Zařazujete do jídelníčku v zimě více ovoce a zeleniny? Dbáte na to, aby vaše děti měly pestrou a vyváženou stravu? Pak si dejte pozor na fakt, že ovoce nemusí osahovat tolik vitamínů, jak je všeobecně známo. Vlivem řady faktorů ovoce i zelenina tyto složky ztrácí. Proč tomu tak je?
Jak vyplývá z výsledků srovnávacích studií, vitaminů a minerálů v ovoci a zelenině kvapem ubývá a nelze se na ně spoléhat jako na dostatečný zdroj. Tím naopak mohou být multivitaminové a multiminerální doplňky stravy.
Ovoce a zelenina mají tradičně pověst „nejzdravějších potravin“, především pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálů. Tato dobrá pověst ovšem v posledních letech značně utrpěla po té, kdy byly zveřejněny výsledky srovnávacích studií. Vědecké práce, které probíhaly od roku 1985 do roku 2002*, přinesly velká a dost nepříjemná překvapení. Odhalily totiž obrovský úbytek vitaminů i minerálů v jednotlivých druzích ovoce a zeleniny, které konzumujeme s přesvědčením, že nám dodávají kompletní zásobu těchto důležitých látek. Nejmarkantněji je to vidět například u rajčat, u nichž se snížil podíl vápníku oproti roku 1985 o neuvěřitelných 78 %, u brokolice to bylo o 73 %. Extrémně nízké hodnoty byly zjištěny také u vitaminu C, kde jeho obsah u jablek poklesl o 60 % a u jahod dokonce o 87 %.
Obsah vitamínů a minerálů v potraninách | Zkoumaná složka | Stav složky v mg/100g potraviny v roce | Rozdíl mezi roky | |||
1985 | 1996 | 2002 | 85-96 | 85-02 | ||
Brokolice | vápník | 103 | 33 | 28 | - 68% | - 73% |
kyselina listová | 47 | 23 | 18 | - 52% | - 62% | |
hořčík | 24 | 18 | 11 | - 25% | - 55% | |
Fazole | vápník | 56 | 34 | 22 | - 38% | -51% |
kyselina listová | 39 | 34 | 30 | - 12% | - 23% | |
hořčík | 26 | 22 | 18 | - 15% | - 31% | |
vitamín B6 | 140 | 55 | 32 | - 61% | - 77% | |
Rajčata | vápník | 14 | 4 | 3 | - 70% | - 78% |
hořčík | 27 | 18 | 14 | - 33% | - 48% | |
Mrkev | vápník | 37 | 31 | 28 | - 17% | - 24% |
hořčík | 21 | 9 | 6 | - 57% | - 75% | |
Špenát | vápník | 62 | 19 | 15 | - 68% | - 76% |
vitamín C | 51 | 21 | 18 | - 58% | - 65% | |
Jablka | vitamín C | 5 | 1 | 2 | - 80% | - 60% |
Banány | vápník | 8 | 7 | 7 | - 12% | - 12% |
kyselina listová | 23 | 3 | 5 | - 84% | - 79% | |
hořčík | 31 | 27 | 24 | - 13% | - 23% | |
vitamín B6 | 330 | 22 | 18 | - 92% | - 95% | |
Jahody | vápník | 21 | 18 | 12 | - 14% | - 43% |
vitamín C | 60 | 13 | 8 | - 67% | - 87% |
*Zdroj: Geigy Pharmakonzern, Switzerland (1985), Lebensmittellarbor Karlsruhe (1996), Sanatorium Oberthal (2002)
Kde hledat důvody?
V dnešním uspěchaném světě se ovoce a zelenina sklízejí nedozrálé, uchovávají se v chladicích boxech a následně se nechávají narychlo „dozrávat“ v umělé atmosféře. Na druhou stranu se uměle „vyhánějí“, aby se dosáhlo co největších přírůstků. Málokdy také víme, za jakých podmínek nebo v jaké půdě zelenina vyrostla. K pěstování ovoce a zeleniny se oproti minulosti hojně využívá pesticidů, dusičnanů, fungicidů, herbicidů a jiných zdraví škodlivých látek. Například u jablek se za rok provede asi 15–20 postřiků proti škůdcům. Dovážená zelenina a ovoce se zase pěstují ve velkých sklenících a někdy ani nepřijdou do kontaktu s půdou.
Podpřísnou kontrolou
Vzhledem k tomu, že nám většina ovocea zeleniny, které se prodává v obchodech, a nespadá do BIO produkce, nemůže dát záruku kompletní zásoby vitaminů a minerálů, nabízí se prostor pro doplňky stravy, které obsahují buď jednotlivé potřebné látky, anebo rovnou celé spektrum požadovaných multivitaminů a multiminerálů. Jejich výhody určitě stojí za zvážení – především garantují přesně stanovené množství účinné látky.
Jak dětem dodat potřebné vitamíny? Náš tip - vyzkoušejte Marťánky
Značka Marťánci nabízí spektrum doplňků stravy pro děti, které řeší nejrůznější otázky týkající se zdraví dětí. Marťánci přicházejí neustále s inovacemi a novými produkty, čímž reagují na potřeby spotřebitelů. Jejich výhodou je vyvážené množství účinných látek, a také vynikající ovocné chutě a snadné užívání.
Více na www.martanci.cz nebo www.klubzdravi.cz
Nový komentář
Komentáře
dadma — #3Kysané zelí je to nejlepší, co pro sebe můžete udělat
hmm
Sice to vyznívá jako reklama na vitamíny či multivitamíny a asi to tak bude, jsou tam Marťánci.Ale na druhou stranu mají z Walmarku pravdu. To co dnes jíme jako ovoce a zelenina jen vypadá. Vždyť všichni známe chuť jahody či rajčete utrženého v létě na zahrádce a nebo koupeného v supermarketu.Ovoce jím pouze v létě ,jinak mě stačí tři mandarinky a jeden banán na celou zimu a občas koupím brokolici či květák,ale iluze si nedělám.Jinak mě musí vystačit brambory, naše kysané zelí , naše zavařené okurky a zelenina. Dnes jsem koupila vnukovi dvě nektarinky.Tak snad to bude mít aspoň chuť.
Vitamíny z lékárny mě také nelákají.
A nemohlo by to souviset taky s tím, že už se nestřídají plodiny tak, jako dřív? Chodím po procházkách, a na polích je skoro každý rok to samé. A pokud je nějaká změna, je ve prospěch řepky :(
Tohle je přece už dávno známý fakt. Co je platné, že ovoce a zelenina je k dostání po celý rok a dnes můžu jít a koupit klidně i jahody? Vypadají nádherně, ale po jahodách nechutnají, výživová hodnota taky nic moc... Ani potravinové doplňky to nespasí, většina z nich je jen tahák na peníze.