Foto: Shutterstock
Co přesně si představit pod označením éčko?
Éčko je potravinářský doplněk. Na obalech potravin se vyskytuje v podobě mezinárodně platného kódu kombinující písmeno E a trojmístné číslo.
Pomocí těchto kódů můžeme aditiva dělit podle funkce:
- Náhradní sladidla
- Konzervanty či látky zvýrazňující chuť a vůni
Podle původu
- Přírodní
- Přírodně identické
- Syntetické
Obecně jsou éčka vnímána jako škodlivá, ve skutečnosti však nejsou všechna éčka špatná. Například E163, E100 nebo E150a-d označují přírodní barviva v potravinách a nepředstavuji zdravotní riziko. Jak se ve složení jednotlivých potravin vyznat?
Vždy dejte přednost kvalitě
Z hlediska zdraví je vhodné upřednostňovat čerstvé potraviny v jejich přirozené podobě, potraviny zpracovávané šetrnými postupy či konzervované přírodními prostředky a metodami jako je například sušení. Abyste se však cítili dlouhodobě dobře, neznamená to, že musíte striktně dodržovat všechna pravidla zdravé výživy. Máte chuť na něco sladkého, ale čerstvé jahody ji neuspokojí? Vaše zdraví ani štíhlou linii neohrozí, když čas od času sáhnete po některé průmyslově zpracované sladkosti. Základem je zvolit kvalitní výrobek bez potenciálně rizikových éček či ideálně bez jakýchkoliv éček.
Je větší zlo cukr nebo éčka?
Cukr je pro lidské tělo tím nejdůležitějším a zároveň nejrychlejším zdrojem energie, proto může být zvláště během fyzické aktivity žádaným nejrychleji využitelným zdrojem. Samozřejmě platí, že množství cukru za den je potřeba si hlídat. Naproti tomu aditiva k životu nepotřebujeme a nepřináší nám žádný benefit.
Nebezpečná éčka v potravinách. Čemu se vyhnout?
Při nákupu potravin se vyhýbejte těm, které obsahují dusitan sodný (E250). Obsahuje ho většina uzenin, salámy, ale i některé sušenky. Objevuje se dokonce i v bio produktech. Může způsobovat kožní problémy a bolení hlavy. Než si tedy vložíte do košíku bio sušenky, ujistěte se, že se v nich E250 nenachází, nebo zvolte alternativy ve kterých žádné konzervanty nejsou.
Nebezpečným éčkem je dále potravinářská žluť E110, která je nevhodná pro děti, může být příčinou alergií a v USA je dokonce jako přísada zakázána, neboť byly prokázány její karcinogenní účinky.
Vyhýbat byste se měli i potravinám, které obsahují potravinářskou modř (E132 a E133). Nadměrná konzumace tohoto barviva zapříčiňuje nevolnost, zvracení, vyšší krevní tlak, vyrážky a další alergické reakce. Barví se s ní například i cereálie či pudingy.
Pozor na syntetická sladidla
Klasický cukr je často označovaný za bílý jed, přitom skutečným jedem v potravinách jsou syntetická sladidla jako aspartam označovaný E951 či méně známé sladidlo cyklamát s označením E952. Cyklamáty jsou údajně až 50krát sladší než cukr a podle nejnovějších výzkumů tyto látky mohou zvyšovat účinek karcinogenů. V USA jsou cyklamáty zakázány, v rámci EU jsou běžně používány. Škodlivým aditivem je také zmiňovaný aspartam, který se používá jako náhražka cukru, najdete ho ve žvýkačkách, jogurtech, hořčici, ale i nakládané zelenině a ovoci či dokonce ve vitamínových doplňcích. U citlivých osob aspartam může vyvolat závratě, bolení hlavy, vyrážky, u dětí dokonce poruchy chování.
Čtěte etikety!
Nakupování potravin bývá často hektické, člověk je unavený po práci a nechce se zabývat čtením etiket jednotlivých potravin. Mnohdy však stačí jen zběžně kouknout na etiketu a hned poznáte, že je něco špatně. I když jde o zpracovanou potravinu, výčet přídatných látek by měl být co nejmenší, stejně tak by měl produkt obsahovat co nejméně ingrediencí. Varovným signálem je i velmi nízká cena či nepřirozená barva. Naučte se nakupovat jinak. Dříve než nějaký produkt vložíte do nákupního košíku, zjistěte si o něm co nejvíce informací.
Zdroj: Jakub Kroužel tiskové materiály, Celostní medicína, BBC dokument - Éčka, Emulgátor E133, Dtest - Aspartam, Ceff - additives details, E110
Nový komentář