sugo.jpg (210 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Můžete si připravit více druhů omáčky. Jen si nezapomeňte na sklenice poznačit použité suroviny. Můžete přidat česnek, bazalku, tymián, pepř, nové koření, bobkový list. Nebojte se experimentovat s chutí a vůní. 

Do té úplně nejzákladnější omáčky však nemusíte používat vůbec nic! Jen sůl... Doladíte si ji pak podle konkrétního jídla.

Suroviny

  • 4 kg rajčat
  • 4 velké cibule
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 2 lžičky soli

Postup

Ve velkém hrnci zahřejte olej. Dejte na něj opékat nahrubo pokrájené cibule. Až začnou zlátnou můžete přidat rajčata.

Rajčata nakrájejte na kousky a vsypejte do hrnce. Osolte a zapněte plotnu na nízkou teplotu. Rajčata začnou postupně pouštět šťávu, není potřeba vůbec podlévat. Až bude v hrnci dost tekutiny, můžete lehce zvýšit teplotu. 

Nechejte bublat bez poklice přibližně 45 minut. Hotovo.

Máte-li výkonný mixér, všechno postupně rozmixujte dohladka. Ještě můžete propasírovat přes jemné sítko.

Horkou omáčku přelijte do čistých, suchých sklenic. Ihned pevně zavíčkujte. 

Naskládejte na vyšší plech, na jehož dno jste položili utěrku. Zalijte vodou, aby dosahovala do výšky asi 3 cm. 

Dejte do trouby a zavařujte na 160 °C, 45 minut. Nechejte vychladnout a skladujte na chladném, tmavém místě.

Dobrou chuť přeje Elly.

K čemu pak můžete připravenou omáčku použít?

Lasagne - snadné a chutné jídlo

1.jpg (59 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Boloňská omáčka

2.jpg (102 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Směs na topinky s cuketou, rajčaty a paprikou

3.jpg (1.96 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Burrito s mletým masem a zeleninou

4.jpg (120 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama