutná mi z něj nic. Takže ho nekupuju. I kdyby o něm tvrdili cokoliv. Já mám ale pocit, že snad u všeho o čem tvrdí, jak je to něco extra, tak se nakonec stejně ukáže, že je to prostě jen reklama. A nebo to ničí přírodu.
Přiznávám, je to pro mne šok, že pěstování avokáda má takový negativní dopad na přírodu. I když jsem ještě avokádo neochutnala, vždycky okolo něho v obchodě mlsně kroužím, ale nakonec vyhraje mango, banán, granátové jablko nebo cokoliv jiného, vlastně ani nevím proč
Tak teď jsem jedině ráda, že ho nejím
A prý je jedovaté i pro psy.
tak to koukám.....