S boloňskou omáčkou je to podobné jako třeba s pizzou. Nedá se říct, že přesně tenhle recept je ten jediný pravý. Liší se kuchař od kuchaře a ani v Itálii, kde se tahle omáčka narodila, nepřipravují všichni tuto omáčku stejně.
Jedné zásady se ale drží v Itálii téměř všichni. Boloňská omáčka se nepodává se špagetami. Když si ji však budete vařit doma, záleží na vás. My jsme použili linguine, dlouhé jako špagety, ale placaté, široké asi 4 mm těstoviny.
Maso by se mělo používat vepřové a k němu voňavá italská slanina - pancetta. Když však máte kvalitní a voňavou anglickou slaninu, vůbec nic jejím použitím nepokazíte.
Suroviny
- 500 g mletého vepřového masa
- 100 g pancetty nebo anglické slaniny
- 2 menší mrkve
- kousek celeru (aby ho po nakrájení bylo zhruba stejně jako mrkve)
- 1 cibule
- 200 g pasírovaných rajčat, protlaku nebo drcených rajčat v plechovce
- 2 dcl červeného vína
- sůl
- pepř
- muškátový oříšek
- olivový olej
Postup
Zeleninu očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli, celer i mrkev. Stejně tak slaninu.
V hrnci rozehřejte olivový olej a dejte na něj opéct připravenou zeleninu a slaninu.
Opékejte, dokud není slanina lehce křupavá a cibule zlatavá.
Přidejte maso a promíchejte. Ochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Zalijte červeným vínem a zvyšte teplotu. Až se víno odpaří a v hrnci nezbyde žádná tekutina, tak se maso začne lehce připékat. Teď přidejte protlak nebo rajčata.
Dolijte asi 3 dcl vody, přiklopte poklicí a vařte. Nejméně dvě hodiny, ideálně i čtyři, na velice mírnou teplotu.
Občas zkontrolujte, promíchejte, doplňte trochu vody, je-li potřeba. Naopak na konci vaření můžete zvýšit teplotu a chvíli dovařit bez poklice, pokud se vám zdá omáčka příliš řídká. Naposledy ochutnejte a dochuťte solí či pepřem.
Podávejte s těstovinami, posypané nastrouhaným parmezánem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Máte chuť na špagety? Inspirujte se našimi rychlými recepty.
Snadné špagety se slaninou a špenátem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
také bez vína
taky nepridavam víno......vylepšuji cuketou
vařívám podobně, ale bez vína
Dala bych si.
Děkuji za recept :), ale vzhledem k tomu, že ne všechno jím, tak i u tohoto receptu bych pár přísad vynechala (např. slaninu a víno)
Lákavé, určitě vyzkoušíme
Jsem kuchařský barbar a nedouk......ale proč se to na konci vaří dvě až čtyři hodiny?