DSC_0784.jpg (116 KB)

S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.

Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.

Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina - pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.

DSC_0767.jpg (101 KB)

Suroviny

  • 500 g mletého vepřového masa
  • 100 g pancetty nebo anglické slaniny
  • 2 menší mrkve
  • kousek celeru (aby ho po nakrájení bylo zhruba stejně jako mrkve)
  • 1 cibule
  • 200 g pasírovaných rajčat, protlaku nebo drcených rajčat v plechovce
  • 2 dcl červeného vína
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • olivový olej

Postup

Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.

bolo2.jpg (111 KB)

V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.

bolo3.jpg (112 KB)

Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.

DSC_0777.jpg (103 KB)

Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.

DSC_0778.jpg (96 KB)

Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata. 

Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.

Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.

DSC_0781.jpg (133 KB)

Podávejte s těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Máte chuť na špagety? Inspirujte se našimi rychlými recepty.

Snadné špagety se slaninou a špenátem

spagetyspenat2.jpg (285 KB)

Špagety s dýní

spagety4.jpg (94 KB)

Špagety Carbonara

carbonara2.jpg (83 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit