O tom, že sůl je nad zlato, není pochyb a k životu je nesmírně důležitá. Taky aby ne, je nezbytná pro normální fungování buněk a orgánů. Ale doporučenou dávku 6 gramů, která se rovná zhruba jedné malé čajové lžičce, průměrný člověk „přešvihne“ až dvakrát. Takto zvýšená konzumace vede k vysokému krevnímu tlaku, srdečním problémům a mnoha dalšímu.
Vyzrajte na dochucování!
Jen si vzpomeňte na pana krále z pohádky Sůl nad zlato, když mu dcera Maruška řekla, že ho má ráda jako sůl. Nechal vysypat veškerou sůl v království do řeky. A jídlo jim bez této vzácné přísady nechutnalo. Tím nejjednodušším a vlastně i zdravějším způsobem, jak jídlo ochucovat, jsou chytré náhrady jako je koření, byliny, sójové omáčky a mnoho dalšího.
Právě koření je ve východní medicíně považováno za zázračné a zdraví prospěšné. Voní, snadno promění chuť pokrmu, pomáhají s trávením, některé napomáhají posilovat imunitu, dokonce mají protizánětlivé účinky.
Miso pasta
![5a55dfb22869cobrazek.png]()

Jedná se o fermentovanou pastu ze sójových bobů a obilí. Nejčastěji se přidává do polévek a podle množství, které přidáte, ovlivní i výslednou chuť, která je o to aromatičtější.
Sójové omáčky
![5a55e04941670obrazek.png]()

Ty kvalitní se jmenují shoyu a tamari a neobsahují žádné glutamáty ani jiné chemické látky. A kromě toho také obsahují o poznání méně soli než běžné sójovky. Jsou plné vitamínů, minerálů a enzymů.
Rybí omáčka
![5a55e0d2a65dbobrazek.png]()

Vyrábí se z čerstvých ančoviček, které se nakládají do dřevěných sudů, kde se nechávají několik měsíců fermentovat. Je vhodná na dochucení masa, ryb i zeleniny.
Ústřicová omáčka

Tato omáčka má velmi specifickou a výraznou chuť a rozhodně ji poznáte v každém jídle, kam ji přidáte. Jedná se o extrakt ústřic vařených v omáčce z fermentovaných sójových bobů. Stačí pár kapek této omáčky a vaše jídlo dostane hned novou podobu.
Umeocet
![5a55e2e41879bobrazek.png]()

Poznáte jej podle ovocného aroma a výrazně slané chuti. Obsahuje velké množství živých enzymů a přidává se na závěr do polévek nebo omáček. Zkuste jej ale také přidat do zeleninového salátu.
Citron
Nezdá se vám, že by tento citrusový plod dodat pokrmu slanou chuť? Ano, nehodí se na všechno, ale například na přípravu kuřecího masa je to skvělá volba. Naložte maso do citronové (nebo limetkové) marinády a uvidíte, jak vás výsledek překvapí.
Také si přečtěte:
- Kávovník bude plodit i u vás doma! Vypěstujte si rostlinu, co voní i chutná
- Pryč s vánočními barvami. Světle růžové odstíny domácnost zjemní a zútulní
- Rozkvetlá zahrada v zimě? Zasaďte si jasmín nahokvětý
Nový komentář
Komentáře
Já když vařím tak moc nesolím,ale pokud pustím k plotně manžela se solí a kořením nešetří
Solím velmi málo.
Tak kuřecí jsemještě neukoušela s citronovou marinoádou, určitě vyzkouším.
myslím, že solím velmi málo, nám to tak vyhovuje, ale když přijedou mladí na oběd, tak si přisolují.
Jo tak to přesně dělá manžel - ještě jídlo ani neochutná a už solí. Z něj vždycky nemůžu
A nejvíc mě deptá s tím, že dává do polévek magi, přitom jsou chuťově dobré, ale on tam ten hnus prostě musí nakydat 
Citronovou, či limetkovou marinádu používám ráda a často, ústřicovou omáčku také a sojovou jsem přestala používat, právě kvůli nevhodným ingrediencím. Dále jsem se nepídila a tak jsem ráda, že existují zdravější alternativy - zkusím se po nich poohlédnout