Havana Club je jediným mezinárodně uznávaným kubánským rumem. Je značkou, která se nedá srovnávat s žádnou jinou, je spojením tradic výrobců rumu, kubánských koktejlů a historické tradice Kuby jako významné křižovatky kultur. Značka Havana Club se zrodila v roce 1878.
Základní surovinou pro výrobu pravého kubánského rumu je pečlivě vybíraná cukrová třtina. Ta se na Kubu dostala díky známému mořeplavci Kryštofovi Kolumbovi, který ji sem přivezl při své druhé plavbě v roce 1493. Plodina se velmi rychle ujala a přinášela vynikající úrodu s vysokým obsahem cukru.
Extrakcí třtinové šťávy se získává melasa, která se kvasí a destiluje podle tradiční kubánské metody. Rum zraje nejméně 18 měsíců v sudech z amerického bílého dubu po bourbonu, z něhož rum získává svoji typickou zlatavou barvu. Sudy jsou uloženy ve skladech města Santa Cruz del Norte ve skvělých klimatických podmínkách v blízkosti teplého Golfského proudu, teplého podnebí s vyváženou vlhkostí vzduchu a tropického slunce. Po dlouhé době zrání, míchání a filtraci vzniká pravý rum Havana Club. Jemný, lahodný, suchý, zářivý, čirý a průhledný. Mnoho odborníků, vybavených nejmodernějšími přístroji, neustále ověřuje jeho kvalitu. Poslední slovo má však Master Destillero, strážce tajemství tradic.
Barmanské umění se na Kubě začalo rozvíjet již v polovině 19. století. Není to nic překvapivého vzhledem k tomu, že zde existuje vše potřebné pro přípravu nejlepších koktejlů na světě: jemný kubánský rum, šťavnaté ovoce a čerstvá máta. Neméně důležitá je i tradiční trpělivost Kubánců vedoucí k tomu, že umění připravovat koktejly dosáhlo v této zemi svého vrcholu. Žhavé slunce a záliba obyvatel v dobrých věcech se přičinily o rychlé rozšíření nového způsobu konzumace. Názvy jako Mojito, Cuba Libre nebo Daiquiri byly kolem roku 1900 již velice slavné. Ve dvacátých letech 20. století vstupuje toto kubánské umění do svého zlatého věku.
O věhlas Havana Club rumu se zasloužila paradoxně prohibice v USA, která vyvolala velký příliv slavných osobností té doby na Kubu, kde koktejly tekly proudem. Ernest Hemingway, Marlene Dietrich i Gary Cooper si oblíbili kubánský rum pro jeho jemnou chuť a množství koktejlů, jejichž je základem.
Přesvědčte se o jedinečnosti Havana Club rumu v míchaných drincích stvořených pro letní měsíce:
Havana Club Añejo 7 Años
cola
čerstvá limeta
6 cl Havana Club Añejo Blanco
1 limeta
2 lžičky třtinového cukru
lístky máty peprné
sodová voda
4 cl Havana Club Añejo Especial
cola
šťáva z limety nebo citronu
zástřik limetou
6 cl Havana Club Añejo Blanco
2 cl kokosového sirupu
4 cl smetany
10 cl ananasového džusu
(Shaker)
4 cl Havana Club Añejo Blanco
2 cl limetové šťávy
12 cl grapefruitového džusu
2 cl maraschina
(Shaker)
5 cl Havana Club Añejo Blanco
půlka limetky
1 lžička třtinového Cukru
ledová tříšť
Nový komentář
Komentáře
dobré recepty
Zázvorka — #2 Já taky!
A já se po přečtení titulku těšila na tajemno, magii, zvyky, kameny, rituální místa, oheň............... tak nic
MOJITO
