Foto: Naturehouse

Suroviny:

  • 1 velká cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 žlutá a 1 červená paprika
  • 2–4 lžíce oleje
  • 250 g mrkve
  • 3 řapíky celeru
  • 250 g zelených fazolek
  • 500 g zelí, 2 chilli papričky
  • po 1 snítce bazalky
  • tymiánu a šalvěje
  • 4 rajčata
  • 75 g vypeckovaných černých oliv
  • sůl
  • 2 lžíce balzamika

Suroviny na pastu:

  • 200 g černých vypeckovaných oliv
  • 50 g konzervovaných kaparů
  • 2 snítky tymiánu
  • strouhaná kůra z 1 citronu
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

Cibuli nakrájejte na osminky a společně s neloupanými stroužky česneku ji zprudka osmahněte na oleji. Postupně přidejte nadrobno nakrájené obě papriky, mrkev, celer, zelené fazolky. Každou surovinu vždy společně zprudka osmahněte 1 minutu, nakonec přidejte drobně nakrájené zelí, okořeňte rozdrcenými chilli papričkami, zalijte 1 litrem vody a nechejte přejít varem. Přidejte bylinky a polévku nechejte pod pokličkou 5 minut vařit na velmi mírném ohni. Poté odstraňte česnek a bylinky, přidejte spařená, oloupaná a nakrájená rajčata a vypeckované olivy. Osolte, okyselte octem a nechejte 5 minut stát. Mezitím připravte olivovou pastu: olivy, kapary, tymián a citronovou kůru rozmixujte a umíchejte dohladka s olivovým olejem a hmotu osolte a opepřete. Lžičku olivové pasty pak přidejte do každé porce na talíři.

Máme pro vás i další tipy na podzimní polévky na zahřátí. Stačí kliknout ZDE.

Pár vybraných tipů najdete i tady:

Dýňové pyré

Bramboračka s lesními houbami


Česneková krémová polévka

Reklama