Foto: České Ghíčko

Přepuštěné máslo používaly naše babičky při pečení buchet, koláčů nebo štrúdlu. Dnes se vrací do našich kuchyní a všichni, kdo se zajímají o zdravý životní styl, ho dobře znají pod názvem ghí. 

Recept:

  • Štrúdl se skořicovo-vanilkovým ghí
  • Na těsto na 2 kusy:250 g hladké mouky
  • 50 g Ghí se skořicí a vanilkou od Českého Ghíčka
  • 2 vejce
  • 3 lžíce vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • sůl

Na náplň:

  • 500 g jablek1 citronu
  • 4 lžíce hnědého cukru (nebo 3 lžíce bílého)
  • 6 lžic strouhanky
  • 100 g Ghí se skořicí a vanilkou

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců. Pak je nastrouháme na hrubém struhadle na tenké plátky.

2. Vymačkáme šťávu zpoloviny citronu a nastrouhaná jablka jí pokapeme. Přisypeme hnědý cukr a zlehka sním jablka promícháme.

3. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci Ghí se skořicí a vanilkou a opražíme na něm strouhanku.

4. Připravíme si těsto: mouku nasypeme do mísy, přidáme 50 g Ghí se skořicí a vanilkou, obě vajíčka, jablečný ocet, vodu a špetku soli. Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva stejné díly.

5. Zkaždého kusu těsta vyválíme tenký plát. Střed plátu vždy posypeme opraženou strouhankou, na kterou navrstvíme připravená jablka. Oba štrúdly zavineme a opatrně je přeložíme na plech vyložený pečicím papírem. Potřeme zbylým Ghí se skořicí a vanilkou.

6. Pečeme asi 35 minut při 180°C, až povrch zezlátne a štrúdl začne krásně vonět.

Tip: Jablka do štrúdlu vybíráme vždy raději kyselejší.

Další skvělé dezerty: 

Podmáslový koláč s ovocem

1.jpg (203 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Třešňový koláč s mákem a tvarohem

2.jpg (194 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Mandlový koláč s čokoládovou polevou

3.jpg (148 KB)

Foto: Jana Vítková

Reklama